Cuma, Nisan 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelTarihi Yapı yıkılmasın !

Tarihi Yapı yıkılmasın !


Fransızların askeri amaçlı kullandığı, daha sonra manastıra dönüştürülen İskenderun Lisesinin asırlık tarihi binası, bugün ödeneksizlik ve bakımsızlıktan kaderine terk edilirken, gün be gün dökülmesi ise tehlike arz etmeye başladı.
İskenderun’da 1901’de inşa edildiği kaydedilen, Fransız işgalinde de askeri amaçla da kullanılan ve bugün bir asrı deviren, tarihi yapı, 1930’lu yıllardan itibaren ortaokul olarak hizmet verdi. 15 Mayıs 1955’ten sonra İskenderun Lise olarak kullanılan tarihi yapı aynı zamanda bölgenin en köklü eğitim kurumu olarak on binlerce insanı mezun etti.
Fransızların askeri amaçlı düzenleme yaptığı, daha sonra manastıra dönüştürdüğü bu binada, 1930’lara kadar Türk çocukları eğitim almadı. Ancak bu 1930’lu yıllarda Ortaokula dönüştürülünce Türk çocukları da eğitim görmeye başladı. Yaklaşık 25 yıl sonra, 15 Mayıs 1955’te burada Lise kısmının da açılmasıyla, ortaokul ve lise eğitimi birlikte verildi. 11 yıl sonra ise burası ortaokul kısmı kaldırılarak sadece Lise eğitimi verilen bir okula dönüştürüldü.
İskenderun Lisesi’nin 1966’dan bugüne eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren, İskenderun’un hatta Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından biri olarak tarihe derin bir iz bıraktı. Okul geçmişten bugüne, birçok alanda başarılara imza attı. Buradan yetişen mezunlar birçok meslekte Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında önemli yerlere geldiler. Yolu İskenderun lisesinden geçen on binlerce insanın sayısız anılarıyla dolu eski yapı yıllar sonra bakımsızlık, ödeneksizlik ve işlevsizleştirilmesiyle bugün uzun yıllar öğrenci sesleriyle inleyen koridorları sese hasret kalırken, sınıfları kapı, pencereleri, duvarlarının sıvaları, çatısındaki ahşap, kiremit parça parça dökülüyor.
Tescilli bina ile ilgili ne kentin ileri gelenleri, ne bu okuldan mezun insanlar kaderine terk edilmişlikten kurtarmak için bir girişimde bulunamıyor. Şehit Pamir Caddesi üzerinde tüm ihtişamıyla duran tarihi binanın duvarlarından, çatısından ahşap, kiremit ve moloz taşları düşmeye başlaması ise yoldan geçenler için büyük bir tehlike arz ediyor.
Bu okulun öğretmeninden, öğrencisine, mezunundan çevreden geçen insanlarına kadar, herkesin gönlünde; “O tarihi yapının yeniden ayağa kaldırılması, eğitim verilmese bile, eğitim verdiği dönemlerdeki sağlam haline dönüştürülüp, tarihi dokusuyla yenilenerek tarihi eğitim araç gereçlerin sergilenebileceği bir kent eğitim müzesi” olarak hizmet vermesi var.
Vatandaşlar, öncelikli olarak son yıllarda kaderin terk, insanlardan tecrit edilmiş 117 yıllık tarihi binanın daha da dökülmeden ayağa kaldırılmasını istiyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER