Perşembe, Nisan 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaDefneArıtma Projesi DSİ Tarafından Engellenmiş!

Arıtma Projesi DSİ Tarafından Engellenmiş!

DefneTurunçlu’daki Arıtma Tesisi taşınmadan, Büyükşehir Belediyesince son teknoloji kullanılarak hazırlanan ‘KAPALI SİSTEM ARITMA PROJESİ’ ile sorunun tamamen giderileceği açıklanırken, DSİ’nin, 5 Ocak 2019 tarihli resmi yazısıyla, mevcut Arıtma Tesisinin kaldırılarak yerine yenisinin yapılması şeklindeki Hatay Büyükşehir Belediyesinin isteğine red cevabı verdiği ortaya çıktı.
Defne-Turunçlu’daki arıtma tesisi sorunu, dün yeniden masaya yatırıldı. Akdeniz Mahallesi’ndeki halka açık toplantıda konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Projemiz hazır, onaylandı. Defne halkı ‘evet’ derse, hemen ihaleye çıkacağız. Tesis, 1,5 yılda biter. Dünyada en son teknoloji kullanılarak yapılan bu sistemi Japonlar da kullanıyor” dedi ve Defne halkına rağmen adım atmayacaklarını bildirdi.
Başkan Lütfü Savaş’ın açıklamaları, HATSU Genel Müdürü İkbal Polat ile Genel Müdür Yardımcısı Hüsna Karayazgan ve Proje Mühendisinin verdiği teknik bilgiler sonrası, bölge halkından katılanların büyük bölümünde ikna eğilimi gözlenirken, baş sallamaları ile “olabilir” dedikleri dikkat çekti.
Gelişme, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin, Turunçlu’daki arıtma tesisi yerine son teknoloji ile yapılacak Kapalı Sistem Arıtma Tesisi Projesi’nde mesafe alındığını gösteriyor.
Toplantıyı değerlendiren Başkan Lütfü Savaş, “Defne ilçemizde, Turunçlu Arıtma Tesisi ile ilgili bilgilendirme toplantımızı gerçekleştirdik. İlgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde yaptığımız çalışmaları hemşehrilerimize anlattık. Sorunları, akılcı çözümlerle, ortak paydada birleşerek çözeceğiz” paylaşımı yaptı.

ARITMA PROJESİ NASIL?

Defne-Turunçlu’da 95 dönümlük alan; 35 dönümü arıtma tesisi, 50 dönümü yeşil alan, park, rekreasyon alanı, diğer kısım da yollar şeklinde ayrılırken, yapımı planlanan atıksu arıtma tesisi, membran biyoreaktor sistemli ve tüm yapıları kapalı olacak şeklinde tasarlandı. Bununla birlikte, tüm sistemde, koku giderim ünitesi ile koku giderimi tamamen sağlanacak. Tasarlanan sistem, uzun havalandırmalı aktif çamur sistemine göre çok daha az alan kaplamakla birlikte, 1/5 oranında düşük çamur oluşmakta ve %99.9’a varan arıtma verimi ile sulama ve kullanma suyu özelliği ile büyük avantaj sağlamaktadır.
Dünyada, Japonya başta olmak üzere, gelişmiş ülkelerdeki sistemler ise bunun aynısı.
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER