Pazartesi, Mayıs 6, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel1 MİLYAR 46 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ

1 MİLYAR 46 MİLYON DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ

 

AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan “AKİB olarak ihracatımız 2018 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre %4,9 artış gösterdi ve 1 milyar 46 milyon dolara çıktı. Demir ve Demir Dışı Metaller ve Çelik ihracatı %78, Yaş Meyve Sebze %18, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller %17, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri %7 ve Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatı %4 oranında artış gösterdi” dedi.

 

AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, ülkemizin ihracat genelinde gösterdiği başarılı yükseliş devam ederken, AKİB olarak Ocak ayında gerçekleştirdikleri %4,9’luk artışı daha yukarılara taşımak için 2018 yılı içinde yoğun olarak fuarlar, ticari heyetleri ve alım heyetleri programları üzerinde çalıştıklarına vurgu yaptı.

 

AKİB rakamlarını değerlendiren Mahmut Arslan, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2018 yılı Ocak ayı rakamlarının 997 milyon dolardan 1 milyar 46 milyon dolara yükseldiği, geçen sene Ocak ayına oranla % 4,9 oranında bir artış olduğu görülmektedir” dedi.

 

 

Güvenliğin ve huzurun olmadığı bir yerde güçlü bir ekonominin var olamayacağını belirten Arslan, “Afrin’de gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı’nın başarılı bir şekilde sonuçlandırılacağına olan inancımız tam. Suriye sınırının terör örgütlerinden temizlenmesinin ulusal güvenlik için gerekli olduğu kadar, ekonomimize ve ihracatımıza da çok olumlu yansımaları olacaktır” diye konuştu.

 

-TÜRKİYE GENELİ İHRACATA KATKIMIZ % 8,6

 

AKİB’in 2018 yılı Ocak ayında,  1 milyar 46 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 6. büyük genel sekreterlik konumundan 5. sıraya yükseldiğini  kaydeden Arslan, Türkiye ihracatının % 8,6’lık kısmının AKİB kanalıyla yapıldığına dikkat çekti.

 

Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Arslan, 2018 yılının Ocak ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 10., Mersin’in 11., Adana’nın 12., Kayseri’nin 13. ve Karaman’ın 28. sırada olduğunu belirtti.

 

Arslan, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2018 yılının Ocak ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; Irak, İspanya, Hollanda, Mısır ve Almanya olduğunu açıkladı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER