Perşembe, Nisan 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitikaHassa Tüneli Bugüne Kadar Neden Hayata Geçirilmemiştir?

Hassa Tüneli Bugüne Kadar Neden Hayata Geçirilmemiştir?

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Türkiye’nin ilk 10 mega projesinden birisi olarak açıklanan ve yapımına 2019’da başlanacağı duyurulan ancak somut hiçbir adım atılmayan Hassa Tüneli projesi ile yine ihalesi 2016 yılında yapılan ve teslim süresi 150 gün olarak duyurulan Güneysu ve Delta Hemzemin geçitlerindeki üst geçidin 2017 yılının Ocak ayında tamamlanması gerekirken hala hizmete girmemesini eleştirerek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 2018 yılı yatırım programına alınan ve Dörtyol-Hassa arasında yapımı planlanan Amanos Tüneli Projesi’nin 31,33 kilometrelik bölünmüş yol, 19 kilometrelik çift tüp karayolu ile bölge ve ülke ekonomisinin canlandırılması açısından önem taşıdığını belirterek, Hassa-Dörtyol Tünel Projesinin tamamlanmasıyla birlikte bölgede yeni bir sanayi ve ticaret aksı oluşturularak, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanacağını ve Amanos Dağları’nın altından geçecek 30 kilometrelik tünel ile İskenderun Limanı, Hassa’da ilan edilen 13 bin dönüm organize sanayi bölgesine bağlanacağını, ancak hükümet yetkililerinin açıklamalarında vaat ettikleri tarihlerde projelerin bitirilmediği, bazılarına ise hiç başlanmadığını ifade etti.

CHP’li Şahin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yazılı olarak cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergelerinde, ‘‘Ülkemizin demir-çelik üretiminin önemli bir bölümünü gerçekleştiren, ancak Amanos Dağları ile Akdeniz arasında sıkıştığı için büyüyemeyen İskenderun sanayi sektörü, bu projenin hayata geçirilmesini dört gözle beklemektedir.  Hassa Tüneli’nin yapılması durumunda hem bölge sanayisinin gelişimi sağlanmış hem de yeni istihdam alanları yaratılmış olacak. Türkiye’nin ilk 10 mega projelerinden birisi olarak belirtilen proje hakkında yapılan açıklamalarda projenin yapımına 2019 yılı içerisinde başlanacağı belirtilirken, bu konuda Cumhurbaşkanı başta olmak üzere yetkililer tarafından sözler verilmiş, ancak proje konusunda somut bir adım henüz atılmamıştır. AKP ve Saray’ın hazineyi tam takır hale getiren yandaşı zengin eden israfları milletimize hizmet olarak açıklanan ve seçim vaadinden öteye gitmeyen projelerin hayata geçirilmesine engel oluyor!’’ dedi.

Şahin, ihalesi 2 Eylül 2016 tarihinde yapılan ve teslim süresi 150 gün olarak belirtilen Güneysu ve Delta Hemzemin geçitlerindeki üstgeçidin 2017 yılının Ocak ayında tamamlanması gerekirken hala hizmete girmediğini söyleyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yazılı olarak cevaplamasını istediği sorular ise şöyle;

Dörtyol-Hassa arasında yapılması planlanan Amanos Tüneli Projesi için ayrılan bütçe miktarı nedir? Bugüne kadar bu ödenekten ne kadar harcanmıştır?

Projeye başlanılması ve tamamlanması konusunda öngörülen takvim nedir?

Proje bugüne kadar neden hayata geçirilmemiştir?

Güneysu ve Delta Hemzemin geçitleri ihalesi yapılmış olmasına rağmen söz verilen sürede neden tamamlanmamıştır? Tamamlanmamasının nedeni nedir?

Söz konusu projelerin tamamlanması konusunda çalışma takvimi nedir? Hemzemin geçitlerin yapımı ne zaman gerçekleştirilecektir?

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER