Perşembe, Mart 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelGümrük Müşavirleri adalet istiyor!

Gümrük Müşavirleri adalet istiyor!

Gümrük Müşavirleri ve Gümrük Müşavir Yardımcıları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden çıkarılacak bir kanunla bağlı bulundukları Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü görev alanı itibariyle kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu şeklinde örgütlenmeyi bekliyor. Meclis’in Gümrük Müşavirliği meslek mensuplarına taahhüdü var.
Ama olmuyor! Meclis sözünde durmuyor, Gümrük Müşavirleri tam 17 yıldı oyalanıyor. AKP iktidarı da Gümrük Müşaviri ve yardımcılarının kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu şeklinde örgütlenmesine destek vermiyor. İktidara geldiği 2002 yılından buyana Meclis’ten yüzlerce, binlerce kanun çıkaran AKP, her nedense Gümrük Müşavirlerinin ‘meslek odası’ kanununu bir türlü çıkarmıyor.
Herhalde iktidar, Gümrük Müşaviri ve yardımcılarının mesleğin vakar ve onuruna yakışır bir şekilde çalışmalarını istemiyor. Meslek odasına kavuşamayan Gümrük Müşavirleri görevlerini bağımsızlık ve dürüstlük ilkelerine uygun olarak yapamıyor. Gümrük Müşavirliği mesleğinin genel prensipleri kanunla belirlenmiş değildir. Gümrük çetesi, Gümrük Müşavirlerinin görevini kusurlu yapıp yapmadığını ya da görevin gerektirdiği güven sarsıcı hareketlerde bulunup bulunmadığını gözetliyor. Gümrük Müşavirin beyanındaki her hata, 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’na muhalefet sayılıyor. Kaçakçılık kastı olsun ya da olmasın, Gümrük Müşavirleri kaçakçılık yapmakla ya da kaçakçılığa teşebbüs etmekle suçlanıyor.
1615 sayılı Gümrük Kanunu hükümlerine göre kurulan İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Bursa Gümrük Müşavirleri Dernekleri 17 yılıdır faaliyetlerine devam ediyor. Dernek yönetimleri Gümrük Müşaviri ve yardımcılarının sadece kanuni statülerini koruyor; üyelerinin haklarını koruyamıyor, mağdurları savunamıyor. Bu yüzden Gümrük Müşavirleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın merkez denetim elemanları ile kaçakçılığı izleme, önleme ve araştırma ile görevli kolluk görevlilerinin kıskacında, korku ve endişe ile serbest meslek faaliyetini sürdürmeye çalışıyor.

AH ŞU RİSK KRİTERLERİ

Gümrüklerde iş takibinde bulunan Gümrük Müşavirlerinin mesleği gereği imza koyduğu gümrük beyannameleri Gümrük Mevzuatı gereği gümrük idarelerince kontrole tabi tutuluyor. Beyanın doğruluğu araştırılıyor; gerektiğinde eşya ayrıntılı muayene ediliyor veya tahlil amacıyla eşyadan numune alınabiliyor. Beyanın kontrol türü ve kontrolle görevli memur, merkezde bilgisayar sistemi tarafından risk kriterlerine göre belirleniyor.
Güya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca gümrük idaresindeki işlemlerin mümkün olduğu ölçüde hızlanması, idarelerdeki yığılmaların önlenmesi ve dış ticaret erbabına kaliteli ve hızlı hizmet sunulması amacıyla risk analizi ve hedefleme teknikleri kullanılıyor. Bu amaçla yapılan çalışmalar sonucunda belirlenen risk kriterleri Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri (BİLGE) sistemine tanıtılarak, gümrük kontrollerinin bu kriterler doğrultusunda gerçekleştirilmesi ve söz konusu kontrollerde seçicilik sağlanması amaçlanıyor. Ve söz konusu kriteler sürekli olarak güncelleniyor ama devlet sırrı gibi gizleniyor ve risk kriterlerini Gümrük Müşavirleri de iş sahipleri de bilmiyor.
Ancak, son durum itibariyle 200’e yakın Gümrük Müşavirinin imzaladığı gümrük beyannameleri ‘kırmızı hat’ta işlem görüyor. Bu yüzden de Gümrük Müşavirlerinin dolayısıyla da tüzel kişiliğinin global olarak riskli değerlendirilmesi ve beyannamelerinin yine genel olarak kırmızı hatta işlem görmesi yükümlüler tarafından farklı değerlendiriliyor. Gümrük Müşavirleri mesleğini yapamaz hale geliyor. Sürekli kırmızı hata takılan Gümrük Müşavirleri en fazla iki-üç ay gibi kısa bir sürede iflas ediyor ve dolayısıyla çok sayıda kişi işsiz kalıyor.
Bu da yetmiyormuş gibi Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüklerince Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu hükümleri uyarınca hazırlanan fezlekelerde Gümrük Müşavirleri hep şüpheli kişi olarak değerlendiriliyor. Yargıtay’ın ve Danıştay’ın Gümrük Müşavirlerinin görev ve sorumluluklarına ilişkin olarak lehlerine verilmiş gerekçeli kararları hiç dikkate alınmadan, kaçakçılık olaylarında adı geçen her Gümrük Müşaviri hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuluyor. Bunun yanı sıra söz konusu müşavirler hakkında disiplin mevzuatı ve diğer yönlerden işlem yapılmasını teminen ilgili gümrük idarelerine bilgi veriliyor. Bu tür işlemlere maruz kalan Gümrük Müşavirlerinin ömrü maalesef adli ve idari mahkemelerin yollarında, koridorlarında, duruşma salonlarında geçiyor.
Gümrük Müşavirleri; kaçakçılığı izleme önleme ve araştırma ile görevli kolluk görevlilerinin, Gümrük ve Ticaret Müfettişleri ile gümrük bürokratlarının ve gümrük camiasından ünlü kaçakçı avukatları ile uzman bilirkişilerin kıskacında esir muamelesine muhatap kalıyor. Korku ve endişe içinde mesleğini icra etmeye çalışan Gümrük Müşavirleri, rüşvetten beslenen Gümrük Çarkı’nın dişlileri arasında parçalanıyor ve yok olup gidiyor.

GÜMRÜK ÇARKI RÜŞVETLE DÖNER!

Gümrük Çarkı su, rüzgâr, benzin ya da elektrikle çalışmıyor; bahşişle, rüşvetle çalışıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bürokratları da, merkez denetim elemanları da, kolluk görevlileri de Gümrük Çarkı’ndan nemalanıyor. Dahası da var: Gümrük camiasının ünlü kaçakçı avukatları da uzman bilirkişileri de mağdur edilen gümrük görevlilerinden, gümrük müşavirlerinden ve iş sahiplerinden besleniyor. Gümrük Çarkı’na ödenen bahşiş de rüşvet de iş sahiplerinin cebinden çıkıyor. Gümrük Çarkı’nı yönetenler ve döndürenler şeytanın bile aklına gelmeyecek türden kumpaslar organize ediyor. Kumpaslara kurban seçilen Gümrük Müşavirleri de, korumasız gümrük memurları da iflah olmuyor.
Kısacası Gümrük Çarkı rüşvetle dönüyor. Adli, idari ve disiplin soruşturmalarında ekonomik ve siyasi gücü olanlar, haram parası olanlar paçayı kurtarıyor. Gümrüklerde parayı veren düdüğü çalıyor. Gümrüklerde rüşvet ya da bahşişin boyutu milyonlarla, milyarlarla ifade ediliyor. Gümrük Çarkı’na çomak sokmaya kalkışanlar ise derhal sistemin dışına atılıyor ya da hiçbir bir baltaya sap olamıyor.
Bağımsız Gümrük Müşavirleri artık gümrüklerde yaşanan haksızlıklara, adaletsizliğe ve eşitsizliğe karşı direnmelidir. Hak, hukuk, adalet ve eşitlik ekonomi ve siyası gücü olan, lojistik firma sahibi ünlü Gümrük Müşavirlerinin umurunda bile değildir. Oysaki hak, hukuk ve adalet su gibi, ekmek gibi ihtiyaçtır. Hukuk ve adalet herkese lazımdır ama savunmasız Gümrük Müşavirlerine daha çok lazımdır.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER