Cuma, Mart 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelRİP’E DİKKAT!

RİP’E DİKKAT!


Deniz sezonunun açılmasıyla birlikte, özellikle Samandağ Deniz ve Çevlik’te RİP akıntısına dikkat uyarıları yapılıyor.

Yaz sıcakları ve deniz sezonunun açılmasıyla birlikte, her yıl ilimizde 20-25 kişinin ölümüne yol açan Samandağ Deniz ile Çevlik ve Arsuz’un bazı bölgelerindeki RİP AKINTISI’na karşı uyarılar var. Denizlerimizin bu durumunu bilen yüzücüler ile cankurtaranların görüşleri şöyle:
“Denize yüzmeye gittiğinizde dikkat etmeniz gereken önemli bir bilgi… Sadece iki dakikanızı ayırarak canınızı kurtarabilirsiniz. Eğer dalgaların ortasında, resimde görüldüğü gibi bir boşluk görürseniz, o kısımdan denize girmeyin! Bu, sizi açığa doğru çeken kuvvetli bir akıntıdır. Bu akıntıya RİP akıntısı denir. Genelde Karadeniz’e kıyısı olan çoğu plajda görülür. Örneğin Şile.
Her sene, sahillerimizde yüzme bilen veya bilmeyen onlarca insan, bu akıntı yüzünden can vermektedir. Cankurtaranların olduğu bir plajda, bu alanlar yasak alan olarak iplerle çevrilir, fakat pek çok insan bunun farkına varmaz. Şayet bu uyarılara rağmen bu akıntıya kapıldıysanız, sakın inatla sahile doğru yüzme gayreti içinde olmayın, başaramazsınız! Yüzebiliyorsanız, rahat olun, panik yapmayın, sadece suda dengenizi sağlamaya ve ya akıntı doğrultusunda çapraz yüzerek akıntıdan çıkmaya çalışın. Bu akıntı, sizi önce içeri çeker, sonra yandan döndürerek sahile bırakır!”
İlimizde en çok Samandağ’da oluşan boğulmalara ilişkin olarak geçtiğimiz yıllarda İlçe Kaymakamlığı ve Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi destekleriyle, cankurtaran botları yanı sıra, cankurtaran kulesi, kurtarma kemerleri, can kurtarma simitleri, halatlar, ilkyardım çantası, batmayan sedye (deniz yatağı) hizmete sokuldu. Ne var ki, boğulmalar tam anlamıyla önlenemedi. Bunun yanı sıra, sahile, RİP akıntısı olan yerlerde yüzülmemesi şeklindeki uyarı levhaları da yerleştirildi, ama bu çözüm de kalıcı değil. En son çözüm olarak, Samandağ Belediyesi imkanlarıyla başlatılan kampanya kapsamında, çocuklar ve gençlere yüzme öğreterek boğulma vakalarını azaltma yoluna gidildi. Ancak tüm bu çabalar, RİP akıntısı için kesin çözüm değil.
Denizdeki RİP akıntısı, deniz akıntısı olayıdır. RİP akıntıları, masum deniz dalgalarının birleştiği noktalarda ortaya çıkarak ayağınızı yerden keser ve denizde bir tahta parçası gibi aşağı yukarı savurur. Bu akıntı, kıyıya ulaşan dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşur. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri sırasında meydana gelir. Pek çok plajda bu oluşum, bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana gelir ve kolay kolay içinden kurtulan da olmaz
RİP akıntısını engellemenin bir yolu aranmalı. Acaba dalgakıran çözüm olabilir mi? Uzmanların, il ve ilçe yetkililerinin bu konu üzerinde kafa yormaları, araştırma yapmaları gerekmiyor mu?

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER