Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberAntakya Belediye Parkı'nda Çevrecilerden Çağrı: “Hadi El Ver! Hava Kirliliğine Son Ver!”

Antakya Belediye Parkı’nda Çevrecilerden Çağrı: “Hadi El Ver! Hava Kirliliğine Son Ver!”

Antakya Belediye Parkı’nda Antakya İlçe Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, MKÜ Gönüllü Genç Sağlık Liderleri Topluluğu üyeleri ve Akademik Danışmanı Prof. Dr. Tacettin İnandı ile Genç Sağlık ve Eğitim Liderleri, Antakya Çevre koruma Derneği, “Hadi El Ver! Hava Kirliliğine Son Ver!” yürüyüşü düzenlendi.

Antakya Belediye Parkı’nda Çevrecilerden Çağrı: “Hadi El Ver! Hava Kirliliğine Son Ver!”

Antakya Atatürk Parkı’nda gerçekleşen yürüyüşe, Antakya İlçe Sağlık Müdürü Ayşe Betül Sovukluk, Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD) Başkanı Selda Asker, Antakya ilçe sağlık çalışanları, GESEL ve GGSL üyeleriyle bazı vatandaşlar katıldı.

DSÖ’nün Önerdiği Değerlere İnilseydi 51,5 Bin Ölüm Önlenebilirdi

MKÜ öğrencisi GGSL gönüllüsü Sudenur Kamçı, “Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri: Kara Raporu”na göre, hava kirliliği 2017’de 51 bin 574 ölüme yol açarken, bu rakamın aynı yıl trafik kazalarından ölenlerden 7 kat daha fazla olduğu görüldü. Hava kirliliği Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği değerlere indirilseydi, 51 bin 574 ölüm önlenebilirdi. Ayrıca, hava kirliliğinden kaynaklanan hastalıklar arasında en sık görülenleri alt solunum yolu enfeksiyonları ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) oldu. Tüm alt solunum yolu enfeksiyonları ölümlerinin yüzde 25,5’i ve tüm KOAH ölümlerinin yüzde 26,8’inin hava kirliliğine bağlı olduğu tespit edildi. Hava kirliliğinin doğurganlığı etkilediği, düşük, kısırlık ve sperm kalitesini de düşürdüğü ortaya çıktı. Ayrıca hava kirliliğinin bebeklerde astım, otizm, ani bebek ölümü sendromu ve zekâ geriliği görülme riskini artırdığı görüldü” ifadesinde bulundu.

Antakya Belediye Parkı’nda Çevrecilerden Çağrı: “Hadi El Ver! Hava Kirliliğine Son Ver!”

Her Yıl 7 Milyon Kişi Hava Kirliliğinden Dolayı Erken Ölüyor

GGSL Gönüllüsü M. Ali Özkan “Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişi hava kirliliğine bağlı olarak erken ölmektedir. Bunların 600 binden fazlasını çocuklar oluşturmaktadır. Türkiye’de de her yıl 34 binden fazla kişinin hava kirliliği nedeniyle erken öldüğü tahmin edilmektedir. Erken ölenlere başta akciğer kanseri olmak üzere (Hava kirliliğinin akciğer kanserine yol açtığı ve mesane kanserinin görülme sıklığını artırdığı kanıtlanmıştır) hava kirliliğine bağlı olarak hastalananları, hastanede yatanları, ilaç kullananları ve işlerinden alıkonanları da ekleyecek olursak, hava kirliliğinin ülkemize maliyeti çok yüksektir. ‘Hava kirliği ve sağlık’ başlıklı ilk küresel konferansını İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştiren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hava kirliliğinin çocukların sağlığı üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğuna dikkat çeken bir raporun sonucunu kamuoyuyla paylaştı. Örgüt, raporunda dünya genelinde her gün 15 yaş altındaki 1. 8 milyar çocuğun yüzde 93’ünün, sağlık ve gelişmelerini ciddi şekilde tehdit eden çok kirli bir havaya maruz kaldığını belirtti” sözlerine yer verdi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER