Cuma, Mayıs 24, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"AMERİKA KÖŞEYE SIKIŞMIŞTIR"

“AMERİKA KÖŞEYE SIKIŞMIŞTIR”


Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi tarafından, düzenlenen Ortadoğu’nun konumu ve Suriye konulu panel Samandağ, Almina Hotel’de düzenlendi.
Alima Hotel’de düzenlenen panel yoğun ilgi gördü. Düzenlenen panelde Türkiye-Suriye Dostluk Komitesi Başkanı Prof.Dr.Mehmet Yuva, CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal ve CHP eski Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz birer konuşma yaptılar.
Açılış Konuşmasını ise Ulusal Eğitimciler Derneği Samandağ Şube Başkanı yaptı. Adem Beyaz, önemli bir toplantıya bütün siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin katılmasını önemli olduğunu, katılanlara teşekkür etti.
CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal konuşmasında Atatürk’ün yaptığı kurtuluş savaşının örneği bu gün Suriye’de yaşandığını ifade ederek “Yüzyıl önce Anadolu’nun topraklarında nasıl ki emperyalizm yenildi ise tam yüzyıl sonra aynı coğrafyada emperyalizm başka bir yerde başka bir mavi gözlü dev tarafından yeniden yenilecektir. O mavi gözlü dev şu anda Suriye’de, buradan ona selam gönderiyoruz. Zaten bu meseleleri mecliste konuşuyoruz. Ama Suriye ile ilgili içiniz rahat olsun, ne yapılması gerekiyorsa, onu yapacağız. Direnenler kazanacak, Suriye halkı kazanacaktır” dedi.
CHP Hatay eski milletvekili Refik Eryılmaz, Suriye’nin bu kirli savaştaki ölü sayısının 700 bin ile 1 milyon, uzuvlarını yitirenlerin ise 100 bin olduğunu belirtti. “Yakında Suriye ziyareti yaptım. Suriye yetkililerine bu kirli savaşta kayıp sayısını sorduk, tam rakama tutulmamış ama 700 bin ile 1 milyon insan hayatını kayıp ettiğini söylediler. 100 Bin insan ise uzuv kaybına uğramış, ya elini, ya ayağını kayıp etmiştir. Bu da savaşın bir diğer çirkin yüzüdür. Ülkenin dışına çıkan 5-6 milyon Suriyeli bunun dışındadır. Ekonomik olarak büyük bir tahribat var, bazı şehirler tamamen yıkılmış, Halep’in her yeri yerle bir olmuştur. Dolaysıyla Suriye’nin inşası zaman alacaktır, barış sağlandıktan sonra, Birleşmiş Milletler Denetiminde bu işin içinde İran, Rusya ve Çin’in yer alacağı organizasyonla bu ekonomik ve inşanın giderilmesi gerçekleşebilir.
Suriye geldiğimiz noktada bölünmüş durumdadır. Kuzey’de bir Kürt devleti kurulmak üzeridir, fiili olarak askeri, silahı ile işgal ettiği bölgeyle Amerika ve İsrail, Suriye’de hedefine bir nebze olsun yani bölünme noktasında hedefine ulaşmış gibi görünüyor.
Hükümetin çabalarını destekliyoruz, ama daha önce yapılması gerekirdi. Biz daha önce söyledik, Amerika ve İsrail’in oynadığı kirli oyunları ancak bölge ülkeleri bir araya gelerek, ortak cephe oluşturarak, engelleyebiliriz. Şu anda buna yönelik adımların atıldığını görüyoruz. Biz bu adımları destekliyoruz. Barışın bölgede sağlanması için yapılan bütün mücadeleleri destekleyeceğiz, bu gün bu organizasyonu gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum.” Diyerek konuşmasını tamamladı.
Prof.Dr.Mehmet Yuva, emperyalistlerin halen uslanmadığını ve Suriye’yi dinsel ve etnik temelde bölmek için çabaladıklarına dikkat çekti. “Suriye’nin yukarısında Kürdistan, altta Sünnistan, aşağıda Şiiistan, başka yerde Dürzüistan, Hatay’a kadar uzanan bölgede ise Alevistan, projeleri vardır. Fransızlar eskiden Alevistan diyorlardı, şimdi Anadolu Alevileri rahatsız olmasın diye yeni bir deyişle Nuseyristan olduk.
Aslında Trump’a teşekkür etmeliyiz. Turmp, bu pimi çekilmiş bombayı Natanyahu’nun kucağına bırakmıştır. Bu durumda yapabilirsek, Sünni-Şii yani Türkiye-İran kavgası rafa kaldırılır. Sünniler ve Şiiler Filistin ve Kudüs meselesinde bir araya gelirler.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER