Cumartesi, Nisan 27, 2024
No menu items!
Ana SayfaArsuz3-4 Dakikada 1 Ağaç Kesiliyor!

3-4 Dakikada 1 Ağaç Kesiliyor!

Amanos Dağı‘nın Arsuz bölgesindeki ormanlık alanda yapılan traşlama ve seyreltme çalışmalarında çok sayıda firmanın onlarca ekibi ile kesim yaptığı belirtildi.

 

Her firmanın 6-6 kesim ekibi var

Yörenin Bozburun mevkiindeki ormanlık alanın traşlanması ve seyreltme çalışmasında ihaleyi 3 ayrı firmanın aldığı, bunlardan birinin kesimi tamamlayarak giderken, iki firma yörede ağaç kesimini sürdürüyor. Orman köyü olarak tanımlanan yöredenin kırsal alandaki mahallelerinde oturanlar ile çalışanlar, her firmanın 6-7 kesim ekipiyle çalıştığını ve her ekipte 6 kişinin bulunduğunu ve bunların sürekli kesim yaptığını belirtiyor.

Her ağaç bir metreküp

Arsuz Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve orman mühendisi Mehmet Candemir, yer ağacın ortalama 1 metreküp geldiğini belirtti. Candemir, “Kaç metreküplük kesilmişse o kadar ağaç ormandan azalmıştır. Çünkü, büyüklü küçüklü farkı olur ama ortalama her ağaç 1 metreküptür” değerlendirmesini yaptı. Sadece Kurtbağı mahallesi kırsalında 7.600 metreküp ağacın kesildiği, Derekuyu ve yöresindeki kesim bölgelerinde; Derekuyu, Helvalı, Çerçikaya mahalleleri kırsalı ile Kozaklı’dan Kale mahallesine kadar binlerce metreküplük kesim yapıldığı belirtiliyor.

“Bölge giderse bölgede orman kalmaz”

Arsuz’un ormanlık alanında yapılan ağaç kesimine tepki sadece Arsuz Belediye Meclisi Üyeleri Mehmet Candemir, Sadet Berkyürek, Canan Karaciğer ve Rami Köklü’den değil, yörede oturanlar ve kesim işinde çalışanlar tarafından da geldi.

Orman, doğandan daha çok insanlarca tahrip ediliyor

Arsuz Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili ve orman mühendisi Mehmet Candemir, doğanın kendi kendisini yenilediğini ancak insanların doğanın tabiatına müdahale ettiğini belirtti. Candemir, “İnsanların ormanı doğadan daha çok tahrip ettiğini görüyoruz” diye konuştu.

“Dağın şekli şemali değişti”

Amanos Dağı’nın İskenderun-Arsuz-Belen üçgenindeki ormanlık alanda yapılan “ağaç traşlama” ve “ağaç seyreltme” sürerken, Arsuz’un Derekuyu Mahallesi yöresinde oturan yurttaşlar, “Kesimlerle dağın şekli şemali (görünüşü) değişti” değerlendirmesinde bulundu.

Sadece ağaç kesilmiyor, kesim sahası yolları da açılıyor

Arsuz Belediye Meclisi Üyelerinin Arsuz yöresindeki ormanlık alandaki yapılan ağaç kesimiyle ilgili görüştüğü yöredeki yurttaşlar, birkaç yıldır süren kesimle dağların görüntüsü ve şeklinin değiştiğini söyledi. Yöredeki yurttaşlar, “Bölgede sadece ormandaki ağaçlar kesilmiyor, bu ağaçların kesimi ve nakliyesi için yollar da açılıyor. İki yıldır bölgede onlarca yol açıldı. Bu ollar ağaç kesim sahalarına gidiyor. Ama yol açılırken de ağaçlar kesiliyor, dağın şekli, şemali değişiyor” diye konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER