Perşembe, Nisan 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel'Hatay, Suriye krizinden özel teşvik ile çıkabilir'

‘Hatay, Suriye krizinden özel teşvik ile çıkabilir’

– Suriye krizinden en fazla etkilenen illerin başında gelen Hatay, son 6 yıldır yaşadığı sıkıntılı ekonomik süreçten, özel teşvik ile çıkabileceğine inanıyor. Hatay Sanayici ve İş Adamları Derneği (HASİAD) Başkanı Tahsin Kabaali, “Hatay’ın son 6 yıldır geçirdiği sıkıntılı ekonomik süreçte, mağduriyetinin giderilmesi adına aynı mağduriyeti yaşayan Suriye’ye komşu iller ile birlikte özel bir destek ve teşvikten yararlandırılması gerekir” dedi. Hatay ekonomisinin Ortadoğu’da yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle istenilen yerde olmadığını kaydeden Kabaali, “Söz konusu olumsuzluklar devam ettiği sürece ekonominin istediğimiz seviyeye gelmesi çok da mümkün olmayacak. Ortadoğu’da huzurun bir an önce sağlanmasını diliyoruz” diye konuştu.

Hatay’ın özel teşvik ihtiyacı, istihdam, hibe eksiklikleri, KOBİ’lere finansman erişiminin kolaylaştırılması ve sıkıntılı sektörlerine destek gibi 5 önemli sorunu bulunduğunu aktaran Kabaali, “Hatay’ın son 6 yıldır geçirmekte olduğu sıkıntılı ekonomik süreçte, mağduriyetinin giderilmesi adına aynı mağduriyeti yaşayan Suriye’ye komşu iller ile birlikte özel bir destek ve teşvikten yararlandırılması, Hatay’da yapılacak istihdamı arttırıcı (en az 50 veya 100 kişi) yeni yatırımlarda, İşsizlik Fonu’ndan “İstihdam İçin Yatırım Hibesi” desteği verilmesi, DOĞAKA tarafından hibe proje dönemlerinde ilimizde desteklenmesine karar verilen sektörlerde başarılı bulunan her projenin kurum bütçesine takılmadan desteklenmesi, KOSGEB tabanına kayıtlı cirosu 40 milyon TL’nin altındaki KOBİ’lere cirolarının yüzde 5’i oranında can suyu kredisi verilmesi ve Suriye krizinden ilimizde en fazla olumsuz etkilenen nakliye, inşaat ve turizm sektörlerinin 2017 kredi ödemelerinin en az bir yıl ertelenmesi ve kullandırılan kredilerin uzun süreyle uygun faizle yeniden yapılandırılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Kabaali, Ekonomi Bakanı Zeybekçi’ye ziyaret gerçekleştirerek, kentin Doğu ve Güneydoğu’daki illerine sağlanan teşvik paketlerinden faydalandırılması ve Hatay’ın oluşturulan cazibe merkezleri arasına alınmasını talep ettiklerini anlattı.

Ortadoğu’ya açılan en büyük kapı

Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan en büyük kapısı olmasının Hatay’ın en büyük avantajı olduğunu vurgulayan Kabaali, “Bu nedenle Hatay’da nak- ‘Hatay, Suriye krizinden özel teşvik ile çıkabilir Hatay iş dünyası, Suriye iç savaşının yarattığı ekonomik sorunlardan çıkış için Suriye’ye komşu iller ile birlikte Hatay’ın da yararlanacağı özel bir teşvik istiyor. Hatay Sanayici ve İş Adamları Derneği, krizden çıkış için iş dünyasının 5 önemli sorununa çözüm bulunması gerektiğini düşünüyor. liye sektörü hızla gelişti ve Türkiye’nin ikinci büyük tır filosuna sahip kent olduk. Ancak bu jeopolitik konum avantajı, çoğu zaman dezavantaja dönüşebiliyor. Bildiğiniz üzere Ortadoğu coğrafyası sürekli karışıklıkların olduğu ve olayların durulmadığı bir bölge. Bu yüzden Hatay’ın ekonomisi inişli çıkışlı. Şuanda da, Ortadoğu’da yaşanan sıkıntılar dolayısıyla kapılar kapandı ve Hatay ekonomisi yeniden bir kısır döngünün içine girdi” diye konuştu.

HASİAD olarak, kötüye giden ekonomiyi canlandırmak için öncelikle Hatay Lobisi’ni oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Kabaali, düzenledikleri ekonomi toplantılarıyla işadamlarına vizyon oluşturmayı amaçladıklarını, Ekonomi Bakanı ile de görüşerek hükümetten Hatay için teşvik ve destekler talep ettiklerini ekledi.

Kent ekonomisi kuluçka döneminde

Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 12,1 seviyesinde gerçekleşirken, Hatay’ın da içinde yer aldığı TR 63 bölgesindeki işsizlik oranının 2015 yılında yüzde 16,4 olduğunu belirten Kabaali, “Türkiye, bu yıl Ocak ayında 10.5 milyar dolar ve Şubat ayında ise 11.2 milyar dolarlık ihracat yaparken, Hatay Ocak ayında 157 milyon dolar, Şubat ayında ise 204 milyon dolar ihracat ile Türkiye İhracat sıralamasında 10’uncu sırada yer aldı. Hatay ekonomisi 6 yıldır çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Fakat, biz bu süreci “kuluçka dönemi” olarak değerlendiriyoruz. Ortadoğu’daki olaylar durulduğu andan itibaren ilimizin tekrar avantajlı bir bölge konumuna geleceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda yatırımcılarımıza, iş dünyası temsilcilerimize, ilimize yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz”şeklinde konuştu.

Yurtdışı gezileriyle iş fırsatları yakalıyoruz

Kent ekonomisinde yaşanan kısır bir döngüyü aşmak için dernek olarak yurtdışı gezileri düzenlediklerini aktaran Kabaali, “Ortadoğu’ya alternatif pazarlar bulmaya çalışıyoruz. Yurtdışı gezilerinde gittiğimiz ülkeler ile oluşabilecek iş potansiyelini ve fırsatları yerinde incelemeyi ve iş ilişkilerini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu ülkelerde Türkiye büyükelçisi ve ticari ataşeyi ziyaret ederek iş potansiyelini birinci ağızdan öğrenmiş oluyoruz. Ayrıca daha önceden ayarlanan ikili görüşmeler ile de üyelerimizin o ülkedeki işadamları ile iş ilişkilerine katkı sağlamayı hedefl iyoruz. Son olarak Moskova’ya bir iş gezisi düzenledik. Yapılan gezide, Moskova Büyükelçiliği, Rus-Türk İş Adamları Birliği’ni ziyaret ederek Uluslararası Yapı ve İnşaat Fuarı MOSBUILD 2017’ e katılım sağladık” diye konuştu.

“İş Dünyası Çözüm Buluşması’nın 3 ve 4’üncüsünü yaptık”

HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali, hemen hemen her sektörde iştigal eden toplamda 120 üyesi bulunan HASİAD’ın kentin ekonomik kalkınmasında gereken tüm çabayı sergilediğini belirten Kabaali, “Önceki dönemlerden devraldığımız “Güçlü Hatay Lobisi” çalışmaları doğrultusunda üst düzeyde çaba sarf ettik. Bu kapsamda geçen yıl 10 Hatay milletvekilini bir araya getirerek Hatay Lobisi için bir toplantı gerçekleştirdik, Hatay İş Dünyası Çözüm Buluşması toplantılarının 3 ve 4’üncüsünü yaptık, bu çerçevede Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’yi ziyaret ettik, Prof. Dr. Emre Alkin ve Hakan Güldağ’ın konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye ve Dünya Ekonomisindeki Gelişmeler & Beklentiler” toplantısını gerçekleştirdik ve Yurtiçi (İstanbul-Kocaeli, Antalya, Ankara) ve yurtdışı (İsrail, İran ve Lübnan) iş gezileri düzenledik. Bu yıl da tarihi netleşmemiş bir dizi etkinliğimiz var” dedi.

Hassa OSB serbest ekonomi bölgesi olmalı

Önümüzdeki dönemlerde Hatay’a yapılacak yatırımların en büyük ve en önemlisinin Hassa OSB projesi olduğunu açıklayan Kabaali, “Bu projenin hızlandırılması ve Amanos Tüneli Projesi ile paralel bir şekilde devam etmesi için çalışmalarımız oldu. Ayrıca, Hassa OSB’nin, serbest ekonomi bölgesi olması konusunda mevcut hükümetten taleplerimiz oldu. Hatay’a yatırımcı çekmek için, ilimizin 6. Bölge teşvik ve cazibe merkezleri kapsamına alınması yönünde çalışmalar yapıyoruz” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER