Pazartesi, Mayıs 27, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelAskerlerimizin zehirlenmesini Araştıralım dedik, AKP “Hayır” dedi!

Askerlerimizin zehirlenmesini Araştıralım dedik, AKP “Hayır” dedi!

CHP Hatay Milletvekili, aynı zamanda Milli Savunma Komisyonu Üyesi Birol Ertem, Komisyon’un CHP’li üyeleriyle “Adalet” gömleği altında düzenlediği basın toplantısında, Manisa ve diğer şehirlerde yaşanan askerler zehirlenmeleriyle ilgili Araştırma Önergesi’nin AKP’lilerin oylarıyla reddedildiğini hatırlattı. Milletvekili Birol Ertem, Manisa’da son bir ay içinde, askerin yediği yemekten dolayı 4. kez zehirlendiğinin altını çizerek, bu konudaki gelişmeleri şöyle aktardı:
“23 Mayıs 2017 Salı günü, ‘batı kışla’ olarak bilinen Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay’ında akşam yemeğinden sonra rahatsızlanan binden fazla asker hastanelere kaldırılmıştır. 27 Mayıs 2017 Cumartesi günü, Manisa Kırkağaç 6. Jandarma Komando Eğitim Alayı’nda, akşam yemeğinin ardından çok sayıda asker rahatsızlanmış 150 asker hastanelerde tedavi altına alınmıştır. Buna rağmen askeri birliklerde zehirlenme vakaları son buldu mu? Maalesef hayır!
16 Haziran 2017 Cuma günü Manisa Doğu kışlada 70 asker, 17 Haziran 2017 Cumartesi günü batı kışlada 750 asker yedikleri yemeklerden zehirlenerek hastanelere kaldırıldı. Toplamda 2000’den fazla asker zehirlenme vakasıyla hastanelere kaldırılmıştır. Halen hastanelerde tedavileri devam eden askerlerimiz var. Zehirlenme vakaları Manisa ile sınırlı kalmadı, geçen hafta Diyarbakır’da ve dün gece Kastamonu’da askerler yine zehirlendiler.”
-ŞÜPHELER-
23 Mayıs tarihinde yediği yemekten zehirlenerek şehit olan er Hüsnü Özel’e Allahtan rahmet, hastanelerde tedavi altına alınan tüm askerlere acil şifalar dileğiyle basın toplantısına başlayan Hatay Milletvekili Birol Ertem şunları söyledi:
“Aynı ilde 4’üncü defa yaşanan olayların sıradan bir zehirlenme vakası olmadığını düşünüyoruz. Manisa’nın en büyük askeri birliklerinde sık sık askerler zehirleniyorsa ve hiçbir tedbir alınmıyorsa, ortada çok ciddi bir sorun vardır ve bu sorun giderek büyümektedir.
Bu soruna dikkat çekmek ve siyasi iradenin konuya el koyması gerektiğini düşünerek, Manisa’daki askerlerin zehirlenme nedenlerinin araştırılması amacıyla Mecliste Araştırma Komisyonu kurulması için, CHP Manisa Milletvekillerimiz başta olmak üzere, diğer Sayın Milletvekillerimizin imzasıyla bir Araştırma Önergesi verdik.
Geçen hafta Salı günü CHP Grup Önerisi olarak bu konu Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü. Maalesef, AKP sözcüleri ‘daha önemli işler var’ diyerek, Araştırma Komisyonu kurulması önerisini oylarıyla reddettiler. Onlar, önemsiz olarak gördüğü için askerlerimiz zehirlenmeye devam ediyor. Bu nedenle, Mecliste Araştırma Komisyonu kurulması için verdiğimiz Araştırma Önergesi’ni reddeden AKP Milletvekilleri, Cuma ve Cumartesi günü yaşanan zehirlenmelerden sorumludurlar.
İlk zehirlenme vakasından sonra, yemek şirketinin sözleşmesi feshedilip gerekli tedbirler alınmış olsaydı, binlerce askerimiz tekrar tekrar zehirlenmeyecekti. Yaşadıklarımızdan anlaşılmıştır ki; AKP, muhalefetten gelen Araştırma Komisyonu kurulması taleplerine ret oyu verme geleneğini ivedi olarak terk etmelidir.”
-ASKERİ BİRLİKLER-
Zehirlenme olaylarının yaşandığı birliklerin Manisa’nın en büyük askeri birlikleri olduğunu söyleyen Birol Ertem, şöyle devam etti:
“Manisa Batı Kışlada 3.000, Doğu kışlada 2000, Kırkağaç’ta ise 6000 asker bulunmaktadır. Bu kadar çok askerin bulunduğu kışlalarda askerlerin zehirlenmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Manisa’daki doğu ve batı kışlada 3. zehirlenmeden sonra askerlere yemek veren şirketin sözleşmesinin iptal edilmesinde çok geç kalınmıştır. Bu şirketin diğer askeri birliklere ve kamu kurumlarına yemek vermeye devam edip etmediği konusu ise açıklığa kavuşmamıştır.
‘Askeri yemek ihaleleri nasıl yapılıyor, ihale komisyonunda kimler var, bu ihaleye kaç firma girmiş, bu firmalar kimlere ait, ihale bedeli ne kadar, günlük yemek birim fiyatı kaç lira’ bunların açıklanması gerekiyor. Bu firmanın özel sektöre verdiği fiyatla, kamu kurumlarına verdiği fiyat farkı nedir?
6000 askerin bulunduğu ve 27 Mayısta zehirlenme vakasının yaşandığı Kırkağaç’taki askeri birliğe gıda temin eden şirketlerle sözleşmeler aynen devam etmektedir. Kamu kurumlarının ve askeri birliklerin yemek ihalelerinden çok pis kokular gelmektedir ve bunlar mide bulandırıcıdır. Askerlerin zehirlendiği birliklere yemek veren ROTA yemek şirketinin siyasi bağlantıları mutlaka araştırılmalıdır. Çünkü 12 büyük askeri birliğe ve Ankara ve İstanbul’da birçok hastaneye yemek veren şirketin arkasında siyasi bir güç olmadan bu ihaleleri alması mümkün değildir.15 Temmuz sonrasında meydanlarda yemek dağıtan bu şirket, AKP iktidarının gözdesi olan bir şirkettir. 1049 askerin hastaneye kaldırılması, hatta Er Hüsnü Özel’in yaşamını yitirmesi bile yeterli olmamıştır. İşte bu nedenle, sözleşmesinin iptal edilmesi için her gün askerlerin zehirlenmesi, binlerce askerin hastanelik olması gerekmiştir.
-AÇIKLAMA NEREDE?-
“Manisa’da 4. defa askerler yedikleri yemeklerden zehirlenmiş, fakat ne Genelkurmay’dan ne de Milli savunma Bakanı’ndan tatmin edici bir açıklama yapılmamıştır” diyen Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sayın Milli Savunma Bakanı, Meclis’te yaptığı açıklamalarda, Manisa batı kışla için kumanya dağıtımı yapıldığını belirtmiş, ama halen yüz bin askere yemek veren yemek firmalarıyla ilgili ne yapılacağı konusunda bilgi vermemiştir. Herkes biliyor ki, şirket sahiplerinin başka başka isimlerde birçok şirketi var. ROTA şirketinin sözleşmesi iptal edilip aynı ihaleyi başka bir şirket adıyla yine aynı kişiler alırsa sakın şaşırmayın. Milli savunmayı ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının sağlığını tehdit eden çok ciddi bir sorunla karşı karşıyız.? Bu, aynı zamanda, ulusal bir güvenlik sorunudur.
Asker karavanası, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde özel bir öneme sahiptir. Vatani görevlerini yapan askerlerin sağlıklı beslenmelerine gösterilen özen, devletimizin geçmişten gelen bir geleneğidir. Askerinin yemeğinin, kuşamının, sağlığının, eğitiminin üzerine titreyen ‘gerçek’ komutanlar AKP-Fetö işbirliği ile açılan Ergenekon, Balyoz Kumpas Davaları ile ordudan uzaklaştırılıp meydan bu ihalecilere kalınca, zehirlenmeler kaçınılmaz hale gelmiştir.
-ASIL NEDEN-
Yaşanan zehirlenme vakalarının asıl nedeninin, özelleştirme politikalarıyla Mehmetçiğin mutfağına sokulan şirketler olduğunu savunan Ertem’in tespitlerinin devamında şunlar var:
“Askerlerimizin beslenmesi, kar payı peşinde koşan şirketlere bırakılamaz. Bu yüzden, Türk Ordusu, kendi geleneklerine dönmeli ve Mehmetçiğin kendi karavanasından sağlıklı şekilde beslenmesi sağlanmalıdır. Devletimizin ve halkımızın bu kadar hassas olduğu bir konu üstü örtülerek geçiştirilemez. Bakınız; Manisa’da, Diyarbakır’da, Kastamonu’da yaşanan bu olaylar barış zamanında meydana geldi. Allah korusun, savaş zamanında böyle bir olay yaşanması durumunda, bunun hesabını kim verecekti?
Bu nedenle, Milli Savunma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri; Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün,
İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, İzmir Milletvekili Murat Bakan, Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt ve Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu ile birlikte Milli Savunma Komisyonu Başkanı’na bir çağrıda bulunarak,
Milli Savunma Komisyonu’nun toplantıya çağrılması talebinde bulunduk.
Asker ailelerini tedirgin eden ve toplumda büyük tepkiye neden olan Manisa’da yaşanan zehirlenme vakalarını görüşmek üzere, Milli Savunma Komisyonu’nun en kısa zamanda toplantıya çağrılmasını ve Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı tarafından konu hakkında Komisyon üyelerine bilgi verilmesi istedik. Milli Savunma Komisyonu Başkanı’nın toplantıya Komisyon’u çağırmasının daha uygun olacağını düşündük. Bu vatanın evlatları, göz bebeğimiz Mehmetçiklerimizin sağlığından millet olarak hepimiz sorumluyuz. Bu nedenle, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, zehirlenme olaylarının takipçisi olacağız. Asker karavanasına zehir bulaştıran ihale anlayışını lanetliyor, zehirlenerek şehit olan er Hüsnü Özel’e Allahtan rahmet, hastanelerde tedavisi süren askerlerimize acil şifalar diliyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER