Pazar, Nisan 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaAntakya50 bin insan mülkünü kaybedebilir

50 bin insan mülkünü kaybedebilir

 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 9 Kasım’da yürürlüğe girmesinin ardından ilk rezerv yapı alanı ilanı yapıldı. Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık büyüklüğe sahip alan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından rezerv yapı alanı olarak belirlendi. Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ecevit Alkan, 50 bin insanın mülksüzleştirme ile karşı karşıya kaldığını belirterek, dava açmaya hazırlandıklarını ifade etti.

AFET YASASI ÇERÇEVESİNDE İLK ADIM HATAY’DA ATILDI

Mülkiyet hakkı tartışmalarına neden olan ve kamuoyunda ‘afet yasası’ olarak bilinen 6306 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, meslek ve demokratik kitle örgütleri tepki göstermişti. Yasada yapılan değişikliklerle birlikte mümkün olan en kısa sürede “riskli” bölgelerin dönüştürülmesinin önünün açıldığı belirtiliyordu. Ancak bahse konu yasa, uzmanlar tarafından mülksüzleştirme aracı olarak kullanılacağı eleştirilerine neden oldu.

Yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden iki hafta geçtikten sonra Hatay’da 28 mahalle ve 207 hektarlık bölge rezerv yapı alanı ilan edildi. Ancak bu bölgede hala yaşayan insanlar var. Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Ecevit Alkan, yasayla birlikte Türkiye’de ilk defa bir bölgenin rezerv yapı alanı ilan edildiğini söyleyerek, “Bu alan Defne ve Hatay’ın mahallelerini kapsıyor. Bu bölgede yaklaşık 50 bin insan mülksüzleşmeyle karşı karşıya kalacak” dedi.

whatsapp-image-2023-11-25-at-15-36-13.jpeg

‘TEPEDEN İNME BİR ANLAYIŞ VAR, BİZİMLE İLETİŞİM KURULMUYOR’

Avukat Alkan, bölgenin çeşitliliğine dikkat çekerek, içerisinde sağlam kalan binalarla birlikte yıkılan binaların, kamusal ve yeşil alanların olduğunu kaydetti. Alkan, şöyle konuştu:

Bu alanların tümü rezerv alan oldu. Önceki kanunda rezerv alan arsa üretmek için ilan ediliyordu. Şimdi mülkiyetin özüne dokunacaklar. Bir kısım mülkler hazineye geçecek. Sosyal ve siyasal bütün haklara saldırı yapılıyor. Ve insanlara haber verilmedi. İnsanların bunu bilmeye hakkı vardı. Tepeden inme bir anlayış var. Sağlam yapınız bile varsa el koyacaklar, kamulaştırma bedeli dahi ödemeyecekler. Bizimle iletişim kurmuyorlar. İnsanlara ne olacağını söylemiyorlar bile. ‘Ben yaptım oldu’ kafası var.”

‘HATAY, DENEY BÖLGESİNE ÇEVRİLDİ’

İnsanların mülklerine ve geleceklerine dair bir fikirlerinin olmadığını da anlatan Alkan, yalnızca muhtarlarla bir toplantı yapıldığını belirterek bölgede panik ve endişe uyandığını söyledi.

Alkan, Hatay’ın bir deney bölgesine dönüştürüldüğünü sözlerine ekleyerek şunları söyledi:

“Hatay Barosu olarak afet olduğundan beri her davayla ilgileniyoruz. Deprem bölgesi bir deney bölgesine çevrilmiş durumda. Bütün Türkiye’ye yayılacak bir uygulama var. Herkesten destek bekliyoruz. Buradaki mücadelenin başarıya ulaşması emsal teşkil edecek, her türlü başarısızlık da emsal teşkil edecek. 200 hektardan fazla bir alandan bahsediyoruz. Benim sayabildiğim 28 mahalle var. İnsanlar depremden sonra yeni hayata uyum göstermeye çalışıyorlardı. Okullar devam ediyor, insanlar konteynırlarda yaşıyor. En büyük sorun dediğim gibi bilgi verilmemesi. Korku ve endişeye neden oluyorlar. Biz de dava açmak için hazırlıklara başlıyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER