Cuma, Mart 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelSEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNE(1)

SEÇİM SONUÇLARI ÜZERİNE(1)

24 Haziran Seçimleri bitti.

Ortalık toz duman.

Kazanan da kaybeden de söyleniyor.

Kimse mutlu değil.

İlk geceki zafer sarhoşluğu her gün azalıyor, azalacak.

Bu doğal çünkü ülkenin çok ciddi sorunları var ve bu sorunların çözüleceğine olan inanç giderek azalıyor en azından seçmenin % 50 si için bu böyle.

Seçim sonuçlarının Hatay’da ve Türkiye’de ki sonuçlarını ayrıntılı analiz etmeye başlamadan önce genel bir değerlendirme yapmak istiyorum.

Bu seçimlerden sonra yani 25 Haziran sabahı

PARLAMENTER DEMOKRATİK SEÇİM HUKUKENDE BİTMİŞTİR. PARLAMENTO “SEMBOLİK” BİR KURUM HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR. YETKİLER TEK ELDE TOPLANMIŞTIR.

25 Haziran sabahına siyayi partiler açısından bakıldığında;

1-Ak Partideki düşüş eğilimi devam etmektedir. Ak Parti TBMM’de çoğunluğunu kaybetmiş ve umutudunu Cumhur İttifakındaki ortağı MHP ‘ye bağlamıştır. Onunla TBMM’de çoğunluğu kurabilecek olması ilk defa deneyebileceğimiz “yeni bir koalisyon modelinin” temelinin atılmasına neden olacaktır. “Terör ve beka sorunu” ile birleşen bu iki partinin nasıl bir hükümet ortaklığı, nasıl bir hükümet programı ile uzlaşacaklarını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

2-MHP Türkiye çapında seçmenlerden umduğunda ve beklenenden daha çok oy alarak çıkmayı başarmış ve Tek adam rejiminin Fiili ortaklığını hukuki ortaklıkla perçinlemeyi beklemektedir.

3-İYİ Parti 7 ayda engelleme, baskılar ve mali imkansızlıklara rağmen barajı aşmış MHP’ye yakın oy almış MHP kadar vekil çıkarmış ve Türkiye’nin merkez sağına oturmuştur .

4-Saadet tüm iyi niyetli çabalarına rağmen “Milli Görüş Sahiplerini” AK Partiden koparmayı başaramamıştır. Kendisinden beklenen oy oranına ulaşmamasına rağmen Saadet Partisi ve onun genel Başkanı Milli ittifak birleşenlerinin ve seçmenlerinin gönlünde taht kurmayı başarmıştır.

5-HDP kürt seçmenden ve doğudan aldığı oyların azalmasına rağmen batıdan ve kürt olmayan seçmenden aldığı oylarla barajı aşmış ciddi sayı da parlamenter kazanmış durumda.iddiaları olan “Türkiye Partisi”  modeline ne kadar yaklaşacaklarını hep birlikte göreceğiz.Hatay dahil batıdaki birçok ilden çok değerli bilim adamı gazeteci sanatçıların meclise taşıyan HDP’nin Türkiye Partisi olup olamayacağı benim açımdan da merak konusu.

6- Gelelim CHP’ye. CHP oransal ve rakamsal olarak (seçmen sayısının artmasına rağmen) oylarında bir düşüş yaşadı. Bu oylar başka partilere gitti. HDP’ye ciddi bir oy kaptırdık. Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin Tersine “oy ihraç eden” bir parti durumunda. Seçim öncesi beklenti bu değildi İnce Rüzgarlar estikçe CHP tabanı büyük beklentilere kaldı ama seçim sonuçları bu hayalleri yıktı. Ancak bu “ihraç oylar” konusu önemli. Bunlar geri dönermi sorusunun yanıtı önemli.

Bence döner çünkü bunların çoğu “ idiolojik tercih değişmesi” ile değil kızgınlık öfke ve listeye girememe kızgınlığı ile “ihraç edilen oylar”.

Bu konuyu ilerde daha da açacağım.Çünkü “oy ihracı” AKP ve MHP arasında da var daha doğrusu 24 Haziran seçimlerinin Tüm Partilerini kapsayan bir olgu bu. “oy ihraç ve ithali”

Evet partilerin durumu bu.

24 Haziran seçimleri öncesi Türkiye iki bloğa ayrılmış durumda idi.

Parlamenter demokrasiden yana olanlar yani Milli İttifak.

Cumhurbaşkanı hükümet modelinden yana olanlar yani Cumhur ittifakı.

TBMM’de Cumhur ittifakı… milletvekili ile temsil ediliyor. Millet ittfakı ise  …… Milletvekili ile temsil ediliyor .

Bu tabloda iki soru çok önemli.

1-Millet İttifakının birleşenleri aynı görüşte mi?

Yani parlamenter sisteme dönme istekleri hala devam ediyor mu?

2- cumhur ittifakının “Zorunlu Nikahı” ne kadar sürer?

Daha doğrusu bu “zorunlu nikah” mutlu bir evliliğe evrilir mi?

Bu seçim sonuçlarının nereye evrileceği bu iki sorunun yanıtlarına bağlı.

Devam edecek.

 

 

 

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER