Perşembe, Mart 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelATATÜRK’ÜN AÇTIĞI YOLDA,  GÖSTERDİĞİ HEDEFTEYİZ!

ATATÜRK’ÜN AÇTIĞI YOLDA,  GÖSTERDİĞİ HEDEFTEYİZ!

 

 

Eğitim İş Sendikası Hatay 2 Nolu Şube BaşkanıSinan CİBAROĞULLARI yaptığı yazılı açıklamada” AKP’nin bir yönetmelik değişikliğiyle Öğrenci Andı’nı kaldırmasıyla başlayan hukuk savaşında üst yargı, son noktayı koymuştur.”dedi

Başkan CIBAROĞULLARI açıklamasında şu görüşlere yer verdi

“Daha önce Atatürkçülük ve millî bayramlarla ilgili hukuksal mücadeleyi kazanan ve bu değerleri Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğine geçmesini sağlayan sendikamız Eğitim İş; Atatürk’ün izinde olduğunu yarının geleceği olan çocuklarımızın zihnine yazan ‘Öğrenci Andı’ mücadelesini de 5 yıldır süren hukuk mücadelesinin ardından okullara geri getirme konusunda yeni bir hukuk zaferine daha imza atmıştır.

Danıştay 8. Dairesi öğrenci andının okunmasının kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin iptaline karar vermiş, bu kararında; “Öğrenci Andı”nda yer alan kavram ve ilkelerin, Anayasamızda anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu gibi milli eğitim sistemimizin Kanun ve Yönetmelikte belirlenen, düzenlenen temel amaçlarını ortaya koyduğu vurgulanmıştır.

 

 

Kararda şu ifadelere yer verilmiştir:

“Türk Devletini ve Milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah, huzur ve mutluluğunu sağlayacak yeni nesillerin yetiştirilmesi olan milli eğitim sistemimizin temel amaçlarını gerçekleştirmesini içeriği itibariyle sağlamaya yardımcı olabilecek nitelikteki öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir.”

Danıştay,  Japonya’dan ABD’ye kadar birçok ülkede ulus bilincini güçlendirmek amacıyla kullanılan öğrenci andını, ülkemizde ırkçılık olarak tanımlayanlara böylece gereken yanıtı vermiştir.

 

 

İKTİDARIN KIZGINLIĞI, KARARIN DOĞRULUĞUNUN GÖSTERGESİDİR!

 

Anayasanın öngördüğü yurttaş olma bilinci ve vatandaşlık temelinde bütünleştirici vurgular içeren bu ulusal kardeşlik ritüelinin kaldırılması, ulus devleti tahrip etme girişimlerinden bir tanesidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mayasını, özünü oluşturan Türklük vurgusu bir “ırkı” ifade etmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünyanın faşist ırk milliyetçiliğine teslim olduğu dönemde ırkçılığı mutlak bir kararlılıkla reddettiği tarihi belge ve hukuki metinlerle sabitken, aynı dönemde uygulamaya sokulan “Öğrenci Andı”nın ırkçı vurgular içerdiği, “dayatmacı, ayırımcı, dışlayıcı” olduğu iddiasına itibar edilmesi mümkün değildir. Irkçılık vurgusunu bahane edenlerin esas rahatsızlığı Öğrenci Andı’ndaki son paragrafta yer alan Atatürk’e bağlılık vurgusu olduğunun bilincindeyiz. Aslında hazmedilmeyen de bu işte bağlılık vurgusudur.

Kararın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından acilen uygulanmasını ve öğrenci andının tekrar mevzuata girmesini talep ediyoruz.

Eğitim-İş olarak; MEB’in Danıştay’ın ilgili kararının gereğini yerine getirmemesi halinde her türlü hukuki ve örgütlü mücadelemizi sürdüreceğimizi duyuruyoruz.

Tüm hukuk dışı uygulamalara karşı her türlü mücadeleyi verip Cumhuriyet ruhunun çocuklarımıza aşılanmasına engel olmak isteyen her güce karşı dimdik duracağımızı ilan ediyoruz.

Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim neferleri olarak“Açtığı yolda, gösterdiği hedefe, hiç durmadan yürüyeceğimize ant içiyoruz!”

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER