Cuma, Mayıs 10, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiAKP Gençleşme ve Yenileşme Dedi!

AKP Gençleşme ve Yenileşme Dedi!

AK Parti milletvekili seçimleri için aday listelerini belirlerken “yenilenme, gençleşme” dedi, daha önce esnetilen “üç dönem” kuralını bu kez ayrımsız uyguladı. Üç dönem kuralı nedeniyle AK Parti kurucularından Binali Yıldırım, Hayati Yazıcı, Nurettin Canikli, Ali İhsan Arslan ve Belma Satır’ın yer aldığı 5 deneyimli siyasetçi de liste dışı kaldı. AK Parti’nin resmi internet sitesine göre çeşitli nedenlerle ayrılan, istifa eden, tasfiye edilen ya da hayatını kaybeden üyeler nedeniyle kurucu üye sayısı 73’ten 54’e düştü. Yeni aday listesine bakılırsa 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin ardından 28. Yasama Döneminde “partinin hafızası” olarak sadece 3 kurucu üye yer alacak. Bu isimler, Antalya 1. sıradan aday gösterilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amasya 1. sıradan aday gösterilen Haluk İpek ve Kayseri 2. sıradan aday gösterilen Ayşe Böhürler olacak.

16

Duvar Arkası... AK Parti'de sadece 3 kurucu üye Meclis'e girecek - Sayfa 2

TURİZMDE HOLLYWOOD HESABI

AK Parti’nin “Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar” başlıklı 2023 Seçim Beyannamesi’nde “bacasız fabrika” olarak nitelendirilen turizmle ilgili yeni hedefler konuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı beyannameye göre Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı 90 milyona, toplam geliri de 100 milyar dolara çıkarılacak. Bu hedefin tutturulması için yapılacak çalışmaların anlatıldığı beyannamede turizmde dünyanın ilgi duyacağı bir ülke olunması için Amerikan sinema sektörünün simgesi Hollywood’dan da faydalanılması planı yapıldı. Beyannamede, “Hollywood yapımı ortak dizi ve film projelerini hayata geçireceğiz. Bu filmlerin küresel platformlarda yayımlanmasıyla yoğun bir ilginin ülkemize çekilmesini sağlayacağız” denildi.

26

Duvar Arkası... AK Parti'de sadece 3 kurucu üye Meclis'e girecek - Sayfa 3

CHP MİTİNGLERİNDE ÖLÇÜ 

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu il ziyaretlerine başladı. Kılıçdaroğlu’nun ziyaretlerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı adayları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, birlikte ya da ayrı ayrı eşlik ediyor. Kılıçdaroğlu’nun mitinglerinin yanı sıra İmamoğlu da tek başına bazı mitingler yapıyor. Taşıma olmadan yapılan toplantı ve mitinglerin kalabalığı CHP’li yöneticiler tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Özellikle genç seçmen katılımında gözle görülür artışa dikkat çekilen CHP’de, toplanan kalabalığın ölçüsünün birçok kentte “Tayyip toplamadı bu kalabalığı” sözleriyle dile değerlendirildiğini kaydediyor.

36

Duvar Arkası... AK Parti'de sadece 3 kurucu üye Meclis'e girecek - Sayfa 4

AK PARTİ’DEN YENİ VAAT: KADINA ÇOCUK SAYISINA GÖRE EMEKLİLİK!

AK Parti’nin 2023 Seçim Beyannamesi, “Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar” başlığı ile kamuoyuna duyuruldu. 500 sayfadan oluşan beyannamenin satır aralarında dikkat çekici vaatler de yer alıyor. Beyannamenin emeklilik ve yaşlılarla ilgili vaatler bölümüne göre emeklilik yaşı kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilecek. Söz konusu vaatle ilgili beyannamede daha fazla detay yok ancak bu vaade bakarak, “En az 3 çocuk politikası” yürüten AK Parti’nin 3 ve üzerinde çocuk yapan annelerin emeklilik süresini aşağı çekmeye dönük çalışma yapacağını söylemek mümkün. “En az 3 çocuk politikası”nın çok karşılık bulmadığı seçmen nezdinde bu vaadin nasıl sonuç vereceği merak konusu.

46

Duvar Arkası... AK Parti'de sadece 3 kurucu üye Meclis'e girecek - Sayfa 5

CHP’DE İTTİFAK GERİLİMİ: SOYDULAR BİZİ!

CHP’nin, İYİ Parti’nin de içinde yer aldığı DEVA Partisi, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi’ne seçilecek sıralardan en az 30 milletvekili için kontenjan ayırmasının tartışması sürüyor. Birçok CHP’li yönetici Meclis seçiminde çoğunluğu sağlamak için bu iş birliğinin kaçınılmaz olduğunu söylese de parti içinde diğer partilere kazandırılacak milletvekili sayısının çok fazla olduğunu dile getirenler de var. Parti içinde “Soydular bizi! Bu iş birliği 2 getirecekse 4 götürecek” yorumu yapanlar, bazı kentlerde Yeşil Sol ve TİP’e oy kayışı olabileceğini kaydediyor. CHP’de diğer partilerle yapılan iş birliği öncesi parti oyunun yüzde 26.5-27 bandında olduğu kaydediliyordu. İş birliği sonrası ölçümlerin ise önümüzdeki hafta çıkması bekleniyor.

56

Duvar Arkası... AK Parti'de sadece 3 kurucu üye Meclis'e girecek - Sayfa 6

İNCE BAYRAMDA YÜZDE 2’Yİ GÖRECEK, SEÇİMDE…

Kamuoyu araştırmacıları, deneyimli siyasetçiler Cumhurbaşkanı adayı ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce nedeniyle seçimin ikinci tura kalacağı görüşünü savunuyor. Ancak İnce’nin anketlerdeki oyu 2 ila 6 arasındaki geniş bir aralıkta yer alıyor. Önümüzdeki günlerde yoğunlaşacak kampanya sürecinde nasıl bir tablo ortaya çıkar bilinmez ama seçimin birinci turda biteceğini ileri süren CHP’lilere göre, araştırmalarda yüzde 4-5’lerde görünen İnce’nin oyu bir ‘köpük’. İnce’nin bu oyunun 1-2 haftada hızla düştüğünü belirten CHP’liler, “Göreceksiniz bayramda yüzde 2’ye inecek. 14 Mayıs geldiğinde seçime etki edecek durumu kalmayacak” iddiasında bulunuyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER