Perşembe, Nisan 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay"Aşı Hayat Kurtarır"

“Aşı Hayat Kurtarır”

HTO Başkanı Dr. Sadık Nazik, pandemi ile mücadelenin en önemli unsurunun aşı tereddüdünü yok etmek olduğunu vurguladı

Hatay Tabip Odası (HTO) Başkanı Dr. Sadık Nazik, geldiğimiz aşamada pandemi ile mücadelenin en önemli unsurunun aşı tereddüdünü yok etmek olduğunu söyledi, “Aşı Hayat Kurtarır” mesajını verdi. İnsanlık tarihinin, bugüne kadar bilim dışı hurafelere karşı bilimin yol göstericiliği ile geçen çetin ve zorlu mücadele yıllarına sahne olduğunu belirten Başkan Dr.Nazik, bunun sonucunda büyük bedeller ödemesine rağmen her zaman bilimin galip çıktığını, iki yüzyıldır aşıların milyonlarca insanı ölümden ve hastalıktan koruyarak büyük zaferler kazandığını ifade etti.

COVİD-19 AŞILARINI RED EDECEK BİLİMSEL KANIT YOK

Günümüzde genç kuşakların çocuk felci hastalığını, çiçek hastalığını bilmiyor ise, bunun bilimin ve sağlık çalışanlarının özverisi ile olduğunu belirten Başkan Dr. Nazik, çiçeğin; insanlığı kıran, milyonlarca çocuğu öldüren, insanlığın korkulu rüyası iken unutulduğunu bildirdi ve “Çiçek hastalığına karşı alınan bu zafer aşı ile kazanılmıştır. Bugün Covid-19 aşısı için söylenenlere benzer şeyler o zaman çiçek aşısı için söylenmiştir.
Toplumda aşı reddini ve tereddüdünü görüyoruz. Ülkemizde uygulanan COVID-19 aşılarını reddedecek bilimsel kanıt yoktur. Bilimden uzak, kimi akla bile yatmayan öngörüler sosyal medya ortamında yayılmaktadır. Bizim önceliğimiz aşıya yönelik tereddüt yaşayanlardır. Aşının içeriğinde kullanılan maddeler 30 yıldır bilinen, çeşitli aşı ve ilaçlarda kullanılan moleküllerdir. Aşı yaklaşık beş milyar insana yapılmış, kalıcı bir yan etkisi görülmemiştir” dedi.

AŞILAMA HIZ KAZANMALI, TEDBİRLERE UYULMALI

Günlük çalışmalarında bilimsel bilginin anlaşılır bir dille anlatıldığında, COVID-19 aşı tereddüdünü kaldırdığını ve halkımızın aşı olduğunu gördüklerini söyleyen Başkan Dr. Nazik, açıklamasının sonunda şunlara yer verdi:
“Halkımızın çeşitli nedenlerle bilimsel bilgiye ulaşamamış olması tereddüt yaratmıştır. Halkımızın aklındaki soruların tüm açıklığıyla bilim ışığında giderilmesi gerekmektedir. Geldiğimiz aşamada Pandemi ile mücadelenin en önemli unsuru aşı tereddüdünü yok etmektir.
Aşılama ve pandemide dikkat edeceğimiz hususlar şunlardır:
1.Kötü yönetilen pandemide vatandaşlarımızı rehavete sürükleyen söylemlerden uzak durulmalıdır. Maske, mesafe ve havalandırmaya dikkat edilmeli, selamlaşma uzaktan yapılmalıdır.
2.Okulların kapanmaması için aşılama hız kazanmalı, tedbirlere uyulmalıdır. Sınıflar havalandırıl-malı, çocukların ateşi ölçülmelidir. Öğretmenler, servis çalışanları ve kantin çalışanları aşı için ikna edilmelidir.
3.Gebelerde Covid-19 daha ağır seyrettiğinden mutlaka aşı yapılmalıdır.
4.Aşısı eksik olanlar tamamlamalı, iki doz Sinovac aşısı olanlara, Biontec aşısı ile hatırlatma dozu yapılmalıdır.”

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER