Pazartesi, Mayıs 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaAntakyaAntakya Uzun Çarşı Esnafı Kepenk Açtı

Antakya Uzun Çarşı Esnafı Kepenk Açtı

Kahramanmaraş merkezli bölge depreminde 81 günü geride bıraktık. Antakya’nın merkezi olan Künefeciler meydanı, Hatay Valiliği caddesi gibi önemli yerlerden halen molozlar kaldırılmamış, bu önemli merkezlerde yol alırken hemen, hemen insanlara rastlanmıyor.

Antakya halkı öncelikle bu molozların kaldırılarak, bu hayalet şehri görüntüsünün insanların gözünden uzaklaştırılmasını istiyor.

Antakya uzun çarşı Antakya’nın hatta Hatay’ın alışveriş merkezi durumundaydı. Şimdilerde yıkıntılar arasında kalmıştır. Tarihi bir yer olduğu için de yapılması ancak devlet eliyle olabilir.

Uzun Çarşı Eski Günlerine Dönmesi İçin Dükkanlarımızı Açtık.

Vatan Partisi Milletvekili adayları ile Uzun Çarşının son durumunu görmek için yıkıntılar arasından giriyoruz. Bazı esnafların cesaret ederek dükkanlarını açtıklarını, kendi imkanları ile temizlik yaptıklarını görüyoruz.

Vatan Partisi milletvekili adaylarından Zerrin Öztürk, Ali Erdem Köz, Ali Başkut bu alanları gezerken, Uzun Çarşının bu haline üzüldüklerini ve bu çarşının bölgenin önemli alışveriş merkezi olduğunu ve devletin derhal buraya el atması gerektiğini ifade ediyorlar.

Dükkanlarını açan esnafı ziyaret ediyoruz, esnafın durumunu soruyoruz, esnaf sakin ve herkesin dayanışma halinde bu felaketin üzerinden gelinebileceğini belirtiyorlar. Hepsi samimi ve “yeter ki kentimiz, çarşımız yeniden ayağa kalksın, yeter ki insanlarımız yeniden eski hayatlarına” dönsün istiyorlar.

Dükkanlarını açan esnaflar çay ve kahve ikram edemedikleri için üzüntülerini belirtiyorlar. Esnaf acilen buralara elektrik, su verilmesini istiyorlar. Devletin bu alanlar için restore çalışmaları için izin çıkarılmasını ve devlet yardımının yanında esnafta kendileri imkanları ölçeğinde yeniden uzun çarşının  ayağa kaldırılmasında yardımcı olacaklarını ifade ediyorlar.

Mehmet Hançer Gündüz (Uzun Çarşı Dernek Başkanı)

Herkes Bizden Bir Şişe Su Alsa Biz Dükkanlarımızı Açmaya Devam Ederiz.

Ben kırk yıllık uzun çarşı esnafıyım, hepimize geçmiş olsun, afetten dolayı herkes etkilendi, bizde etkilendik ama pes etmeyeceğiz, yallah deyip, işimize devam edeceğiz. Bizim buraya gelip çalışmamızın sebebi nedir biliyormusunuz? Memleketimizi terk etmemek Hataylı ve Antakyalı hemşerilerimizi tekrar uzun çarşıya davet ediyoruz. Şu anda elektrik ve suyumuz da verildi, inşallah en kısa zamanda çarşımızı ayağa kaldıracağız.

Büyüklerimizden isteğimiz Şu: Türkiye’nin kalbi bu tarihi uzun çarşıdadır. Bu kalbin atması için devletimiz ve büyüklerimiz el atmalıdır. Bizim tarihi uzun çarşımıza herkesi bekliyoruz, bizden bir şişe su alsalar, bir çay da içse bize bir dayanak ve destek olur. Dileğimiz bütün deprem bölgelerinin yeniden toparlanmasıdır.

Corc Bozkurt (Kuyumcu Esnafı)

Herkesi Çarşımıza Bekliyoruz.

Biz 2500 yıldır bu şehirde yaşıyoruz. Yurtdışına gittim ancak iki ay dayanabildim. Geri bu topraklara döndüm. Devlet, belediye ve esnaf bu şehre bir el atmalıdır. Uzun çarşının acilen çatı ve yerleri yapılmalıdır, bu yerlerin yapılması bir aylık iştir, bütün bunların yapılması iki ay sürer ancak depremden iki ay geçti ortada bir şey yoktur. Bize yardımcı olsalar, evlerimiz yıkılmış ancak gelir elde edecek ve yeniden barınacak yerler için buraların yeniden ayağa kaldırılması gerekiyor. Ben geçen hafta geldiğimde bir tek komşum açmıştı, ben geldim ve kuyumcu arkadaşları aradık ve herkes gelmeye başladı. Bizim gayretimiz kadar devletten de destek bekliyoruz, uzun çarşı, ayakkabıcılar, Pazar sokak gibi yerlere yatırım yapılması gerekiyor. İş yaptıkça bu şehir kalkınır ve insanlar ekmek paralarını çıkarır.

Hüseyin Usta (Kuyumcu)

Devlet ve Esnaf Birlikte Çalışarak Eski Günlerimize Döneriz.

Biz yılların buradaki esnafıyız, yetkililerden bir an önce çarşımıza el atmalarıdır. Esnaf dükkanlarını açarsa insanlar kalkınır, açamaz ise insanlar konteyner, çadırlarda kalıyorlar. Başka iller, ilçelerde ve başka yerlere gidiyoruz. Biz iş yerimizi açmasak, çarşı pislik içinde kalır, yağma durmaz, yani burada buranın güvenliğini sağlayan buranın esnafıdır, güvenlik güçlerimiz belli sayıda gelir ve giderler, Allah onlardan razı olsun. Biz kimseden para istemiyoruz, bizim isteğimiz bizim bu dükkanların restore edilmesi için izin, elektrik ve suyumuzu verin. Biz elektrik, su ve vergimi ödeyelim ama sadece bize ön ayak olun.  Molozları kaldırsınlar, kaldırtamıyorsalar biz kepçe tutup kaldırırız. Uzun çarşı bizim, Antakya bizim, Hatay bizim ve burayı terk etmeyeceğiz. Burayı ayağa kaldıracağız.

Kadın çaycı esnafları da “Devlet ve millet el, ele verip, bu felaketin üstesinden gelir” diyorlar. Tek istekleri yeniden iş yerlerinin açılması, yeniden evlerine kavuşmalarını bir sıla hasreti gibi bekliyorlar.

Çarşıdan ayrılırken Vatan Partisi milletvekili adayı Av. Zerrin Öztürk ve Ali Erdem Köz ve Ali Başkut “Antakya ve Uzun çarşı için AFAD yetkilileri ile görüştük, onlara durumu açıkladık ve halkımızın ihtiyaçlarını ilettik. Onlarda Konteyner ve diğer ihtiyaçlar için sürekli yardım geldiğini ve dağıttıklarını belirttiler” diyorlar.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER