Salı, Nisan 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelMeclis´e 2.´Angus´ önergesi

Meclis´e 2.´Angus´ önergesi


Hatay Milletvekili Serkan Topal, İskenderun´da LimakPort´a yanaşan gemilerden boşalan ´Angus´ türü canlı ithal hayvanların kentte yaydığı koku ve oluşturduğu çevresel kirlilğin tehlike saçtığını ifade etti.

Milletvekili Topal, konuyu TBMM´ye taşıdı. Konuyla ilgili vatandaşların ve sivil toplumların bu konuda bir çok defa ilgili makamlara başvurduklarını ama buna rağmen, gerekli önlemlerin alınmadığını ifade eden Hatay Milletvekli Topal, hükümetin, İskenderun halkının karşı karşıya kaldığı bu ciddi tehlikenin bir an önce ortadan kaldırılmasını talep etti.

“Çevre kirliliği ve koku hastalığa davetiye çıkarıyor”
Milletvekili Topal, önergesinde “Ülkemizin et ihtiyacını karşılamak üzere yurt dışından ithal edilen, canlı hayvanların sağlıkları konusunda bir çok iddia kamuoyunun gündemini işgal etmeye devam etmektedir. Özellikle hayvanlarda şarbon hastalığının tespit edilmesi halkımızı ciddi şekilde endişeye sevk etmektedir. Bu hayvanların hastalıklı olmalarının dışında, indirildiği limanlarda yarattıkları çevre kirliliği ve yayılan kokudan oluşan çevresel etki bir çok hastalığa davetiye çıkarmakla birlikte liman bölgesinde yaşayan yurttaşlarımızın yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu Limanlardan birisi de İskenderun Limanıdır” ifadesine yer verdi.

“Bu güne kadar kaç şikâyet yapılmıştır?”
Hatay Milletvekili Serkan Topal, TBMM Başkanlığına verdiği ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay´ın yazılı olarak yanıtlamasını istediği önergesinde şu soruları yöneltti: “İskenderun Limanına 2017-2018 yılları itibariyle ne kadar İthal hayvan indirilmiştir? Bunlar hangi ülkelerden getirilmektedir? İskenderun Limanında, Çevre ve Şehircilik, Sağlık ve Tarım ve Orman Bakanlığının yetkili personeli bulunmakta mıdır? İthal edilen hayvanların çevresel etki olarak yaptıkları kirlilik oranı nedir? Bu hayvanları ithal edilen firmalar bunun için ne gibi önlemler almaktadır? Yaptırım uygulanan firma olmuş mudur? Bu yaptırımlar nelerdir? Türkiye neden hayvan ithal etmektedir? Yerli üretim ihtiyacımızı karşılamıyor mu? Tarım Bakanlığı bir çok defa ülke içinde yeteri kadar hayvan var açıklaması yapmasına rağmen neden hala hayvan ithal etmekteyiz? İskenderun Limanında meydana gelen söz konusu kirlilikle ilgili STK´lardan ve vatandaşlardan bu güne kadar kaç adet şikâyet yapılmıştır? Bu şikâyetlerin sonucu ne olmuştur? İskenderun Limanı´nda vatandaşların şikayetleri de dikkate alınarak gerekli önlemler alınacak mı? Bu konuda Hatay ilimizde alternatif bir Liman düşünüyor musunuz?”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER