Perşembe, Şubat 26, 2026
No menu items!
Ana SayfaHatay"Fiyat Artışları bir güvenlik sorunudur"

“Fiyat Artışları bir güvenlik sorunudur”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda söz alan Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin, İYİ Parti Grubu tarafından gıda fiyatları ve artış nedenlerinin araştırılmasına ilişkin verilen önerge üzerine çarpıcı açıklamalarda bulunarak “Artışlar artık bir güvenlik sorunudur”  dedi Önerge, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

 

çocuklarımız beslenemez hâle getirilmiştir

Konuşmasında artan gıda fiyatlarının artık yalnızca ekonomik bir mesele olmadığını vurgulayan Çirkin, “Bu, aslında bir istatistik değildir. Ülkemizde kontrolsüz biçimde artan gıda fiyatları bir yandan vatandaşın şartlarını zorlarken diğer yandan çocuklarımızı beslenemez hâle getirmiştir. Bu durum artık bir güvenlik sorunudur” ifadelerini kullandı.

2026 Ocak ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerine dikkat çeken Çirkin, tarım ürünlerinde aylık yüzde 8,46, yıllık ise yüzde 43,58 artış yaşandığını, on iki aylık ortalamalara göre artışın yüzde 38,18 olduğunu belirtti. “Tarlada maliyet artıyorsa rafta fiyat düşmez” diyen Çirkin, tarımsal girdi fiyatlarının da 2025 Aralık verilerine göre yıllık yüzde 33,15 arttığını kaydetti.

100 dönüm tarlası olan bir çiftçiye verilen destek yarım ton mazot bile yapmıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nı eleştiren Çirkin, verilen desteklerin yetersiz olduğunu savundu. Dönüm başına 244 lira destek verildiğini belirten Çirkin, “100 dönüm tarlası olan bir çiftçiye verilen destek yarım ton mazot bile yapmıyor” dedi.

Bakanlığın art arda genelgeler yayımladığını, ancak uygulamada geri adımlar atıldığını ifade eden Çirkin, çiftçilerin krediye erişimi, faiz oranları ve ekim planlaması gibi konularda belirsizlik yaşadığını söyledi. “BAĞ-KUR ve SGK prim borcu olan çiftçinin kredi alamayacağına dair genelge yayımlanıyor, ardından düzeltiliyor. Böyle bir yönetim anlayışı olmaz” diye konuştu.

Konuşmasında tarım ürünleri ithalatına da değinen Çirkin, 1,5 milyar dolarlık buğday ve kepek, 2 milyar 140 milyon dolarlık yağlık ayçiçeği ve ham yağ ithal edildiğini belirterek, toplam tarım ithalatının 22,8 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

 

“Bu anlayışla tarımı kalkındıramazsınız, gıda fiyatlarını düşüremezsiniz” diyen Çirkin, yanlış politikaların bedelini milletin ödediğini savundu.

“Marketlerin vicdanı yoktur

Gıda fiyatlarındaki artışta zincir marketlerin rolüne de değinen Çirkin, kontrolsüz fiyat artışlarının enflasyonu olumsuz etkilediğini belirtti. Mahalle bakkallarının kapanmasına dikkat çeken Çirkin, “Marketlerin vicdanı yoktur ama mahalle bakkalının insafı vardır. Her mahalleye zincir market açarak bakkalı bitirdik, şimdi bunun sonuçlarını yaşıyoruz” dedi.

İYİ Parti Grubu’nun gıda fiyatlarının araştırılmasına yönelik önergesi, Genel Kurul’da yapılan oylamada AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edilmedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER