Perşembe, Nisan 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHipertansiyonu farkında olabilirsek önleyebiliriz

Hipertansiyonu farkında olabilirsek önleyebiliriz

Hatay İl Sağlık Müdürü Sabahattin Yılmaz, Bakanlıkları tarafından, erken tanının önemini vurgulamak ve tansiyonu yüksek bireylerde meydana gelebilecek olumsuz sonuçları azaltmaya yönelik olarak, toplum bilincini arttırmak amacıyla her yıl ‘17 Mayıs Günü’ ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyledi.
Yılmaz, yaptığı basın açıklamasında, Bu yıl Dünya Hipertansiyon Günü teması ‘Hipertansiyon konusunda toplumun farkındalığını arttırmak ve tüm insanları tansiyonunun farkında olmaya ve kontrol etmeye teşvik etmek’ olarak belirlenmiştir.
Yüksek tansiyon en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yeti kaybına neden olmaktadır.
Dünyada her on kişiden yaklaşık 3’ünün tansiyonunun yüksek olduğu bilinmektedir. Hastaların %50’si durumlarından tamamen habersizdir. Yüksek tansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir.
Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla tansiyon ölçtürülmesi gereklidir.
Yüksek tansiyonu olan bireylerde ilaç tedavisinin uygulanması kan basıncı kontrolü için tek başına yeterli olmamakta mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirmesi gerekmektedir.
İl Sağlık Müdürlüğü olarak yüksek tansiyondan korunmak için toplumdaki bireylerin; sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve özellikle tuzun azaltılması konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amaçlandığından; konu ile ilgili afiş broşürler çoğaltılarak tüm sağlık kuruluşlarına gönderilmiştir. Hipertansiyonu, ancak farkında olabilirsek önleyebilir ve tedavi edebiliriz. “

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER