Cumartesi, Nisan 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"HAKLAR KAYBEDİLEBİLİR"

“HAKLAR KAYBEDİLEBİLİR”


Hatay Barosu Kadın Komisyonu üyesi Kadın Avukatlar, TBMM’deki ‘müftü ve imamlara nikah kıyma yetkisi’ veren yasa teklifinin geri çekilmesini istedi. Kadın Avukatlar adına konuşan Komisyon Başkanı Av. Meral Asfuroğlu, kadına şiddetin yoğunluk kazandığı bir süreçte bu vakaların önlenmesi için yetkili mercilerden acil önlem almalarını beklerken, müftülere ve imamlara nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısının Meclis İçişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlanmasının talihsizlik olduğunu bildirdi.

Hatay Barosu Kadın Avukatları adına konuşan Av. Meral Asfuroğlu şöyle devam etti:
Tasarının yasalaşması halinde, kadınlar, Medeni Kanun’la 91 yıl önce kazandıkları medeni haklarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. Yani, kadın hakları 91 yıl geriye gidecek. Böyle bir kanun değişikliğine ihtiyaç olmadığı, 81 ilde, 919 ilçede evlendirme dairelerinin,18 binden fazla köy muhtarlarının resmi nikah kıyma yetkisi varken imamlara da nikah yetkisi verilmesinin bir ihtiyaçtan kaynaklanmadığı açıktır. Nikah yetkisinin din adamlarına verilmesi gerçekleşir-se, en büyük tehlike çocukları vuracaktır. Türkiye’de çocuk yaşta evlilik yeterince yaygınken, bunun önüne geçmek yerine çocukların tecavüzcüsü ile evlenmelerinin önü açılacak, çocuk yaşta evlilik sayısı artacaktır. Öte yandan, tasarıda, sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimlerinin nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılması maddesine de yer veriliyor. Tasarı yasalaşırsa, çocuk yaşta yapılan doğumlar sözlü beyanla birlikte denetimden uzaklaştırılacak. Bu da cinsel istismarcıların ortaya çıkarılmasını zorlaştıracak, denetim zayıflayacaktır.
Bu tasarı, Anayasa’nın 174. maddesiyle koruma altına alınan, ‘evlenmenin yalnızca evlendirme memuru önünde resmi şekilde yapılabileceği’ne ilişkin maddesine de aykırıdır. Medeni Kanun ile birlikte kadının boşanma hakkı, mal paylaşımı, nafaka hakkı gibi haklar güvence altına alınmıştı. Tasarı yasalaşırsa, bu haklar kağıt üzerinde kalacak, Medeni Kanun’un bu yöndeki maddelerinin içi boşalmış olacaktır.
Türkiye’de zaten yeterince yaygın olan, büyük bir toplumsal sorun ve hak ihlali oluşturan küçük yaşta çocukların ‘evlilik’, ‘imam nikahlı eş’ konumları altında sürekli bir cinsel taciz ve sömürü altında yaşamak zorunda bırakılmalarının önüne geçilmesi için ne yapmamız gerektiğini konuşmak yerine, kadınları daha kötü konumlara itecek bir yasa çalışmasına itiraz ediyoruz.
Mevcut Medeni Kanun’a göre, belediyelerin, evlenmek isteyenlerden evlenme sağlık raporu istediği ve bu sayede evlilik öncesinde tarafların evlilik kurumunu oluşturmaya engel herhangi bir rahatsızlıklarının olup olmadığını kontrol ettiği bilinen bir gerçektir. Sağlık raporları, özellikle Türkiye’de sık rastlanan akraba evliliklerinden kaynaklı engelli bireylerin sayıca artmasını önlemek açısından büyük faydalar sağlıyor ve bulaşıcı ve doğumun ardından çocuğa geçecek olan diğer rahatsızlıkların tespitinde de büyük rol oynuyor. Tasarı yasalaştığı takdirde, bu kontrolün ortadan kalkması, böylelikle toplum sağlığının tehlikeye gireceği, bir imamın nikah kıyarken evlenecek kişinin yaş küçüklüğü ya da sağlık raporu konularında hassasiyet göstermeyeceği yolunda kaygılarımız korkularımız var. Kaygılarımız gerçekleşirse, kadınlar karanlık bir geleceğe savrulacaktır.
Kadınlar, işkence görüyor, çocuklarının gözleri önünde veya çocuklarıyla beraber öldürülüyorlar. Ülkemizde yapılması gereken, bu vahim durumun önüne geçilmesi için gerekli önlemleri almaktır.
Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak, bizler, Medeni Kanun’la belirlenen haklarımıza sahip çıkıyoruz. Anayasa’ya aykırı olarak ‘müftü-lere ve imamlara nikah kıyma yetkisi’ vererek kadınları 91 yıl geriye götürecek yasa tasarısının Meclis’ten derhal geri çekilmesini talep ediyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER