Perşembe, Nisan 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“HATAY’IN ŞANLI MÜCADELESİNE KATKISI OLMAYAN SURİYELİLER OY KULLANACAK”

“HATAY’IN ŞANLI MÜCADELESİNE KATKISI OLMAYAN SURİYELİLER OY KULLANACAK”

 

Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 14 Ocak Pazartesi günü HRT Akdeniz TV ekranlarında yayınlanan; sunuculuğunu Can Çapar’ın üstlendiği ‘Gündeme Dair’ adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

Belediye başkanlığı görevi süresince Hatay için yaptığı hizmetleri ve yapacağı projeleri anlatan Başkan Savaş, Hatay’ın gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yaklaşan yerel seçimle ilgili görüşlerini paylaşan Başkan Savaş, “Hem millet ittifakının hem de cumhur ittifakının olduğu çok önemli bir seçime giriyoruz. İttifakın kurmayları istişare ediyor. Hangi ilçede hangi ilçenin adayı çıkacak belli değil. Defne, Samandağ ve Arsuz dışındaki ilçelerde ittifak olabilir. Adayların ay sonuna doğru netleşeceğini umuyorum. 60 günlük bir süre adayların kendilerini anlatmaları için yeterli bir süre olacaktır. Benim bu konuda avantajım var, 5 yıldır büyükşehir belediye başkanlığı yapıyorum, insanlarımızla sık sık bir araya geliyorum. En çok çalışan kendisini en çok ve doğru bir şekilde ifade eden bu seçimi kazanacaktır. İnsanlar oy verirken adayın kalitesine, vizyonuna, mantalitesine, birikimlerine ve ayak izlerine bakacaktır. Bu nedenle tanınmak önemlidir. Rakip adaylarda, devletin ve hükümetin gücü var, ekonomik güçleri bize göre çok fazla ve daha organizeler, onların da bu şekilde avantajları var” dedi.

“SİYASET TOPLUMA FAYDA SAĞLAMAK İÇİN YAPILIR”

İskenderun ilçesi için henüz CHP adayının belli olmadığına ve seçim yarışını kazanmak için yetkililerin yoğun mesai harcadığına dikkat çeken Başkan Savaş, “Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki (CHP) arkadaşlarımıza kırılma yaşanmaması için partiye küsmemelerini söylüyorum. ‘Ben aday olmadım’ diyerek bir kenara çekilip küsmek doğru değil. Aday gösterilseler de gösterilmeseler de kendi değerleri çerçevesinde her noktada hizmet edebilirler. Toplumu kucaklamak lazım, siyaset topluma fayda sağlamak için yapılır. Siyasette hizmet anlamında verici olmak lazım” açıklamalarında bulundu.

“HER VATANDAŞ SANDIĞA GİDİP SORUMLULUK YÜKLENMELİ”

Seçimlerde sandığın önemini vurgulayan Başkan Savaş, “Demokrasi sandıkta tesis ediliyor. Sandıktan çıkan halkın iradesidir. Eğer halk değişiklik, ekonomik refah ve huzur istiyorsa, sandığa gidip oy vererek sorumluluk almalı. Bunu yaparsanız hem vatandaşlık görevinizi yerine getirmiş olursunuz hem de demokrasinin tecellisine katkı sağlamış olursunuz. Küsmeye hiçbirimizin hakkı yok. Kimi daha başarılı ve değerli görüyorsak oyumuzu ona vermemiz lazım” ifadelerine yer verdi.

Hatay’da yaşayan Suriyelilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını alarak oy kullanacağı gerçeği hakkında görüşlerini dile getiren Başkan Savaş, “Bizim atalarımız burada Fransızlara karşı 20 sene bağımsızlık mücadelesi vermiş, esarete karşı savaşmış ve sonunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün destekleri ile bağımsızlığımıza kavuşarak bir devlet olmuş. Daha sonra da kendi isteğimiz ile Türkiye Cumhuriyeti’nin serhat şehri olmuşuz. Suriye’dekiler kendi içerisinde savaşarak kardeşkanı dökmüş, Suriye’den Hatay’a gelmişler ve biz 7 yıldır onlara bakıyoruz. Bunda bir sıkıntı yok, madem orada bir can güvenlikleri yok gelebilirler biz de bakalım. Ama bu kardeşlerimiz savaş bittiğinde kendi ülkelerine gitsinler. Bizim geçmişimizdeki bu şanlı mücadelede hiçbir katkısı olmayan bu kardeşlerimizin torunları ve onların çocukları yerel seçimde oy kullanacak. Bunlar bizim çocuklarımızın geleceğini tayin edecekler. Şu anda nüfus müdürlüklerinde Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti kimliği veriliyor. Şu anki mevcut siyasi partileri ve adaylarını da tanımıyorlar. Şimdi bu durum bizi çok etkilemez diye düşünebilirsiniz ama şu anda dışardan gelen 41 bin kişi oy kullanacak. Seçimde bir oy bile çok önemlidir” dedi.

“İLERLEYEN ZAMANLARDA ÇOCUKLARIMIZ KENDİ ŞEHİRLERİNDE MAĞDUR OLACAK”

Suriyelilerin yerel seçimlerde oy kullanmaları ile yaşanacak sorunlara da değinen Başkan Savaş, “Bu ülkeye katkısı olmayan kendi ülkesinde savaş olup da buraya gelen insanlar bizim çocuklarımızın geleceğini belirlemiş oluyor. Bu coğrafyada hiçbir şey tesadüf değil.  Neden geçen sene değil de bu sene vatandaşlık veriliyor sorgulamak lazım. Sadece Yayladağı’nda 6 bin 500 Suriyeli oy kullanacak. Yayladağı, Altınözü ve Reyhanlı’da Suriyeli bir aday çıksa nüfusa bakarsanız kazanacak durumda. İlerleyen zamanda çocuklarımız kendi şehirlerinde mağdur olacaklar. Ankara’daki devlet büyüklerimizin bu duruma dikkat etmelerini istiyorum. Savaş bittiğinde bu misafirlerin ülkelerine dönmelerini istiyorum” dedi.

“YEREL SEÇİMLERDE 41 BİN OY SEÇİMİ ETKİLER”

Başkan Savaş, “Kumlu’da boş arazide 380 kişinin adı yazıyor. Birçok yerde ölmüş insanlar hala nüfus kütüğüne konmuş. Bu tarz durumlar için itiraz edeceğiz. Hatay gibi bir coğrafyada normal şartlarda seçimi açık ara almak zor. İktidarın, nüfus müdürlüğünün ve adliyenin çok titiz çalışarak adalet ve eşitliğin sağlanması yönünde adım atmasını bekliyoruz. Yerel seçimlerde 41 bin insanın ekstradan oy kullanması seçimi oldukça etkiler” ifadelerine yer verdi.

“HATAY HALKI MÜTHİŞ BİR İRADE GÖSTERDİ”

31 Mart seçimleri ile ilgili düşüncelerini paylaşmaya devam eden Başkan Savaş,” 2014’teki rakibimiz güçlü bir insandı. Zor şartlardaki seçim yarışını kazanmayı Rabbim bize nasip etti. Hatay halkı da müthiş bir irade gösterdi. O kadar güçlü bir rakiple mücadele etmek tek başıma benim harcım değildi. Hatay halkının bize güvenmesi, bizim tarafımızda saf tutması ve bize destek vermesi bizi güçlü kıldı. O zaman iktidar ekonomik anlamda daha güçlüydü. Bizim geçen seçime göre büyükşehir belediyesi olarak daha güçlü bir konumda olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

“BU ZOR ŞARTLARDA İKTİDARIN AVANTAJLI OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Hatay’daki ekonomik durum hakkında önemli açıklamalarda bulunan Başkan Savaş,” Şu anda Hatay’da ekonomik durum kötü. Enflasyon en az %50 durumda. Hal böyle olunca da insanlarımız karamsar ve tedirgin. Bu şartlarda iktidarın avantajlı olduğunu düşünmüyorum. İktidar kendini tekrar eden pozisyona geldi. Yeni bir şey üretmemeye başladı. Siyaseti değiştirmekle ekonomi, eğitim veya dış politika değişmiyor maalesef. İktidar sistemi kuramıyor ve iktidar parti yöneticileri de kendini halkın üstünde görüyor” ifadelerini kullandı.

.

“SEÇİMLER HUZUR VE HOŞGÖRÜ İKLİMİNDE ADİL BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRİLMELİ”

Komşu ülkelerde coğrafya üzerine plan yapan dış güçlerin kardeşi kardeşe kırdırdığını ve bunu kendi ürettikleri silahlarla yaptığını derin bir üzüntüyle ifade eden Başkan Savaş, herkesin bu durumun farkında olması gerektiğini dile getirdi. Hatay’ın da huzurunun kaçırılmaya çalışıldığını ifade eden Başkan Savaş, vatandaşları bu konuda duyarlı ve bilinçli olmaya davet etti. Seçimlerin adil bir şekilde huzur ikliminde gerçekleştirilmesi ve kente hayırlı bir neticeye ulaşılması dileğini hemşehrileriyle paylaşan Başkan Savaş, herkesi hoşgörü ortamında oy kullanma hakkını kullanmaya davet etti.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER