Pazartesi, Nisan 29, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunASM'inde grup elamanlarının sorunları var

ASM’inde grup elamanlarının sorunları var

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan grup elemanlarının sorunları hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı.

 

 

Daha önce Aile Sağlığı Merkezlerinin işleyişine dair iktidara çağrı yaptığını hatırlatan Nermin Yıldırım Kara, “Özellikle deprem bölgesinde çalışan aile hekimlerinin sorunlarına daha önce değinmiştim. Ancak, aile hekimlerinin yanı sıra Aile Sağlığı Merkezleri’ndeki grup elemanlarının da birçok sorunu var. Sorunlar çözülmedikçe birbirini tetikler hale geliyor ve daha büyük sorunları beraberinde getiriyor. Bilindiği üzere, aile hekimlerinin temelde iki kalem geliri bulunuyor. Birincisi hak edişleri, diğeri ise cari gider ödemeleri. ASM giderleri ve personellerin maaşları bu cari gider ödemeleri kısmından karşılanıyor. Buradaki ödenek artışı memur zammı ekseninde yapılıyor. Yani memuru, emekliyi ezdirirken aynı oranda bu merkezlerde de sorunlara sebep oluyor. Genel olarak bir aile sağlığı merkezinin harcamaları esas olarak alınan enflasyon sepetine oranla çok daha fazladır. Bu harcamalar birçok teknolojik alet ve tıbbi malzemeyi de içerir. Enflasyon günden güne artarken teknolojik ürünler için maliyetler rekor seviyelere geldi. Bunun karşısında, daha önce de uyardığımız gibi, hekimler bütçelerini ayarlamak için grup elemanlarının işine son veriyor. Her gün işten çıkarılma korkusu ile yaşayan bir hemşire bir acil tıp teknisyeni olduğunuzu düşünün. Bu endişe ve korkudan dolayı sırf o işte kalabilmek adına unvanınızın dışında işleri de yapmaya başlıyorsunuz. Şimdi işsiz kalan birçok grup elemanı var. Bu insanların işlerinde tecrübeli olduğunu ve yıllarca emek verdiğini görüyoruz. Böyle giderse halk sağlığı da tehdit altına girer. Siz tecrübeli insanlarınızı bu alanın dışına itiyor ve yoksulluğa mahkûm ediyorsunuz. İktidar, baştan düzenlemeyi doğru yapmadığı için yine bir alandaki herkesi mağdur edebilme kabiliyetini burada da gösteriyor.” dedi.

 

 

HAK KAYIPLARI ENGELLENMELİDİR

 

ASM grup elemanlarının zor şartlarda çalıştığını vurgulayan Hatay milletvekili, “İktidar ne çalışma barışı tanıyor ne temel haklardan haberdar. Hekim ile grup elemanı arasında yapılan sözleşmeler hak kayıplarına yol açabiliyor. Özellikle çalışma saati üzerinden yapılan sözleşmeler karşısında grup elemanları emeklerinin karşılığını alamıyor. Yemek ve mola vakitleri düşürülüyor, alması gerekenden çok daha düşük bir maaş alıyor. Burada yasal bir düzenleme yapılması gereklidir. Yine işten çıkartılmaları halinde tazminat konusunda sorunları mevcut, kıdem tazminatı alamamaktalar. Lakin buradaki daha da önemli sorun aile hekimi ve kadrolu sağlık çalışanlarına gelen tıbbi malzemelerin grup elemanlarına da sağlanmıyor oluşudur. Özellikle pandemi döneminde bunun sıkıntısını çokça yaşadıklarını biliyoruz. Maske, koruyucu ekipman gibi malzemeler kendilerine sağlanmadığını defalarca beyan ettiler. Buna ek olarak beyaz kod da verememekteler. Yani, maalesef ülkemizde artık sıklıkla görülen darp ve şiddet gibi olaylara maruz kaldıklarında yardım alamamaktalar. Erkekler için askerden sonra işe dönüş talebi ve kadınlar için ücretsiz doğum izni talebi gibi çok insani ve temel haklar sağlanabilmiş değil. 2023 yılında hâlâ bunları talep etmek zorunda kalmamız da bu iktidarın temel zihniyetini gösterir.” dedi.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER