Cuma, Mart 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“HATAY SINIR İLLERİ İÇERİSİNDE EN FAZLA MAĞDUR OLAN BİR İL”

“HATAY SINIR İLLERİ İÇERİSİNDE EN FAZLA MAĞDUR OLAN BİR İL”

Avrupa Birliği(AB) Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve beraberindeki AB üyesi ülkelerin büyükelçileri Hatay Büyükşehir Belediyesine ziyaret gerçekleştirdi.

Hatay’a gerçekleştirdikleri ziyaretler kapsamında tarihi ve kültürel öneme sahip mekânları ziyaret eden AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve beraberindeki heyet, son olarak Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile görüştü.

Gerçekleşen ziyarette Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, şehrin çevre düzenlemesi, çevrenin korunması ve atık su ile ilgili misafir ve katılımcılara sunum gerçekleştirdi.

 “FARKLI KÖKEN VE MEZHEPTEN HERKES YÜZYILLAR BOYUNCA KARDEŞÇE YAŞARMIŞLARDIR”

Gerçekleşen ziyarette düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Hatay 8500 yıllık tarihi olan, 23 medeniyetin 13 tanesine ev sahipliği yapmış, Orta Doğu ve Anadolu’nun yüzyıllardır ticaret merkezi olan özel bir şehir. Geçmişten bugüne kadar farklı köken ve mezhepten herkes yüzyıllarca kardeşçe yaşamış. Normal zamanlarda birbirimizin dini ve mezhebi ile ilgilenmeyiz. Biz Hatay olmayı yüzyıllardır hep birlikte başarmışız” ifadelerini kullandı.

“MAALESEF 7 BUÇUK YILDIR SURİYE’DEKİ KARDEŞ KAVGASININ BİTİŞİĞİNDEYİZ”

Hatay’ın demografik yapısı hakkında bilgi veren ve yaşanan sıkıntılara değinen Başkan Savaş, “Daha önce Hatay’da 76 tane belediye vardı. 64 tanesi küçük beldeydi ve 12 tanesi de ilçeydi. 3 dönem önce ilçe belediye başkanıydım. 2 dönemdir de büyükşehir belediye başkanıyım. Büyükşehir olduktan sonra da 15 ilçeye bölündük. Bu şehirde avantajlarımız çok büyük. Ama coğrafi olarak dezavantajlarımız da çok fazla. Yeni büyükşehir olduğumuz için köylerde altyapı maalesef yok. Hatay’ın %50,5’i kırsal alanda yaşıyor. Bu bölgelerin altyapısı ile uğraşmak ekonomik olarak bizi yoruyor. Maalesef 7 buçuk yıldır Suriye’deki kardeş kavgasının tam bitişiğindeyiz. Ortalama 500 bin Suriyeli 7 buçuk yıldır şehrimizde yaşıyor. Biz Hataylılara sunacağımız imkânları Suriyeliler ile paylaşıyoruz. Hal böyle olunca ekonomik olarak yoruluyoruz. Biz misafirperver bir milletiz ama Avrupalı dostlarımızdan bize destek vermesini istiyoruz. Biz de biliyoruz ki sizler de elinizden geleni yapıyorsunuz” dedi.

“HATAY SINIR İLLERİ İÇERİSİNDE EN FAZLA MAĞDUR OLAN BİR İL”

Hatay’ın Suriye’de yaşanan kaostan ekonomik ve psikolojik olarak etkilendiğinin altını çizen Başkan Savaş, “Hatay sınır illeri içerisinde en fazla mağdur olan bir il. Nüfusa oranla baktığınız zaman en fazla misafir barındıran ikinci iliz. Böyle olunca müthiş bir altyapı ihtiyacı oluyor. Ben akademisyen bir belediye başkanıyım. Bu nedenle altyapıyı hızlı bir şekilde bitirmemiz gerekiyor. Şu anda altyapı ile alakalı projelerimiz var. Savaşın gölgesinde olan bir şehir olarak Hatay’da sizi ağırlamaktan dolayı mutlu olduk. Sizi şimdiden EXPO 2021’e davet ediyorum” diyerek gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuiyeti dile getirdi.

“HATAY TARİH VE GASTRONOMİ AÇISINDAN GÖRÜLMEYE DEĞER BİR ŞEHİR”

Hatay’ın görülmeye değer özel bir şehir olduğunu belirten AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, “Hatay tarihi ve gastronomi açısından görülmeye değer bir şehir. Farklı özellikleri barındıran önemli bir şehir. Sizlerle iş birliği yapmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Hatay’da çalışmalarımız yeni değil, burada çeşitli projelerimiz var. Suriyeliler konusu Avrupa Birliği ve Türkiye’nin birlikte ele alması gereken bir konu. Hatay gibi muhteşem bir şehirde olmaktan çok mutluyuz. Ev sahipliğinizden dolayı herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Hatay’da gerçekleştirdikleri projelere değinen Berger, okul ve sağlık merkezleri yapmayı planladıklarını belirterek önemli çalışmalara imza atacaklarının bilgisini verdi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER