Perşembe, Mayıs 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberHDP İskenderun Eş Başkanı Ateş:"İşsizlere 3 ay boyunca 3 bin TL verilsin"

HDP İskenderun Eş Başkanı Ateş:”İşsizlere 3 ay boyunca 3 bin TL verilsin”

HDP İskenderun ilce Eş Başkanı Hülya Ateş İlce binasında bir basın açıklaması yaptı Parti Meclis üyeleri, İl  Başkanı Kerem Nalbant ve Parti üyelerinin katıldı toplantıda Eş başkan Ateş şunları söyledi

Bir yılı aşkın süredir bir pandemi krizi ile karşı karşıyayız. Bu pandemi krizinde öncelikle sağlığımız tehdit altındaydı ve on binlerce yurttaşımız hayatını kaybetti. Büyük sıkıntılar yaşadık, bütün dünya büyük sıkıntılar yaşadı. Aynı zamanda pandemi ile birlikte bir yılı aşkın süredir ciddi ekonomik sıkıntılar da yaşadık. Demokratik ülkeler vatandaşına evde kal derken onları ekonomik güvenceye aldılar; esnafını, işçilerini ve çiftçilerini desteklediler.

Pandemi önlemleri ciddiyetten bilimsellikten uzaktır.virüs saat 19:00’dan sonra bulaşmaya başlıyor. Saat 19:00’a kadar herhangi bir tehlike yok, ama önlemler onu gösteriyor ki, saat 19:00’dan sonra bu virüs bulaşmaya başlıyor. Günlük vaka sayılarının 60 bini geçtiği, ölüm sayısının 300 sınırında olduğu bir dönemde bu alınan önlemleri bir tek ifade anlamlandırabilir: Allah’a emanet olun önlemleri.

Daha önce de bu iktidar böyle önlemler aldı, o zaman biz ‘‘bunlar yanlış ve eksik önlemler, bu tür önlemlerle bu mücadele sürdürülemez ve başarıya ulaşılamaz’’ demiştik. Haklı çıktık, 60 bine ulaştı vaka sayıları. Şimdi aldıkları önlemler de Allah’a emanet olun önlemleridir.

Halk ile alay ediliyor, ama virüs ile alay edemezsiniz. Bu iktidar toplumun sağlığı ile zerre kadar ilgili değil, önlemler bunu gösteriyor. Pandemi döneminde hep tartıştık, hep söyledik. Doğru dürüst hiçbir sosyal güvence sağlanmadan, halka ekonomik ve sosyal anlamda destek sunmadan önlemler alınıyor. Destek diye açıklananlar da çok komik rakamlardır. Esnaf borç altında, kira ödeyemiyor, siftah yapamıyor; işçi, emekçi, kadın, çiftçi, işsiz çok ciddi sorunlarla karşı karşıya. Günde 10 milyon TL saraya harcayan iktidarın halka sosyal güvencesi olarak sunduğu neredeyse sıfır.

Salgın işsizliği artırmaya devam ediyor. Kadın işsizliği çok yüksek seyrediyor. Dar ve geniş işsizlik arasındaki makas gittikçe büyüyor. İş gücüne katılma oranı düşüyor. Böyle bir dönemde açıklanan pandemi önlemlerinde sosyal güvenceye dair hiç bir şey yok. İşçiye, emekçiye, çiftçiye ve esnafa dönük hiçbir şey yok.

Halk kaderiyle baş başa bırakılmıştır. Bu iktidar aldığı önlemlerle halk sağlığını, toplum sağlığını gözetmeyen, özellikle sağlık alanındaki odaların ve meslek örgütlerinin önerilerini dikkate almayan bir iktidar olarak tarihe geçmiştir. Şu anda dünyada pandeminin en hızlı yayıldığı ülkelerin başına Türkiye yerleşmiştir. Bu durum iktidarın pandemi yönetimindeki yanlışlarının sonucudur.
Türkiye, yurttaşlarına en az destek veren ülkelerden

Bıçak kemiğe dayandı ama yurttaşa destek yok

Şimdi üçüncü dalgadayız. İktidarın salgın yönetiminde yaptığı hatalar sonucunda en büyük dalgayı yaşıyoruz şu anda. Her gün 60 binin üzerinde vaka var, yüzlerce vatandaş hayatını kaybediyor. AKP’nin geçen aylarda salgın yönetiminde yaptığı hataların sonucunda bu duruma geldik. Bunun sonucunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kapatma kararları aldı. Üçüncü dalga kapatma kararları söz konusu oldu. Peki kapatma kararları ile birlikte yurttaşlarımız ekonomik güvenceye alındı mı? Hayır alınmadı. Üçüncü dalgada da bıçağın kemiğe dayandığı yurttaşlara destek yok. İşçilerimize, işsizlere 5 kuruş destek yok. Borç batağına batmış çiftçilere bir kuruş destek yok. Ay sonunu getiremeyen emeklilere 5 kuruş destek yok.

HDP Ekonomi Komisyonumuz , pandemide üçüncü dalga kapatma girişimleriyle birlikte alınması gereken ekonomik tedbirleri içeren bir yasa teklifi hazırladı

İşsizlere 3 ay boyunca 3 bin TL verilsin

tüm işsizlere, 10 milyonun üzerindeki işsize, herhangi bir şart aranmaksızın Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında 3 bin TL doğrudan gelir desteği verilmesini öneriyoruz. En düşük emekli maaşının 3 bin TL’ye yükseltilmesini öneriyoruz. Çiftçilerinin Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarından 50 bin TL’sinin ertelenmesini değil silinmesini ve kamu bütçesinden karşılanmasını öneriyoruz.

Ücretsiz izne çıkarılanlara günlük 100 TL verilmelidir

Yeter artık gerçek çözüm istiyoruz. pandemi gibi önemli bir konuda her gün yüzlerce insanın öldüğü binlerce hastanın olduğu süreçte daha ne kadar maske ve kolonyayla insanlığı aldatacaksınız.
Aç kapa oynuyorsunuz adeta ne bilimi önemsiyorsunuz ne onlara kulak veriyorsunuz…bırakın her kes bildiği işi yapsın ve bu konuda TTB sağlık örgütleri ve sendikalara kulak verin önlemlerini önerilerini ciddiye alın ki gerçek çözüme gidilsin.65 yaş üstüne uyguladığınız psikolojik şiddet ne zaman son bulacak. Her açıklamanızda değerlerimiz olan 65 yaş üstüne faturayı kesmek nasıl bie akıldır anlamakta güçlük çekiyoruz.65 yaş üstü evde çocukları fabrikada torunları okulda AVM de akşam aynı hanede bir arada aynı sofrada olmuyorlar mı??
Yeni kısıtlamalar adı altında alınan önlemler de iktidarın pandemi sürecine dönük bilimdışı bir anlayışın ürünüdür. Alındığı söylenen önlemler, ölümleri durdurmayacak, sağlık çalışanlarının karşılaştığı zorlu koşulları değiştirmeyecektir.
Pandemi yoksulları ve işçileri vurmaktadır. pandeminin kötü yönetimiyle karşı karşıyayız. İktidar bilimin, meslek örgütlerinin sesine kulağını tıkamakta, sermayenin çıkarlarına uygun kararları uygulamaktadır. Bu tedbirler paketi halkı oyalama paketidir..

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER