Perşembe, Nisan 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel“YÜKSEK SEÇİM KURULU’NU SEÇMENİN İRADESİNİ İLAN ETMEYE DAVET EDİYORUZ.”

“YÜKSEK SEÇİM KURULU’NU SEÇMENİN İRADESİNİ İLAN ETMEYE DAVET EDİYORUZ.”


Mimarlar, YSK’yı görevini yapmaya, hukukun ve demokrasinin gereklerini yerine getirmeye, sonuçları netleşmiş seçmen iradesini açıklamaya çağırdı…
Hatay Mimarlar Odası yönetimi yaptığı basın açıklamasında, 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşen yerel yönetim seçimlerinde yapılan itirazlar karşısında, ülkenin batısında ve doğusunda hukuka aykırı şekilde verilen kararlar ile hala sonuçlanmamış sayım ve yeniden sayım yapılması taleplerinin, artık bir itirazdan öte hal aldığı kaydedilerek, “İstenen sonucun itirazlarla alınamaması, seçimin yenilenmesi gerektiği taleplerine kadar vardırılmıştır” denildi. Hatay Mimarları adına Yönetim Kurulu açıklaması şöyle: “31 Mart yerel seçimlerinde, halk, iradesini sandıkta göstermiş ve tercihini yapmıştır. Yapılan itirazlardan sonra sonuçlar netleşmiştir. Demokrasilerde seçim, sadece yönetenlerin belirlenmesini değil, halk iradesinin tecellisi ile yöneticilerin değiştirilmesini de içerir. Halkın demokratik iradesini ve hukuk kurallarını yok saymak, seçim kurullarına siyasal baskı yapmak, aday olma sürecinde farklı, seçilebilme sürecinde farklı kriterler öne sürerek hak gaspı yapmak, seçmen iradesinin karşısında somut bir karşılığı olmadan ‘yolsuzluk yapıldı’ söylemi ile seçimin yenilenmesini talep etmek, maalesef ülkeyi kaosa sürüklemektedir.
Demokrasi tarihimizin büyük çabalarla elde ettiği kazanımların bir çırpıda yok olabileceği bir süreçten geçiyoruz. Daha çok demokrasiye ihtiyaç duyduğumuz bu süreçte, devlet kurumları denetimi ve gözetiminde yapılan seçim sonucunda ortaya çıkmış seçmen iradesini hepimizin kabul etmesi ve saygı duyması gerekmektedir.
Mimarlar Odası olarak, kent ve kentli hakları açısından, yerel yönetimlerin; katılımcı, demokratik ve şeffaf bir anlayışla kentleri yönetmeleri gerektiğini her platformda talep ettik. Ancak biliyoruz ki, beklentimiz olan bu yönetim anlayışının ortaya konabilmesi için, kentleri yönetecek iradenin de hukuk kurallarına uygun, demokratik ilkeler çerçevesinde, seçmenin iradesiyle oluşması gerekmektedir. Kent ve kentli haklarını koruyacak, kentleri geliştirecek yerel yönetim kadrolarının ancak bu anlayışla oluşacak yerel yönetim iradesiyle yapılabileceğini bilmekteyiz.
Bu bağlamda, seçimlerin başlamasından bitimine kadar adil ve demokratik bir şekilde yürütülmesini sağlama ve sonuçlandırma görevi olan Yüksek Seçim Kurulu’nu görevini yapmaya, hukukun ve demokrasinin gereklerini yerine getirmeye, sonuçları netleşmiş olan seçmenin iradesini ilan etmeye davet ediyoruz.” –

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER