Cuma, Mart 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaKöşe YazılarıAdviye Ertekin Yüksel yazdı "Dünyamız Kirleniyor"

Adviye Ertekin Yüksel yazdı “Dünyamız Kirleniyor”

DÜNYAMIZ KİRLENİYORRR!!
Eğitimin gücüne inanıyorum . Bu eğitim örnekli ve kişi tarafından uygulanıyorsa . İstemek ve uygulatmak hem kolay . Hem de başarılı oluyor.
Geçenlerde ilçemize gelen Tarihçi İLBER ORTAYLI hocayı dinlemek için arkadaşlarla buluştuk . Yolumuzun üzerindeki öğretmen arkadaşa uğradık . Torununa bakan arkadaş . “Torunumu da yoldan bırakalım oradan da toplantı salonuna geçeriz” dedi . Neyse biz kahve içerken . Torununu hazırladı arkadaşımız . Kapının önünde duran arabaya  bindik .
Arkadaşım arabayı hareket ettirdi . Fakat tam o sırada sileceklere tutturulmuş iki kağıt parçası uçtu . İşte olanlar bundan sonra oldu . Arkadaşımın torunu .
-Anne anne ! Arabayı durdur . Bak kağıtlar uçtu . Onları ineyim alayım . Çöp kovasına atayım .
Arkadaşım:
-Yavrum şu an duramam . Az sabret. Bak sağım solum araba dolu .
-Dünyamız kirleniyor . Lütfen dur . Anne anne !
Bizler daha ne oluyor falan dercesine  bakınırken .Arkadaşımız  arabayı müsait bir yere çekti .
Ve arabadan inen . Torunu ile birlikte kağıtları alarak çöp kutusuna attılar .
Biz diğer arkadaşla ilgi ile seyrettik . Küçük Kızı  kutlayarak aferin sana dedik . Kız
-Dünyamız kirlenirse ben çok üzülürüm . Hem sonra temiz olmayan bir dünyada  sağlıklı olarak taşınmaz ki …
Arkadaşımız:
-Henüz Zişan beş yaşında fakat biz evde ve dışarıda iyi bir örnek olmaya çalıştık . Kirlenen bir dünyanın , niçin ve nasıl kirlendiğini anlattık . Hatta bunları çeşitli örneklerle anlattık . Tabii biz uyguladığımız İçin bu eğitim yerini buldu ve tutu .
Hani derler ya !  “ Hoca verir takını , kendi yutar salkımı” gibi olmasın diye . Hep biz uygular olduk ki o da uyguladın istedik . Yazları , sahilde güneşlenirken bile . Küçük bir plastik tırmıkla kumsalı temizler olduk . Tabii ki bunu gören başka kimseler de kumsalı temiz tutar oldular .
Ben Zişana dönerek :
-Zişancığım ! Aferin sana . Çok beğendim bu davranışını . Zişan
-Teyzeciğim ben hepimizin yapması gerekeni yaptım . Hem büyüklerim , ve öğretmenim bunları istiyor bizlerden “DÜNYAMIZ KİRLENMESİN” diye
Benim ve diğer Öğretmen arkadaşımın alkışlaması ile Zişan :
– Lütfen bu alkışlanacak bir durum değil . Vatandaşlık , ve insanlık görevimi yaptım . Demez mi ?
Arkadaşım:
-Zişancığım aferin sana, dedi .
Ben ne söyleyeceğimi değil de . Eğitimin önemini düşünürken . Bizlerin uygulama yapmadığımızı istemenin hiçliğini anladım . Zişanı annesine bıraktık . Ve konuşmanın yapılacağı salona geldik . Kapının önü o kadar kalabalık ki .  Bizler biraz bekleyelim diye geri durduk . Davetiyelere bakan görevliler ,
-Lütfen izdiham yaratmayalım . Sıranızı bekleyin diyerek ikazda bulundu . Bizler sıra değil de kalabalık biraz seyrelsin diye bekliyorduk .
En son görevli kişi bize dönerek .
-Bu kalabalık bitecek gibi değil . Siz epeydir bekliyorsunuz . Lütfen davetiyelerinizi verin ve geçin hocam dedi .
Zişanın anneannesi: “İşte eğitimin bir eksikliği daha dedi . Sıra beklemeyi bir türlü öğrenemedik .
Ben:
-Aynen böyle . Şimdi içeri girmek için . Birazdan dışarı çıkmak İçin bu yöntemi uygularlar . Oysa ne içeride kaçan bir şey var . Ne de dışarıda kaçan var . Sabırlı olmak da bence bir eğitim şekildir . Tabii yarışmada değilsek .
Arkadaşım:
-Yarışmada bile acele kararlar iyi olmuyor . İyi düşünüp sabırla o süreyi kullanmak gerekir .
Neyse salona girdik nihayet . Fakat iğne atılsa yere düşmeyecek , gibi kalabalık .
Koltuklar dolu . Durduk bekliyoruz ayakta . İşte burada da öğrencilerimiz bizlere yardımcı oldular . Sağolsunlar . Sandalyeler getirerek koridorları kapatmayacak şekilde oturduk .
Fakat en hoşuma giden İLBER ORTAYLI HOCA konuşurken “çıt sesi” bile yoktu . Buna  çok sevindim . Konuşma bitti . Aklıma Zişan geldi .
Bize :
-O büyük öğretmeni dinleyin . Fakat çok alkışlayın demişti .
Bizler de onun dediği gibi alkışladık . Fakat tüm salon ZİŞAN’ı dinlemedikleri halde bütün salondakiler İLBER USTA’yı ayakta alkışladılar . Bu topluluk yine bir eğitimden geçmişti . Nice böyle güzel toplantılar diyerek çıktık salondan . Çok güzel bir gündü . Fakat en güzeli ise “ZİŞANLI EĞİTİM” idi benim için . Zira bir ZİŞAN   birçok ZİŞAN’a eğitim öncülüğü yapacaktı . İşte MUTLULUK bu idi …
EĞİTELİM  fakat önce biz uygulayalım sonra EĞİTİMİ isteyelim..
Hoşça ve sağlıkla kalın …
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER