Cuma, Mart 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelYoganın çocuklar için 10 faydası

Yoganın çocuklar için 10 faydası


Çok uzun bir süre yoga sadece yetişkinlerin yaptığı bir uygulamaydı ve yetişkinler daha iyi bir vücut pozisyonuna sahip olmaktan stres seviyelerini azaltmaya kadar yoganın birçok faydasını gördüler. Yoga yapmayı çocuklara da öğretince yoganın çocukların hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için birçok faydası olduğu farkedildi.
“Acaba çocuk yogası benim çocuğum için de uygun mu?” sorusunu soran ebeveynler yoganın çocukları için birçok faydası olduğuna emin olabilirler.
Yoganın, her yaş için sayısız faydaları bulunduğunu belirten Dirim Yaşam Akademisi Başkanı Nuran Dirim Ayral, çocuklara yoga öğretmenin faydaları hakkında şu bilgileri verdi:
ÖZGÜVENİ ARTTIRIYOR
Düzenli olarak yoga yapan çocuklar zamanla yeni duruş şekilleri sergileme ve zihinleri ve bedenleri arasında bir bağ kurma konularında uzman olurlar. Bu da çocuklarda özgüvenin artmasını sağlar. Mesela her hafta yapılan egzersiz sonucu ayak başparmağına dokunabiliyor olmak bile çocukta başarılı olma hissi uyandırır. Yoga her çocuğa kendi hızında hareket etme imkanı verir. Bu da zamanla her yapılan yoga duruşuyla birlikte çocuğa kendini önemli ve özel hissettirir. Yogada her çocuk kendi hızına göre hareket eder ve başkalarıyla kıyas konusu da söz konusu değildir.
VÜCUT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİYOR
Düzenli olarak yoga yapan çocukların esnemeyi gerektiren duruşlar sayesinde daha sağlıklı bir vücutları olur. Yoga çocuklarda vücut koordinasyonunun oluşmasına ve güçlenmesine yardımcı olur. Bu da çocukların başka bir fiziksel aktivite yaparken yaralanma risklerini azaltır. Yoga sayesinde öğrencilerin vücut dayanıklılıkları artar.
KONSANTRASYONU GÜÇLENDİRİYOR
Yetişkinlerin çocuklarda endişe duydukları konulardan biri dikkatlerini yeterince toplayamamalarıdır. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocuklar yoga eğitimi sonucunda okulda derslere daha iyi odaklanır. Yoga, davranış problemlerini azalttır ve yüksek endişe düzeyi olan çocukların endişesini azaltır. Hiperaktivite davranışlarında önemli bir azalma ve konsantrasyonda dikkate değer bir artış sağlanır.
Öğrencilerin bir konuya odaklanma ve bir işteki dikkatlerini sürdürebilme becerileri yoga yaptıktan sonra ciddi oranda artar.
STRES KONTROLÜNE YARDIMCI OLUYOR
Kontrollü nefes alıp verme kişide bir dinginlik ve rahatlama halini oluşturarak stres ve gerginlikle başa çıkmada mucizevi sonuçların ortaya çıkmasını sağlayabiliyor. Bu nefes alıp verme teknikleri düzgün olarak öğretildiğinde, aynı faydalar çocuklarda da görülür. Yoga, çocuklara kendilerini stres altında hissettikleri zamanlarda nefeslerini kullanarak stres seviyelerini azaltmayı ve kendilerini tekrar kontrol altında hissetmeyi öğretir. Çocuklar yoga sayesinde öğrendikleri nefes tekniklerini kendilerini stresli hissettikleri her zaman kullanabilir ve bunun stres kontrolündeki faydalarını görebilirler. Çocukların dikkat, nefes alıp verme süreleri ve akciğer kapasiteleri artar. Stres doğal olarak azalır ve vücutlarında sağlıklı hormonlar salınmaya başlar. Yoga çocuklarda gerginliği azaltmak ve oto-kontrolü arttırmada güçlü bir araçtır.
TRAVMA İÇİN ERTELEME SAĞLAR
Pek çok çocuk evde majör stresle, kronik stresin ya da içten bir travmanın zorluklarıyla başa çıkmaya çalışır. Yoga, stres kaynağı ile mücadele eden çocuklara yardım eder.
BİRLEŞTİRİCİ ÖZELLİĞE SAHİP
Hepimiz çocuklarımızın sağlıklı bireyler olmasını istiyoruz ve futbol, atletizm ya da jimnastik gibi sporların okul yaşındaki çocukların aktif bir yaşam sürmeleri için çok popüler faaliyetler olduğunu biliyoruz. Ama her çocuk spordaki o yarışma ruhunu sevmeyebiliyor ve kazanma amaçlı yapılan bu gibi faaliyetler her çocuğun yapısı için uygun da olmayabiliyor. Yoganın çocuklarda çok olumlu sonuçlar alınmasını sağlamasının sebeplerinden biri de yoganın birleştirici bir özelliğinin olması. Yogada önemli olan kişinin ne seviyede becerilerinin olduğu, kazanması veya bir başkasından daha iyi performans sergilemesi değil. Bunların yerine yogada hedeflenen dikkatinizi kendi üzerinize toplayarak olabileceğinizin en iyisi olmak. Seviyesi ne olursa olsun bir grup üzerinde birleştirici ve bütünleştirici özelliğiyle yoga, özellikle rekabetçi ortamlarda kendilerini gösteremeyen çocukların gelişimi için mükemmel bir araç.
FARKINDALIK DÜZEYİNİ YÜKSELTİYOR
Kişinin vücudu ve zihni arasında bir denge kurmasına yardımcı olan yoga aynı zamanda farkındalığı arttırmak için de harika bir araç. Çocuk yogasında genel olarak hikayelerden faydalanıyor ve bu hikayelerde mutlaka çocukların belli bir konuyla ilgili farkındalıklarını arttıracak mesajlar oluyor. Bu mesajlar mesela özgüveni arttırmak, belli bir konuda ilham vermek ya da en basitinden hayallerinin peşinden gitmeyi teşvike yönelik mesajlar olabiliyor. Her duruşta tüm vücutlarını kullanarak ve nefes alıp verişlerine odaklanarak, çocuklar yogayı kendilerini rahatlamış, sakin ve mutlu olarak bitiriyorlar.
Yoga, derin nefes alıp vermeyle ve hareketlerle vücutta bir farkındalık hissi oluşturur ve çocuklara kendilerini ifade etme imkanı verir. Duydukları ve yaptıkları arasında güçlü bir bağ kurmalarını sağlar. Vücutlarıyla ilgili sağlıklı bir farkındalığı olan çocuklar kendilerini daha özgüvenli ve güçlü hisseder, daha iyi bir vücut duruşuna sahip olur, daha iyi nefes alıp verirler ve sessiz bir güce sahiptirler.
KOORDİNASYON VE DENGEYİ ARTTIRIYOR
Hem yetişkinler hem de çocuklarda vücut koordinasyonunu geliştirmek için yoga mükemmel bir araç. Yoga duruşları vücudun belli kaslarının kullanımını gerektirdiği için, çocuklar vücutlarını simetrik halde kullanmayı öğreniyorlar. Bu da çocuklardaki vücut koordinasyonunun artmasına ve motor gelişimin desteklenmesine imkan sağlıyor.
Denge duruşları, bir dizi dikkat eksikliği sorunu yaşayan çocuklara bile bir şeye iyi şekilde odaklanabildikleri taktirde dikkatlerinin de doğal olarak artacağını öğretir. Denge becerilerini geliştirmeye odaklı duruşlar ve oyunlar çocukta içgüdüsel bir gücün gelişmesini sağlar. Meditatif bir duyguyu açığa çıkarır ve çocuğa zihinsel sakinlik ve dinginlik verir. Bu da onlara sürekli uyaranlara maruz kalmanın hayatın bir parçası olduğu kaotik bir dünyada yaşamanın stresiyle baş etme olanağı sunar.
DAHA İYİ BİR ZİHİN SAĞLIĞI
Yüksek endişe seviyesi ile başlayan çocuklarda endişe belirtilerinde azalma görüldüğü tespit edilmiştir. Başka bir çalışmada ise okul sonrası yoga ve meditasyon içeren bir çalışmanın çocukların daha mutlu ve rahatlamış hissettirdiği görülmektedir. Yoga, sadece fiziksel eğitimle karşılaştırıldığında, tek başına, çocuklarda endişeyi, depresyonu, yorgunluğu azaltmaktadır.
DAHA MUTLU VE DAHA ESNEK
Yogayla meditasyon ve dikkat güçlendirme çalışması yapan çocuklar daha sorumlu karar alma ve toplum yanlısı davranışlara götüren dikkat, öz farkındalık ve öz yönetim bakımından becerileri artar. Çalışmalarda bu çocukların daha mutlu ve daha esnek olduğu tespit edildi. Yoga yapan çocuklar, sağlam bir benlik duygusuna sahipler ve etraflarındaki kişilere ve dünyaya daha bağlı ve daha saygılılar.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER