Cuma, Nisan 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"BİLİMSEL DEĞİL"

“BİLİMSEL DEĞİL”

Kanal tedavisi, sistemlik hastalıklara yol açıyor” iddiasına yanıt…

Hatay Diş Hekimleri Odası (HDHO), geçtiğimiz günlerde bazı yazılı ve görsel basında, kanal tedavisi ile ilgili olarak bilimsel temele dayanmayan bazı bilgiler yansıtıldığını, hatta kanal tedavisi yapılan dişlerin “kalp hastalıkları, sistemik rahatsızlıklar, iktidarsızlık ve hatta kansere” yol açabileceğini iddia eden ve toplumda yanlış anlaşılmaya yol açabilecek ifadeler yer aldığını hatırlatarak, bunların hiçbirinin bilimsel dayanağı olmayan iddialar olduğunu savundu.
HDHO Naşkanı Nebil Seyfettin, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Endodonti Derneği ortak açıklamasını şöyle duyurdu:
“Kanal tedavisinin sistemik hastalıklara neden olması, hiçbir bilimsel dayanağı olmayan bir iddiadır. Daha da üzücü olan; bazı diş hekimlerin, televizyon programlarında bu asılsız tezi doğrular nitelikte konuşmalar yaparak, toplumun kafasını karıştıracak söylemlerde bulunmasıdır.
Türk Dişhekimleri Birliği ve Türk Endodonti Derneği olarak, kanıta dayalı diş hekimliğinden yoksun bu tür açıklamaları yanıltıcı ve zararlı bulmaktayız. Kanal tedavisi, bilimsel ve biyolojik esaslara dayanan, iyi ve kuralına uygun yapıldığı, bir insanın doğal uzvunu kaybetmesinin önüne geçen son derece önemli bir tedavi yöntemidir.
Yıllar boyunca yapılan bilimsel araştırmalar, doğru yapılmış bir kanal tedavisinin başarısının son derece yüksek olduğunu göstermektedir. Topluma yanlış bilgilerin iletilmesi, insan sağlığını ve doğal organları yok saymaktan başka bir şey değildir, ayrıca bilimi ve mesleği değersizleştirmektir. Kanal tedavisi işleminin, tedavi kuralına uygun şekilde yapıldığı takdirde, diş çekiminin önüne geçen ve tercih edilmesi gereken güvenilir bir yöntem olduğunu bir kez daha tekrarlar, halkımıza doğal dişlerini kullandıkları sağlıklı günler dileriz. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER