Pazar, Mayıs 5, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayAtalay 'ın başvurusu AYM genel kurulunda

Atalay ‘ın başvurusu AYM genel kurulunda

Gezi Davası’nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “hak ihlali” başvurusu Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bugünkü toplantısında ele alındı.

Toplantıda, başvuruya ilişkin incelemesini yapan AYM’nin, başvurunun kabulüne, reddine ya da Genel Kurul’a sevkine karar vermesi bekleniyordu.

AYM İkinci Bölümü, Can Atalay’ın başvurusuna yönelik dosyanın AYM Genel Kurulu’na sevk edilmesi yönünde karar verdi. Bu karar gereğince, AYM Genel Kurulu, bireysel başvuruyu daha sonra ele alacak.

Genel Kurul’un ne zaman toplanacağına dair bir açıklama yapılmadı.

“OLUMSUZ OLARAK DEĞERLENDİRMEMELİ”

AYM’nin kararını yorumlayan Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen ise, dosyanın Genel Kurul’a sevk edilmesinin olumsuzluk olarak değerlendirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Özen’in açıklamaları şöyle:

“AYM’nin bir milletvekilinin cezaevinde tutulmasına ilişkin yerleşik bir içtihatı var. Daha önceden de örnekleri var. Bu kişilerin başvurusu AYM’ye geldiğinde AYM, Anayasa’nın 183. Maddesi uyarınca seçilmiş bir milletvekilinin cezaevinde tutulamayacağına hükmetmişti. Bu içtihatın yerleşik hale gelmiş olması nedeniyle bugün AYM İkinci Bölümü’nün, Genel Kurul’a göndermeksizin ihya kararını vermesi bugün de mümkündü.

AYM, Genel Kurul’da yeniden bir takvim açıklayacak bir gün belirleyecek ve dosyayı AYM üyeleri ile tekrar görüşecek. Dosyanın Genel Kurul’a sevk edilmiş olması olumlu ya da olumsuz bir değerlendirme yapmamıza yol açmamalı. Ömer Faruk Gergerlioğlu kararı da Genel Kurul’a sevk edilmişti, orada da Genel Kurul’dan ihya çıkmıştı. Bu bir olumsuzluk olarak değerlendirmemeli.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER