Pazartesi, Mayıs 27, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun1/1000 'lik planlar revize edilmeli

1/1000 ‘lik planlar revize edilmeli

İSTE’de görevli Dr. Sıtkı Alper Özdemir”Hatay’ın, Hataylılar’ın acı yaşamaya, bozuk ve plansız kentlerde hayat geçirmeye psikolojisi de ekonomisi de yetmez. Lütfen lütfen lütfen”diyerek 1/1000 ölcekli Planlarda ciddi revizyona gidilmesini önerdi.
Özdemir şu hususlara dikkat cekti:
“Hatay Büyükşehir Belediyesi;1/5000 ölçekli Nazım imar planı ve 15 ilçe Belediyesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında en acil ve ciddi şekliyle revizyona gitmeli, cesur kararlarla düzenlemeler yapmalıdırlar”.

 

,

İskenderun Teknik Üniversitesinde Rektör danışmanlığı yapan İnş.Y.Mühendisi  Dr. Sıtkı Alper Özdemir “Acil,açık çağrımdır” başlığı altında yaptığı paylaşımında:
Hatay Büyükşehir Belediyesi 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve Antakya, Defne, Samandağ, Yayladağ, Kırıkhan, Reyhanlı, Altınözü, Kumlu, Hassa, İskenderun, Belen, Arsuz, Payas, Dörtyol, Erzin İlçe Belediyeleri 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında en acil ve ciddi şekliyle revizyona gitmeli, cesur kararlarla düzenlemeler yapmalıdırlar.” Mesajı verdi
İSTE’de İnşaat yüksek mühendisi olan Dr. Sıtkı Alper Özdemir’in ilimiz imarı ile ilgili paylaşımı şöyle.
Konunun yarını, sonrası, ötesi kalmamıştır.
İlçe bazlı afet risk senaryoları hazırlanmalı, mikro bölgeleme fay ve sıvılaşma haritaları çıkarılmalıdır.
Yatay mimariyi uygulamaya geçmek için imar planlarında emsal serbest bırakılmalı ancak yapı kat adedi yukarıdaki risk koşullarına göre 3 ile 5 arasında sınırlandırmalıdır. Bu karar ihtiyaç olan konut sayısına ulaşılırken, yüksek katlı yapılaşmayı sonlandıracaktır.
Ayrıca, kapalı çıkmaya izin veren (7 kata kadar) uygulama, plan açıklama notlarında alınacak kararlarla iptal edilmeli, kapalı çıkmaya, asma kat uygulamasına ve sistem sürekliliğini bozacak düşey ya da düzgün geometrik yapıya sahip olmayan parsellerde uygulamalara izin verilmemelidir.
Planlama çalışmalarında yalnızca konut bazlı tasarımlar gözetilir, ulaşım, eğitim, sağlık, ibadet, sosyal tesis, yeşil alan gibi sürdürülebilir günlük kent hayatı gereksinimleri göz ardı edilirse Hatay asla ayağa kalkamaz, kalkamayacağı gibi yaşanılamayacak yeni bir yerleşim alanı doğar.
Hatay’ın, Hataylılar’ın acı yaşamaya, bozuk ve plansız kentlerde hayat geçirmeye psikolojisi de ekonomisi de yetmez.
Lütfen lütfen lütfen…
Teknik olarak, multi-disipliner şekilde yerel yönetimler bu çalışmaları yapmak zorunda olduklarını artık görsünler
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER