Cumartesi, Nisan 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberALİKEV'de Greenpeace'in "Bir Şeyler Yap" Atölyesi

ALİKEV’de Greenpeace’in “Bir Şeyler Yap” Atölyesi

Hatay Ali İsmail Korkmaz Vakfı’nda (ALİKEV) Greenpeace’in Ankara, İstanbul ve İzmir’de başlayan Make Something Week (Bir Şeyler Yap) Atölyesi gerçekleşti. Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram, Avrupa Birliği tarafından tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklandığına dikkat çekerek, Türkiye’de de yasaklanmasını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığından sıfır atık politikasında gereğini yapmasını istedi.

ALİKEV’de Greenpeace’in “Bir Şeyler Yap” Atölyesi

Bir Şeyler Yap (Make Something Week) Atölyesi Nedir?

Alışveriş çılgınlığının önüne geçmeyi hedefleyen Greenpeace, Bir Şeyler Yap Atölyesi ile bireylere geri dönüşüm ve üretimin önemi anlatırken bilinçli tüketici olma yolunda nasıl ilerleneceğini gösteriyor.

Greenpeace gönüllüleri ve Atölye Sorumluları İpek Kutlu, Bilge Okay ve Şirin Kader ile yürütülen projede katılımcıların Greenpeace Hatay Yerel Grup Lideri Erhan Arpacı öncülüğünde tüketim alışkanlıklarını değiştirmek hedeflendi.

Etkinlikte gönüllüler hali hazırda bulunan eşyalarını geri dönüştürürken ihtiyacı olan malzemeleri satın almak yerine kendileri üretti. Bir Şeyler Yap Atölyesinde bozulmuş saati tamir etmekten kullanılmayan kıyafetlerle bez çanta yapımına ve kendi deterjanını üretmeye kadar birçok alanda üretim ve geri dönüşüm sağlandı.

Etkinliğe katılan Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Selda Asker, katılımcılara Ekolojik Yaşam üzerine sunum yaptı. Saat 11.00 itibariyle başlayan atölye çalışmalarında barınak, ev süsü, atık değerlendirmesi, tekstil atölyesi, kozmetik ve temizlik ürünlerinin yapılması planlanırken takas atölyesi gün boyunca sürdü.

Greenpeace Nasıl Kuruldu? Türkiye’deki Faaliyetleri Ne Zaman Başladı?

Türkiye’deki faaliyetine 1995 yılında Akdeniz bölgesiyle başlayan Greenpeace, 1971 yılında Kanada’da doğa tutkunu bir grup genç insan tarafından yaşanılabilir bir dünya hayali ile yola çıktı. 48. Yılını geride bırakan Greenpeace, tüm dünyada barışçıl eylemlerle doğa tahribatını raporlaştırıp gözler önüne sererek çevreye karşı işlenen suçlara dikkat çekti.

Greenpeace indirim zamanları değerlendirmesinde, “Reklamlar, kampanyalar ve indirimler bizim gerçekten ihtiyacımız olmayan şeyleri ihtiyacımız varmış gibi göstererek bilinçsiz tüketim yapmamız için tüm algılarımızı harekete geçiriyor. Biz bilinçli tüketimler ile bilinçli tüketiciler yaratmak istiyoruz. Bilinçli bir tüketici gerçekten neye ihtiyacı olup olmadığını bilendir. Tüketim doğamıza zarar vermektedir. Üretebileceğimiz dönüştürebileceğimiz ve takas edebileceğimiz şeyleri niçin satın alalım ki? Paylaşma dayanışma ve yardımlaşma hatta atıklardan üretme yoluna gitmek, ihtiyacımız olan şeyleri temin etmek için daha doğa dostu yöntemlerdir.” ifadesşinde bulundu.

Tek Kullanımlık Ürünleri Hiç Kullanmayalım

Greenpeace, “Hatay Yerel Grubu olarak elbette tam geri dönüşümün mümkün olmadığının farkındayız. Amacımız tek kullanımlık olan ve alternatifi olan bu ürünleri daha az kullanmak hatta mümkünse hiç kullanmamaktır. Bizim bunlara ihtiyacımız yok. Amaçlarımızdan biri de geri dönüşümün yüzdesini arttırmaktır. Geri dönüşümde var olan plastiklerin sadece yüzde 9’u dönüştürüldü geriye kalan yüzde 91’lik kısım için henüz bir çalışma yapılmadı.

Tek kullanımlık plastiklerin yerine evde hali hazırda bulunan ürünlerini kullanabiliriz. Ayrıca bunları mümkün oldukça yanımızda taşımalı ve lazım olduğunda kullanmalıyız. Dışarıda pipet kullanmamaya özen göstermek bu yöntemlerden biri olduğu gibi buğday sapından üretilen pipetleri tercih etmeliyiz. Camdan ve bambu ağacından üretilen ürünleri tercih edebiliriz. Daha doğa dostu yöntemlerle plastik kullanımını azaltabiliriz. Greenpeace, plastik kullanımını azaltmak için ağaçlardan elde edilen kağıt pipet kullanımını çok desteklememektedir. Plastik kullanımını önlemek adına elbette ki ormanlarımızın yok olmasını istemeyiz.”

Mühim Olan Üretilmeleri

“Tek kullanımlık plastikleri kullanmamaktan öte üretilmemesi gerektiğini savunuyoruz. Bu konuda üretici firmalara büyük bir sorumluluk düşmektedir. Üretici firmalar ürünlerini tek kullanımlık plastikler yerine cam ya da geri dönüştürülmüş ürünlerden elde edip satışa sunmalılar.

Tüketim elbette kaçınılmaz bir sonuçtur. Greenpeace olarak bizim istediğimiz bilinçli tüketici olmak ve bilinçli tüketime dikkat çekmektir. Salt tüketicilik istediğimiz bir şey değil. Sadece satın almak ve durmadan tüketmek ekonomik açıdan hem bireyleri hem toplumları sürekli tüketici olmaya alıştırır. Biz dönüştüren, takas eden ve elindeki imkanlarla üreten bilinçli tüketiciler istiyoruz. Gerçekten neye ihtiyacı olduğunu bilen bilinçli tüketiciler istiyoruz.

Üretim ve bilinçli tüketim eğitimle başlayan ailede desteklenen adım adım bireye işlenen bir süreçtir. Greenpeace olarak istediğimiz şey bu bilinçli tüketicinin ihtiyacı olmadığı halde sanki ihtiyacıymış ve almak zorundaymış gibi lanse edilen ürünleri almamasıdır. Kişiye kendi imkanlarıyla üretebileceğine dair dikkat çekmek istiyoruz. Hedefimiz gerçekten bilinçli bir tüketici olmak ve doğaya zarar vermemek, daha az atık bırakmak olmalı.”

Samandağ’da Marka Denetimi ve Sahil Temizliği Yaptık

“Greenpeace Hatay Yerel Grubu olarak henüz yeni kurulum gerçekleştirdik. Daha önce bir adet etkinliğimiz oldu. Samandağ sahil temizliği ve marka denetimi yaptık. Şu an “Bir şeyler yap” atölyemiz var. İlerleyen zamanlarda daha aktif çalışmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki günler için planlı bir etkinliğimiz mevcut değil ancak Hataylılar sosyal medya hesaplarımızda yapacağımız bütün etkinliklerden haberdar olabilirler.”

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER