Salı, Mayıs 14, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke Gündemi22 AB Ülkesinin Olduğu Listede Türkiye Asgari Ücreti 20. Sıraya Geriledi

22 AB Ülkesinin Olduğu Listede Türkiye Asgari Ücreti 20. Sıraya Geriledi

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan 2020 asgari ücret verilerine göre 22 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin bulunduğu listede Türkiye, sondan üçüncü sıraya kadar geriledi.

22 AB Ülkesinin Olduğu Listede Türkiye Asgari Ücreti 20. Sıraya Geriledi

2020 yılı asgari ücretinin AB üyesi ülkelere kıyasla çok iyi bir seviyede olduğunu belirten Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanı sıra Türk-İş sendikası itiraz etmişti.

“Türkiye 448 Euro ile Letonya ve Bulgaristan’ın Önünde”

Eurostat’ın resmi verilerinde Türkiye’de bu yılın başından itibaren uygulanmaya başlanan brüt 2 bin 940 TL, net 2 bin 324 TL’lik asgari ücret, AB üyesi ülkeler arasında sondan üçüncü olabildi. 28 AB ülkesi arasından asgari ücret uygulanan 22 ülke ile yapılan karşılaştırmaya göre Türkiye 448 Euro’luk yeni asgari ücretle sadece Letonya ve Bulgaristan’ı geride bırakabildi. Asgari ücret Letonya’da 430 Euro, Bulgaristan’da 312 Euro oldu. AB üyelerinden Danimarka, İtalya, Güney Kıbrıs, Avusturya, Finlandiya ve İsveç’te resmi asgari ücret uygulanmıyor, ücretler toplu sözleşmelerle belirleniyor.

Lüksemburg’da Asgari Ücret 14 bin 36 TL

AB üyesi ülkeler arasında brüt asgari ücretin en yüksek olduğu Lüksemburg 2 bin 143 Euro (yaklaşık 14 bin 36 TL) ile Türkiye’deki mevcut brüt asgari ücretin 4.76 katına ulaştı. İrlanda, Hollanda, İngiltere, Belçika, Almanya ve Fransa’da Türkiye’nin yaklaşık 3.5 katı civarında asgari ücret uygulanıyor. Türkiye, yeni asgari ücret seviyesiyle Romanya ve Macaristan gibi ekonomisi çok daha düşük seviyelerdeki ülkelere de ulaşamadı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER