Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunBalıkçılar bu gece yarısı Denize açılıyorlar

Balıkçılar bu gece yarısı Denize açılıyorlar

İskenderun körfezindeki balıkçılar yasağın sona ermesi üzerine bu gece yarısından itibaren Denize ineceklerini belirttiler.

İskenderun Körfezindeki Trol ve Gırgır yasakları 14 Nisan gece saat: 12.00.de başlamıştı, yasak 15 Eylül saat: 12.00. de yasak bitiyor.

İskenderun Körfezindeki balıkçılar hazırlıklarını bitirdiler. Bir günlük sürede ise hem dinleniyorlar, hem de eksikleri neyse onları tamamlamaya çalışıyorlar.

 

15 Nisan gece yarısından sonra yasakların kalkması ile birlikte balıkçılar heyecan içindiler. 6 Aydır denizden uzak olmanın hem tembelliğini, hem de heyecanını yaşıyorlar.

Altı aylık sürede ailelerini geçindirmekte zorlandıklarının altını çizen Balıkçılar, Yine yasağın 14 Nisan’da başlaması ve yasağın 15 Eylül gününden sonra başlamasını eleştirerek, “Bizim için bir gün önemlidir” vurgusunu yaptılar. Balıkçılar bakanlık konusunda sıkıntılı olduklarını belirtirken, Tarım ve Orman Bakanlığının kendilerine hizmet vermediğini ve Denizcilik Bakanlığı veya Balıkçılık Bakanlığının kurulmasını önerdiler.

Bu arada görüşlerine başvurduğumuz balıkçılar görüşlerini şöyle ifade ettiler:

Artık balıkçı barınağına sığmıyoruz.

Gökhan Şekerlisoy (Kaptan) “Biz Doğu Akdeniz balıkçıları olarak 14 Nisan gece yarısında yasaklar başlıyor ve 15 Eylül gece yarısından sonra yasaklar kalkmaktadır. Biz bu yeni sezona umutla giriyoruz. Bu sene açılışımız Samandağ ilçemiz Körfezinde yapılacaktır. Bölgemizdeki sorunlardan bir tanesi artık balıkçı barınağına sığmıyoruz. İskelemizin yapılmasını istiyoruz. Yine bölgemizin en önemli sorunlarından diğeri, 13 kulağı yasağı bulunmaktadır. Burası körfez olduğu için bunun 8 veya 10 kulaca çekilmesini istiyoruz. Doğu Akdeniz ışıkla avcılığa kapalıdır, biz Mersin ve bölgenin ışıkla avcılığa açılmasını istiyoruz. Sanayileşme sorununda engeller bulunuyor. Bu sanayileşmeden bütün küçük ve trol balıkçıları etkilenmektedir. Yine limanda gemiler var, çapa atıyorlar, bu alanlar da yasaktır ve balıkçıların gidecek yerleri kalmamaktadır. Birçok balıkçılar bu yüzden ve Eğe Bölgesinde 1 Eylül’de başlamasından ötür Eğe bölgesine gitmektedir. İlgili Bakan ve yetkililerden bu sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz. “

5 Aylık yasak döneminden ötürü işçi bulamıyoruz.

Kadir Akkan (Kaptan) “Herkes gibi bizim balıkçıların da ciddi sorunları bulunmaktadır. Örneklemek gerekirse ÖTE’siz mazot dışarı ile farkı 1 liranın altına düştü. 5 Aylık yasak döneminden ötürü işçi bulamıyoruz. 5 Aylık dönemde bizim kazancımız yoktur, hadi diyelim tekne bakımı için bir-iki ay veriyoruz ama sonra ödeyemiyoruz. Düşünün 5 ay bir fabrikanın kapanması ne demektir? Yasaklar çok uzun süredir. Karadeniz 1 Nisan’dan sonra balık olmuyor, bizim Akdeniz’de oluyor ama bizi de yasak kapsamına alıyorlar. Yani bölgecilik balık yoktur. Eğe, Karadeniz, Marmara ve bizim bölgemiz bu denizlerin iklim yapıları ve deniz yapıları bir değildir. Tarım ve Orman Bakanlığı bizimle uğraşmıyor, biz yıllardır dile getirdik ve Balıkçı Bakanlığı olmalıdır. Su ürünleri bakıyor, onlarda bizden uzaklaştı ve kültür balıkçığına yani kafes balıkçılığına döndüler. Deniz balıkçılığı ile suni yemle beslenen kafes içinde beslenen balık aynı olur mu? Dünya da en organik kalan balık deniz balığıdır.

 Suriyeli çalıştırma Yasağı kaldırılmalıdır.

Salim Kangal (Balıkçı) “Balıkçılığı seviyoruz ama işçi, tayfa sıkıntısı yaşamaktayız. Burada çalışanlar gündelik çalışıyorlar. Bizim Cumhurbaşkanından bizlere Suriyeli balıkçılar var, onlara bizimle çalışmasına izin vermelerini istiyoruz. Bizim bu koca tekne yarın yasak bitiyor ve denize açılacak, bunların çoğu bağlanacaktır. Kendi evimize ekmek ve para götüremeyeceğiz. Çünkü tayfa bulunmadığından tekneler bağlanacaktır. Bizim gençler bu işte çalışmıyorlar, okumak istiyorlar bizim de bu mesleği sürdürmek ve işimizin sürmesi için eleman lazım,bunun içinde Suriyelilere denizde çalışmasına izin verilmesi gerekiyor. “

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER