Cuma, Nisan 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelNEREDESİNİZ EY GÜMRÜKÇÜLER?

NEREDESİNİZ EY GÜMRÜKÇÜLER?

 Bir zamanlar bu ülkede Gümrük ve İnhisarlar Vekâleti, Gümrük ve Tekel Bakanlığı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı vardı. Şimdilerde ise ne “Gümrük Bakanlığı’ ne de ‘Gümrük Müsteşarlığı’ var!

Gümrük idareleri ile Gümrük ve Muhafaza Teşkilatı Ticaret Bakanlığı’na bağlı birimler olarak hizmet görüyorlar. Gümrük hizmetleri artık ticari faaliyetlerden sayılıyor. Türkiye’de ‘Gümrük Bakanlığı’ lağvedilirken ses vermesi gereken Gümrük camiasının önde gelenlerinden ses yok. Sanki gümrükçülerin ağzına kilit vuran var! Asi gümrükçülerden ufak tefek tepkiler gelse de ‘cılız’ kalıyor.

Gümrük’te arkadan gelenler önden gidenlerin ne zorlukla yolu açtığını bilmiyorlar. Aslında geçmişine kahrederken geleceklerini mahvediyorlar. Gümrük idaresi, merkezde zayıflatılıyor. Gümrükler denetimsiz bırakılıyor. Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlükleri güçleniyor. Gümrük müşavirlerine verilmiş olan haklar geri alınıyor. Günler geçtikçe, gümrük müşavirlerinin çalışma alanları daralıyor. Gümrük Müşavirleri Derneklerinin yöneticileri; kişisel çıkarlarını ön plana çıkardıkları için meslek mensuplarının haklarını koruyamıyorlar, olup bitenlere sessiz kalıyorlar.

Dolayısıyla da meslek mensupları arasındaki iş barışı bozuluyor; gümrükleme sektöründe tekelleşmeler artıyor. Gümrükleme sektöründe haksız rekabet yaratanlar, hatta tefecilik yapanlar bile var! Bu da birçok meslek mensubunun işsiz kalmasına, işyerini kapatmasına neden oluyor.

Gümrük müşavirleri, mahkeme koridorlarında hak, hukuk, adalet arıyor! Disiplin cezaları kesinleşmeden uygulanıyor! Adalet, sadece suç işleyenlerin cezalandırılması değildir. Adalet, gümrüklerde aynı suçu işleyenlerin aynı cezayı görmesidir. Maalesef, gümrüklerde her türlü cezadan muaf olanlar var!

Nerdesiniz ey gümrükçüler! Gün,  26’cak’ta ‘Dünya Gümrük Günü’nü kutlama günü değildir. Gün, her türlü haksızlığa, hukuksuzluğa ve adaletsizliğe karşı birlikte mücadele günüdür!

ODA’SIZLAR!

2000 yılında yürürlüğü giren ve uygulamaya konulan 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile gümrük müşavirleri ve gümrük müşavir yardımcılarının çıkarılacak bir kanunla bağlı bulundukları Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü görev alanı itibariyle kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu şeklinde örgütlenmesi öngörülmüştür.

 110 yıllık Gümrük Müşavirliği Meslek mensupları halen kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu şeklinde örgütlenebilmiş değil.  Bu ülkede, 4458 sayılı Gümrük Kanunu tam 19 yıldır uygulanıyor.  17 yıldır iktidarda olan AKP, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin rejimini ve teşkilat yapısını değiştirebiliyor ama Gümrük çarkının işleyişini değiştiremiyor. İktidar, her nedense ‘Gümrük Müşavirleri Oda Yasası Tasarısı’nı Meclis’ten geçiremiyor. Çünkü iktidar, gümrükleme hizmetlerini,  ‘kamu’ hizmetlerinden saymıyor.

Gümrük müşavirlerinin morali bozuk, artık bekleyecek zamanları yok! Çünkü ‘Oda’sız gümrük müşavirlerini kara günler bekliyor.

Neredesiniz ey gümrükçüler? Gün,  26’cak’ta ‘Dünya Gümrük Günü’nü kutlama günü değildir. Gün, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu şeklinde örgütlenebilmek için birlikte mücadele günüdür!

GEÇİCİ DERNEKLER

Yine 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile 1615 sayılı Gümrük Kanunu hükümlerine göre kurulan Gümrük Komisyoncuları Derneklerinin, faaliyetlerine geçici olarak (Meslek Odası kuruluncaya kadar) devam etmesi öngörülmüştür.

Gerçek şu ki, Gümrük Komisyoncuları Dernekleri tüzüklerinde unvan değişikliği yaparak  ‘Gümrük Müşavirleri Derneği’ adı altında 2000’den beri ve geçici olarak faaliyetlerine devam ediyorlar. Her üç yılda bir yapılan Genel Kurulda, Oda vadiyle seçimi kazananlar, yönetimi ele geçirince verdikleri sözleri unutuyorlar. Dernek yönetimlerinin, Gümrük müşavirlerinin kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu şeklinde örgütlenmesini sağlamak gibi bir derdi yok. Onların tek derdi var: O da, derneklerinin bağlı bulunduğu Ticaret Odasının ‘Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi’ seçimlerini de kazanmak.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği yöneticilerinin asli görevi; her yıl 26 Ocak’ta ‘Dünya Gümrük Günü’nü kutlamak değildir. Dernek yöneticilerinin ‘Kan Bağışı Kampanyası’na katılarak, insan canı ve sağlığı için kan bağışında bulunmaları elbette ki güzel bir örnek davranıştır. Ancak, başka insanların canı ve sağlığı için kan bağışında bulunanların, aşırı kan kaybetmekte olan gümrük müşavirlerinin canı ve sağlığı için de güzel davranışlarda bulunması gerekmez mi?

Gümrük Müşavirleri Dernekleri yöneticilerinin; meslek mensuplarının müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslek faaliyetlerini kolaylaştırmak ve meslektaşlarının genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak gibi amaçları yok! Tek hedefleri var: O da, kendi Gümrük Müşavirliği şirketlerinin işini ve kazancını geliştirmek. Bazı gümrükçüler, paranın peşinde o kadar hızlı koşuyorlar ki, ahlâkın yetişmesi mümkün değil!

Neredesiniz ey gümrükçüler! Gün, ‘gösteriş yapmak’ günü değil, can çekişmekte olan Gümrük müşavirliği Mesleği’ne kan verme günüdür!  

ASGARİ ÜCRET

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin 2019 yılında net 2020 TL olarak belirlendiğini açıkladı. Böylece, net asgari ücret yüzde 26.05 oranında zam görmüş oldu. Ticaret Bakanlığı’nca yayımlanan  2019 yılında uygulanacak ‘Gümrük Müşavirliği Asgari Ücret Tarifesi’nde ise; ihracat işlemleri için her beyanname için 15 TL, ithalat işlemlerinde de 20 TL artış öngörülmüştür.

Hazine ve Maliye Bakanlığı 2019 yılında vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranını bile yüzde 23.73 olarak belirlemiştir. 2019’da işyeri kira artış oranı yüzde 16.33’tür. Buna karşın, ihracat ve ithalat işlemlerine uygulanacak gümrük müşavirliği asgari ücret artış oranı ortalama yüzde 10.25 seviyesinde kalmıştır.

Gümrükçülük,  en çok da dürüst olanlara zor! Gümrükçülük; bilgi ister, emek ister, özveri ister, sabır ister, finans ister, fedakârlık ister, tok gözlülük ister! Bu ülkede bağımsız ve dürüst çalışan Gümrük Müşavirlerinin beka sorunu var! Gümrük Müşavirliği şirketleri beka tehlikesi ile karşı karşıyadır. Allah’ım, mesleğini vakar ve onuruyla icra eden; işyeri kirası personel ücreti, SGK primi ve vergi borcu ödeyen meslektaşlarıma yardım et! Çünkü devletin hükümranlık hakkı gümrük amirinin iki dudağı arasındadır. Gümrük Muhafaza görevlileri, sürekli ‘av’ peşindeler; 5607 sayılı Yasa’dan besleniyorlar!  

Neredesiniz ey gümrükçüler! Vakit,  şu ekonomik kriz ortamında ağlamak, sızlanmak vakti değildir! Vakit Gümrük Müşavirliği Mesleği’nin kaderini, geleceğini belirlemek için, hep birlikte ‘karar’ verme vaktidir!

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER