Salı, Nisan 30, 2024
No menu items!
Ana SayfaSağlık'Dünya Kuduz Günü' Dolayısıyla Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu Açıklama...

‘Dünya Kuduz Günü’ Dolayısıyla Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu Açıklama Yaptı

Başkan Yahya Hamurcu, gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
“Bu yıl Dünya çapında 15’incisi kutlanan Dünya Kuduz Günü’nün teması kuduz hakkında gerçekleri paylaşmak ve yanlış bilgi ve efsanelere dayanarak oluşturulan korkuyu engellemek için “Kuduz: Gerçekler, Korku Yok” olarak belirlenmiştir. Kuduz %100 önlenebilir bir hastalık iken, her yıl dünya çapında 59.000’den fazla insan bu hastalıktan ölmektedir. Bunların %40’ı özellikle Afrika ve Asya’da beşeri hekimlik ve veteriner hekimlik hizmetlerinin etkin bir biçimde sağlanamadığı kırsal bölgelerde yaşayan çocuklardır.

Ölüm vakalarının %99 enfekte köpekler tarafından ısırılma nedeniyle meydana gelmektedir. İnsan ölümlerine ek olarak her yıl başta köpekler olmak üzere milyonlarca evcil hayvan bazen hastalık taşıması bazen de hastalığın neden olduğu korku nedeniyle yersiz yere itlaf edilmektedir. Elimizde var olan etkili aşılar ve koruyucu tedbirlerin varlığında tüm bu insan ve hayvan ölümlerini kabul etmek mümkün değildir.

Hayvanlardan insanlara geçen hastalıklarla mücadelede en etkili çalışmalar Veteriner Halk Sağlığı Biliminin konularındandır. Kuduz hastalığının, insan ve hayvan hekimlerinin iş birliğini ifade eden Tek Sağlık yaklaşımı ile bölgesel ve küresel düzeyde ele alınması gerekmektedir.

Kurumsal bazda ise, 2030 yılına kadar köpek kaynaklı kuduzdan kaynaklanan insan ölümlerinin sıfıra indirilmesi çalışmalarına Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) öncülük etmektedir.”

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER