Pazar, Nisan 28, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelAMİK GÖLÜNE DİKKAT ÇEKEN KLİP

AMİK GÖLÜNE DİKKAT ÇEKEN KLİP

Hatay’da suların çekilmesiyle kuruyan Amik gölü havzası içerisindeki minik su birikintilerinde yaşam mücadelesi veren balıkların her gün binlercesinin telef oluşuna hazırlanan kliple dikkat çekildi.

Bu kış kuvvetli yağış ve baraj kapaklarının açılmasıyla Hatay’da kurutulan Amik Gölü ovada geniş bir alanı kaplayarak adeta yeniden oluşmuştu. Kuruması ve suların çekilmesi de aylar alan bölgede havaların ısınmasıyla da Amik Gölü havzasında canlılar yeniden yaşam buldu.

Gölün havzasını yaşam alanına çeviren birçok canlı da sular çekilmesiyle birlikte yavaş yavaş yok olmaya başladı. Minik su birikintilerinde milyonlarca balık da telef olmakla karşı karşıya kaldı. Bölgede yaşayan halk, duyarlılık gösteren STK’lar ve bu talihsiz duruma Hatay Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu’nun talimatı ile harekede geçen il Tarım Müdürlüğü, DSİ Hatay Şubesi ile birlikte Hatay Tabiatı Koruma Derneği üye ve gönüllüleri balıkların kurtarılması için büyük mücadele verdi.

Son bir haftadır kurtarma çalışması yaparak can çekişmekte olan balıklara müdahale edilerek kendileri için daha korunaklı ve yaşamsal alan olan Kırıkhan Gölbaşı Gölü ve Ana kurutma kanallarına nakilleri gerçekleştirildi. Bu çabaların sonucunda binlerce balığın hayatı kurtuldu. Şu zamana kadar olan çalışmalar kısıtlı ekip ve ekipman ile yapıldı.

Kurutulduğu günden buyana Amik Gölünün yeniden oluşturulması için Hatay’da mücadele eden birçok bilim insanı, doğasever STK uzun bir aradan sonra kışın oluşan kuvvetli yağış ve baraj kapaklarının açılması sonucu Amik çanağının sular altında kalan bölgede eski boyutundan küçük bir gölün yeniden oluşturulması konusunda umut tazeledi.

Hatay Tabiatı Koruma Derneği ve bazı STK’ların desteğiyle suların çekilmesiyle minik su birikintilerinde yaşam mücadelesi veren balıkların kurtarma çabaları ile kuruyan gölün görüntülerinden hazırlanan klip ile Amik gölünün gerekliliğine bir kez daha vurgu yapıldı. Klip ise sosyal medyada çok sayıda paylaşım ve izlenme ile yoğun ilgi gördü.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER