Perşembe, Mart 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelTÜRKİYENİN LİBYA POLİTİKASI NEDİR?

TÜRKİYENİN LİBYA POLİTİKASI NEDİR?

Libya’da tutuklanan Hataylı Volkan Altınok ve Mehmet Demir’i TBMM Gündemine taşıyan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, “Türkiye ciddi bir devlettir vatandaşlarını sahipsiz bırakamaz. Vatandaşlarımızın biran önce serbest bırakılması için gereği yapılmalıdır” dedi. Serkan Topal’ın konu ile ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun cevaplaması istemi ile TBMM’ye verdiği önerge şöyle:

“Libya’da yaşanan yönetim krizi bölgede var olan istikrarsız ortamı daha da derinleştirmiştir. Sor günlerde ortaya çıkan gelişmeler ülkemizi yakından ilgilendirmektedir. Ülkenin bir bölümünde yönetimi elinde bulunduran silahlı güçlerin, Türkiye’yi düşman ilan ederek savaş pozisyonu alması vatandaşlarımızın tutuklanmasına kadar uzayan birçok sorunu birlikte getirmiştir.

Hatay ilimiz, konumu itibariyle Ortadoğu ülkeleri ile yakın ticari ilişkiler içerisindedir. Birçok Hataylı vatandaşımız farklı Ortadoğu ülkelerinde iş yapmakta veya çalışmaktadır. Bu gerekçelerle Libya’da da birçok yurttaşımız var. Özellikle Kast Bengaşir bölgesinde bulunan yurttaşlarımız hiçbir gerekçe gösterilmeksizin sadece Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmaları nedeniyle gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadır,

10 Nisan 2019 günü Mehmet Demir ve Volkan Altok adlı Hatay nüfusuna kayıtlı iki vatandaşımız Hafter güçleri tarafından gerekçe gösterilmeden tutuklanmıştır.

Bu itibarla;

1- Libya’da tutuklu Türk vatandaşlığı hasebiyle siyaseten tutuklu bulunan vatandaşımız var mıdır? Bunların sayısı nedir?

2- Mehmet Demir ve Volkan Altıok adlı yurttaşlarımızın tutuklanma gerekçeleri hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bu vatandaşlarımız hangi gerekçelerle cezaevinde tutuluyorlar?

3- Gerek Bakanlığınızın gerekse Hükumetin vatandaşlarımızın serbest bırakılmaları ile ilgili girişimleri var mıdır? Bu girişimler de BM devreye sokulmuş mudur?

4- Volkan Altıok ve Mehmet Demir ile herhangi bir Türk yetkili iletişim kurdu mu? Sağlık durumları hakkında bilgi sahibi misiniz?

5- Türkiye Cumhuriyeti hükumeti olarak karşılık ilkesi gereği Libya hükumetine veya Libya’da bulunan silahlı yapılara herhangi bir yaptırım uygulayacak mısınız? Bu konuda Türkiye olarak resmi politikamız nedir?”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER