Cumartesi, Mayıs 4, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun“Atatürk Anıtı Eski haline Kavuşturacak

“Atatürk Anıtı Eski haline Kavuşturacak

 

İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Ulaştırma Altyapı Bakanlığı tarafından, Sahil Bandı ve Anıt Alanında yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Burada yapılan çalışmalar ile ilgili basın mensuplarına bilgiler aktaran Kaymakam Demiryürek, Atatürk Anıt Alanının, ülke genelindeki en güzel tören alanlarından biri olduğunu vurgulayarak, alanı eski günlerine kavuşturabilmek adına ellerinden gelen gayreti göstereceklerini altını çizdi.

 

Yaşanan deprem felaketinin ardından özellikle sahil bandında yaşanan çökme nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukların bertaraf edilmesi adına bilimsel veriler ışığında çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Kaymakam Demiryürek; “6 Şubat’ta yüzyılın felaketi olarak nitelendirdiğimiz bir deprem yaşadık. Sahil bölümü bilimsel çalışmalar çerçevesinde tespit edilen bilgiler ışığında 20 ile 120 santim arasında çökmüş durumda. Bunun için ilk önce doğru tespitlerin, mühendislik hesaplamaların yapılıp işe başlanması gerekiyordu. Çeşitli ölçümler yapıldı, alanın ne kadar çöktüğü, alanın çökmesi ile deniz-kara dengesindeki eski mizanın nasıl kurulacağı, fırtınada yaklaşık 3 metre dalga boyu olabileceği hesabıyla ilk önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından sahil kısmının tahkimat ihalesi yapıldı, çalışmalar devam ediyor. Yine bu deprem esnasında altyapı çöktü, terfi istasyonları, arıtma istasyonları, pompalar arızaya girdi. Bu bölge ile ilgili bütün altyapı kullanılamaz hale geldi.

 

Özellikle yağmur yağdığında ya da medcezir hareketi olduğunda sahilde su basması biçiminde olumsuzluklar yaşadık. Şimdi ne yapıyoruz, Çevre ve Şehircilik bakanlığına bağlı İlbank A.Ş. tarafından yapılan ihale neticesinde İskenderun’un altyapısının özellikle atık su arıtma tesisinin ve diğer pompaların yeniden çalıştırılarak hayatın yeniden normalleştirilmesi adına bir öngörü çerçevesinde ihaleler yapıldı. İlgili firma çalışmalarına devam ediyor. Bizim beklentimiz firmanın altyapı ile ilgili çalışmalarını aralık ayı sonuna doğru bitirmesi. Yurt dışından gelen pompalar yerine kondu, onların montajları yapılıyor. Atık su arıtma tesisi onarımı yapılıyor. Tüm bunlar bittikten sonra atık suyu hatlarının çalışıp çalışmadığı tekrar test edilecek, İskenderun altyapısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden işler hale getirilecek.

 

Yine buradaki tahkimat çalışması bittiğinde de hava şartlarına bağlı olarak alanın suyla kaplanmasının önüne geçmeye çalışılacak. Mazgallar temizleniyor.

Burası Türkiye’nin en güzel tören alanlarından bir tanesi, buradan asla vazgeçmeyeceğiz. Buranın altyapı çalışmaları, tahkimat çalışmaları bittikten sonra sağlam bir altyapı, sağlam bir zemine kavuştuktan sonra yeniden ihyası için merkezi idare olarak üzerimize düşen bütün sorumlulukları ciddiyetle takip etmeye devam edeceğiz. Taşlar vasfını yitirmiş durumda, taşların tamamının kaldırılması gerekiyor, zeminin ihya edilmesi gerekiyor. Bunların hepsini yapıp alanı yeniden eski günlerde olduğu gibi bayramlarımızı, milli günlerimizi coşkuyla kutlayabileceğimiz, hepimiz için kıymet ifade eden hale getirmek için elimizden gelen gayreti sürdüreceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER