Perşembe, Nisan 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelCİHANER SAMANDAĞLILARLA BULUŞTU

CİHANER SAMANDAĞLILARLA BULUŞTU

 

Evvel Temmuz Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen “ Türkiye’de Siyasal Durum ve Sol” konulu söyleşi Deniz Sitesi Doğal Cafe’ de gerçekleşti.

Moderatörlüğünü Avukat Adnan Eryılmaz’ ın yaptığı söyleşiye Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir,  HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, SYKD Başkanı Orhan Cabir, Halkevi Başkanı Ali Karasu, Samandağ Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Hülya Nehir, Muhasebeciler Odası Samandağ Temsilcisi Gül Oruç, Samandağ Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Fikret Özçelik, HDP Milletvekili adayı Hülya Kavuk ve çok sayıda kişi katıldı.

Söyleşide konuşan 26. Dönem CHP Milletvekili İlhan Cihaner “ Bu davet için çok teşekkür ediyorum buraya daha önce hiç gelmemiştim. Burası aynı zamanda başka bir dünyanın mümkün olacağını bir örneğidir. Bu duyguları bana yaşattığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Seçim sonrasında önemli bir kavşaktan geçtik. Bir hayal kırıklığı yaşandı. Bizler ancak anlaşarak, dayanışarak ve birlikte olarak başarabiliriz. AKP ve MHP ‘nin yaptığı siyasi bir rotasyondur. Değişen koşulları kavrayarak yeni bir hamle yaptılar. Bunun da hukuki sürecini hazırladılar. Biz buna karşı uygun refleksleri gerçekleştiremedik. AKP siyasal üstünlüğünü kaybettiği bir süreçte ittifak yasasını çıkardı. Bunun birinci hedefi HDP’ yi baraj dışı bırakmaktı. Dünyanın en yüksek seçim barajının olduğu bir yerde ittifak yasası çıkarıldı. Bütün bunlara karşı bir refleks geliştirilemedi. Seçimin çalınması diye adlandırdığımız seçim yasasında mühürsüz oyların geçerli sayılması da yasallaştı. Diğer bir hususta aynı apartmanda oturanların farklı sandıklarda oy kullanması fazla işlenmedi. Bunun seçime ve sandığa ne gibi katkısı olduğunu ciddiye almadık. Ve etkisini tahmin edemedik. Bunlara karşı hamleler yapılmalıydı. Adil koşullarda olmayan seçim için muhalefet bunu engellemek amacıyla iktidara baskı yapabilirdi. Biz kendimizi anlatamadık veya bu iktidara gidici gözüyle baktık. Kazanacağımızı düşünüyorduk. Umutsuzluğa gerek yok bunlardan muhakkak ders çıkarmalıyız. Bu seçim süreci siyasetsiz bir seçim sürecidir. Artık değişen bir dünya var bir toplum var bunları göz önünde bulundurmamız lazım. Seçimde sandığa kadar gelen oyların önceki sürecini biz tartışmadık. Vaatler yarışına gidildi. Bundan sonrası için umutsuzluğa düşmemek gerekiyor. Ben hala Gezi’ nin ve adalet yürüyüşü’ nün siyasal liderliği ve oluşumunu geliştirecek dinamiklerin hala var olduğunu ve uygun bir zamanı beklediğini düşünüyorum. AKP – MHP ittifakının kırılgan olduğunu düşünüyorum. Başarmak için özeleştiri ve sorgulama mekanizmasını geliştirmemiz şart. Olağanüstü bir durumda olağan üstü örgütlenmek gerekiyor bu iş geleneksel siyasetin kalıplarıyla olmaz.” dedi.

Söyleşide katkı sunan Belediye Başkanı Mithat Nehir Sol-dan bakan anlayışların biraya gelmesi gerektiğini belirterek, Sol’ un yeni bir açılıma ihtiyacı olduğunu ifade etti. Söz alan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları şu anda mevcut rejimin arkasında ciddi bir halk desteği yoktu. Son iki seçimde hile ve hurdaları katmazsak tek adam yönetimine halk hayır diyor. En nihayetinde tabanda Gezi Direnişi gibi emek ve demokrasi güçlerinin asgari müştereklerde buluşması gerekiyor dedi. Sunumun ardından söyleşiye katılanların katkı soru ve önerileri alındı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER