Cuma, Nisan 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelErken teşhis hayat kurtarır

Erken teşhis hayat kurtarır

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Önal, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çektiler.

Gelişim Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Önal, Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu basın toplantısı düzenledi.

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Önal, her sekiz kadından birinde meme kanseri çıkma olası oldukça yüksek olduğunu belirterek “Devletin ve KETEM’in de erken tanı ve farkındalık programları ile teşhis konusunda yaş erkene çekildi” dedi.

Önal, Erkeklerde de meme kanseri olabildiğine dikkat çekerek “Erkek meme kanseri geç evrede fark ediliyor. Erkeklik meme dokusu çok az olduğu için ya cilt de ya göğüs duvarına yapışık olup ağrı olduktan sonra teşhis edilebiliyor. Erkeklerde de meme kanseri olma ihtimali kadınlar kadar olmamakla birlikte görülen bir şey. Erkekler içinde kitle ele geldiği zaman meme kanseri göz ardı edilmemesi gereken tanıdır” diye konuştu.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, 2004 yılından beri Dünya’da ve Türkiye’de meme kanseri ile ilgili Ekim ayı farkındalık ayı olarak kutlandığını söyledi.

Muallaoğlu, meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ve yaklaşık yılda 1,5 milyon insanda görüldüğünün altını çizerek “Kadınlarda en fazla öldüren kanser türü, meme kanseri. Onun için bu ay önemli. Meme kanserinde farkındalık yaratarak erken teşhis ile hayatta kalma oranı daha yüksek. Erken evresinde olanların %80’i kurtuluyor. Koruyucu tedavi verdiğimiz hastaların çoğu kurtulmuş vaziyette. Meme kanseri, tansiyon şeker hastalığı gibi kronik hastalık haline geldi. Yıllarca yaşayabiliyorlar. Başka tarafa sıçramış ileri evre kanserler bile artık beş yıldan daha uzun yaşayabiliyorlar. Erken evrede olanlar tamamen kür oluyor” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER