Cuma, Nisan 26, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelAhmed Arif kimdir? Ahmed Arif'in hayatı ve şiirleri...

Ahmed Arif kimdir? Ahmed Arif’in hayatı ve şiirleri…

Türk şiirinde önemli bir yer edinen şair Ahmed Arif, vefatının 29’uncu yılında anılıyor. Hayattayken yayımlanan tek şiir kitabı ‘Hasretinden Prangalar Eskittim’ le tanınan Ahmed Arif ‘Hasretinden Prangalar Eskittim’, ‘Ay Karanlık’, ‘Sevdan Beni’, ‘Suskun’ ve ‘Akşam Erken İner Mapushaneye’ adlı şiirlere imza atmıştır. Peki, Ahmed Arif kimdir? İşte Ahmed Arif’in hayatı ve şiirleri…

Ahmed Arif kimdir? Ahmed Arif’in hayatı ve şiirleri…

“Terketmedi sevdan beni/ Aç kaldım, susuz kaldım/ Hayın, karanlıktı gece/ Can garip, can suskun/ Can paramparça…/ Ve ellerim, kelepçede/ Tütünsüz uykusuz kaldım/ Terketmedi sevdan beni…” gibi unutulmaz dizelere imza atan  Ahmed Arif, 21 Nisan 1927’de Diyarbakır’da dünyaya geldi.

Asıl adı Ahmet Önal olan Ahmed Arif, Henüz 2 yaşındayken annesi Sare Hanım’ı kaybetti.

Ahmed Arif, Kerküklü babası Arif Hikmet’in memuriyeti dolayısıyla ilkokulu Siverek’te bitirdi. Diyarbakır’da başladığı ortaokulu Urfa’da tamamlayan Ahmed Arif, yatılı okuduğu Afyon Lisesini ise 1945’te bitirdi.

Şiir yazmaya ortaokul yıllarında başlayan Ahmed Arif’in edebiyata ilgisi Afyon Lisesi’ndeyken iyice arttı. Usta şair, bir açıklamasında şiire ilgisini şu sözlerle aktarmıştı:

“Yıl 1943 olmalı. Taş çatlasa 16–17 yaşındayım. Durmadan şiir yazıyorum. Bir dergi, Seçme Şiirler Demeti adıyla kuşe kağıda basılıyor. Bir sayfanın sol başında Neyzen Tevfik, sağ başında Ahmed Arif. Ben, Neyzen Tevfik’in torunu yaşındayım tabii o zaman, hatta daha da küçük. Bir de 10 lira geliyor bana dergiden, telif hakkı. Düşünün, babam bana ayda 5 lira gönderebiliyor. O yüzden 10 lira büyük paraydı o zaman için.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER