Cumartesi, Mayıs 4, 2024
No menu items!
Ana SayfaArsuzArsuz'da İmar Planı Bilmecesi Yaşanıyor

Arsuz’da İmar Planı Bilmecesi Yaşanıyor

Arsuz ilçesinde “İmar Planı Bilmecesi” yaşanıyor. Ercüment Kimyon adlı mimarın itirazı sonrası, bölgedeki tüm inşaat çalışmaları durdu. İskenderun Belediye Meclisi eski üyelerinden, mimar, siyasetçi, STK temsilcisi Ercüment Kimyon, Arsuz’un 1/1000’lik İmar Planlarını askı süresinde inceledi ve Arsuz ilçesi adına hatalar olduğunu öne sürerek itirazda bulundu.

Kimyon, Arsuz 1/1000’lik İmar Planına İdari Mahkemesi nezdinde itirazda bulundu ve yürütmeyi durdurma kararı aldı. Mahkeme de şimdilik bölgedeki tüm inşaatları ilk karar çıkana kadar durdurdu. Alınan bilgiye göre, Arsuz yeni imar planında, 10-12 katlı binaların yapımına uygun ortam sağlanmış.

Ercüment Kimyon, Arsuz ilçe merkezi ve yakın çevresini kapsayan 12.500 hektar büyüklüğündeki 1/1.000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına itirazda bulunduğunu, Arsuz Belediye Meclisi’nin 05.10.2021tarih ve 52 sayılı kararıyla onaylanan Hatay ili Arsuz ilçe merkezi ve yakın çevresini kapsayan 12.500 hektar büyüklüğündeki 1/1.000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planının iptalini istediğini bildirdi.

Kimyon, itirazında özetle şunlara dikkat çekti:

Hatay ili Arsuz ilçe merkezi ve yakın çevresini kapsayan 12.500 hektar büyüklüğündeki 1/1.000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planın İptaline karar verilmesi için, 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 8. Maddesi (b) fıkrası gereğince itiraz etmekteyim.

Arsuz Belediye Meclisi’nin 05.10.2021tarih ve 52 sayılı kararı ile onaylanan Revizyon İmar Plan değişikliğinde kamu yararı bulunmamaktadır. Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 6/2. Maddesi’ne göre, her imar planı, bir üst plan hükümlerine göre yapılmak zorundadır. Onaylanan, Hatay ili Arsuz ilçe merkezi ve yakın çevresini kapsayan 1/5.000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planına açıkça aykırıdır.

Uygulama, imar planı-nazım imar planı ilke ve esaslarına uygun olarak yapılması gerektiği halde, üst ölçek kararlarındaki yoğunluk kararlarına uyulmamıştır. Parsel ve ada bazında münferit kararlar alınarak, inşaat alanında artış sağlanmıştır. Buna karşın herhangi bir sosyal donatı alanı planlanmamıştır. Üst ölçek nüfus verileri dikkate alınmadan plan yapılmıştır. Artan nüfusa göre, teknik ve sosyal donatı alanları yetersiz kalmıştır.

Plan, bu haliyle, mevcut imar planından daha kötü bir uygulamaya dönüştürülmüştür. Plan kararı, kanun ve mevzuat hükümlerine aykırı plan üretilmiştir.” itirazı yer aldı.

Ercüment Kimyon’un, Arsuz’daki yapılaşmayı mahkeme kararına kadar durduran itirazının son bölümünde de şunlar yer aldı.

İzah ettiğim tüm nedenlerle; Arsuz Belediye Meclisi’nin 05.10.2021 tarih ve 52 sayılı kararı ve Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 15.04.2022 tarih ve 110 sayılı kararıyla onaylanan Revizyon İmar Planının bulunduğu bölge için alınan ‘Plan Kararındaki Yeşil Alan ve Günübirlik Tesis Alanı’ kararı, 3621 sayılı Kıyı Kanununun ve Uygulama Yönetmeliğine aykırı kararlar olup, plan kararı yanlıştır. Söz konusu meskun alanlardaki yapılaşmalara ait emsaller ve teknik ve sosyal donatı alanları, projeksiyon nüfus hesabı içinde mevcut meskun yapılaşmaların nüfus yoğunlukları göz ardı edilerek plan kararları yanlış belirlenmiş olduğundan, 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Plan değişikliği işleminin, 3194 Sayılı İmar Kanunu’na, İmar Mevzuatı, Şehircilik ve Planlama İlkeleri, Plan Kararlarına, Plan bütünlüğüne ve hukuka aykırı bulunmuştur.” ifadeleri yer aldı.

1/100.000’LİK PLANA DA İTİRAZ ETMİŞTİ

İtirazda bulunan Mimar Ercüment Kimyon, bundan 4 yıl önce de Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen 1/100.000’lik plana karşı çıkmış, itirazda bulunmuştu. Çevreci kuruluşlarla birlikte o dönemde basın toplantısı düzenleyen Kimyon, AKP çoğunluğundaki Hatay BŞB Meclisi’nden geçirilen 1/100.000 İl Çevre Düzeni Planı’nın ‘rant’ amaçlı hazırlandığını, uygulanması halinde de yaşam alanlarının, kıyıların, orman alanları ve çevrenin korunmasının imkansız hale geleceğini savunmuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER