Cumartesi, Mayıs 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiBakan Soylu Maraş'ta Konuştu

Bakan Soylu Maraş’ta Konuştu

– Bir örnek daha vermek isterim. Dün öğleden sonra Hatay’daydık. Orada, Antakya merkezinde, bu rakam yüzde 50’nin üzerinde. Bu da şu demektir, her iki konuttan, bağımsız bölümden biri tanesi ya yıkılmış, ya ağır hasar, ya da acil yıkılacak kapsamında.

– Hasar tespitleri hızlı bir şekilde devam edecek. Bir mesele daha var onu da açıklamam gerekir. Burada tüm kurumlardan temsilci var. Enkazların tespiti, cenazelerin tespiti, defin işlemleri, kimliklendirme dahil olmak üzere koordinasyon içinde gerçekleşiyor.

– Bundan sonraki soruşturmalara konu olacak binalardaki eksikliklerle alakalı süreçlerle alakalı da yargı gözetiminde, bakanlık birimlerimiz, bilirkişiler, savcılar, bunların incelenmesi, bütün binalarda teker teker devam etmektedir.

– Burada kim eksiklik yapmışsa, yapımdan sonra yapılanlar söz konusuysa bunların hepsinin tespit edilmesi, binalarda devam etmektedir. Bunlar yapılmadan da herhangi bir enkaz kaldırılmamaktadır.

– İyi niyetli olanlar olduğu gibi, aldığı desteği tam yerine ulaştıramayanlar ya da çok az olsa da bunun istismarını yapmak isteyenler olabilir bunların içerisinde. Bu konuda sivil toplum örgütleri ile ilişkili genel müdürlüğümüz bu konuda gerekli bütün denetimlerin, yarın öbür gün herhangi bir tartışmaya mahal vermemek için yapmaktadır. Bu sadece bu alana yönelik değildir.

DEVLETE EŞ KOŞMAYA ÇALIŞAN VARSA…

– Bundan öncekilerle de bu konuda toplanan bağışlarla ilgili zaten yardım kampanyası AFAD tarafından gerçekleştiriliyor. Yardım ayrı, bağış ayrı onun için toplanan bağışlarla ilgili ne harcandı, nereye, ne kadar harcandı. Bunun tamamen geçmiş dönemlerde olduğu gibi aynı istikametle devam edeceğini söylemek isterim.

– Bizim birçok çalıştığımız sivil toplum dernekleri var. Bunlar kendileri zaten böyle bir denetimi isterler. “Bağışçılarımıza karşı mahcubiyet içerisinde olmayalım” diye isterler. Bunu istismar eden varsa da bu konuda devletle eş koşmaya çalışan varsa da elbette ki gereği yerine getirilir, getirilecektir.

YAĞMA GÖRMEDİK

– Biz Kahramanmaraş’tayız bir yağma görmedik. Hepimiz buradayız. Adıyaman’da bir yağma yok. Osmaniye’de bir yağma yok. Ama acaba devletin bu konuda ortaya koyduğu iradeyi ve otoriteyi sarsabilir miyim, düşüncesinde olanlar, buradan da bir darbe indirebilir miyim, derdinle olanlar bu dedikoduları değerlendiriyorlar ve bu dedikoduları toplumun tamamında bir endişeye sevk etmek maksadında ortaya koymaya çalışıyorlar.

– Geçmiş periyotlarda olan suçlardan daha az suç var. Elbette hırsız hırsızdır. Fırsatını bulunca vicdanı da yoksa açıktaki bir malı almak isteyebilir. Buna da güvenlik görevlileri ihbarlar çerçevesinde gerekli müdahaleyi yapıyorlar. Burada bize yapılan ihbarların yüzde 99’u boş çıktı. Hatta yüzde 99’un da üstünde boş çıktı.

– Şu anda bizim karşılaştığımız birkaç münferit ve birçoğu yalan, geçmişte de normal hayatta da olabilecek, güvenlik ekiplerimizin de yakalayıp savcılığa gönderdiği birkaç olayın dışında başka bir şey söz konusu değil.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER