Pazar, Mayıs 19, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelBarolar, küçük yaşta evliliğe tepkili ÇOCUKTAN GELİN OLMAZ

Barolar, küçük yaşta evliliğe tepkili ÇOCUKTAN GELİN OLMAZ

Barolar, 18 yaşına gelmemiş erkek ya da kızların evlendirilmesi şeklindeki yaygın uygulamaya sert tepki gösterdi. Hatay Barosu’nca dün bu konuda verilen temel mesaj, “Çocuktan Gelin Olmaz” şeklinde oldu.
Kısa adı TÜBAKKOM olan, Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu adına kaleme alınan ve Hatay Kadın Komisyonu Başkanı Av. Meral Asfuroğlu tarafından okunan basın açıklamasında, Cumhuriyet’in ilanından sonra Türk Devrim Hareketi’nin temel taşlarından olan özgürlükçü, bireyci ve laik özellikleri olan Medeni Kanun’un 90. yılının kutlandığı hatırlatıldı. Sözcü Av. Meral Asfuroğlu, açıklamasında, hukuk devrimi denilince ilk akla gelenin Medeni Kanun’un kabulü olduğunu kaydederek, “Devrim yasamız olan Medeni Kanun’la, kadınlar; evlenme, boşanma, mal varlığı, miras gibi, özel yaşamlarına ilişkin haklar açısından erkeklerle eşit konuma getirilmişlerdir. Evlenme yaşının belirlenmesi ve Resmi Nikah’ın kabulü ise kadın haklarının güvencesi olmuştur” dedi.
Hatay Barosu Kadın Komisyonu Başkanı, aynı zamanda TÜBAKKOM Hatay Sözcüsü olan Av. Meral Asfuroğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Medeni Kanunumuzda evlenme yaşı, kadın ve erkek için 17 yaşın doldurulması olarak düzenlenmiştir.
Ancak, günümüzde erken yaşta evliliklerin önüne geçilememektedir. Aydınlık geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımız için Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 90. yılında TÜBAKKOM olarak diyoruz ki;
Çocuk Hakları Sözleşmesi gereğince, kanunlarımızda 18 yaşına kadar herkesin çocuk olduğu kabul edilmeli ve Medeni Kanundaki evlilik yaşı da 18 yaşın doldurulması koşuluna bağlanmalıdır.
Çocuk yaşta yapılan evlilikler temel bir toplumsal sorundur. Çocuğun bedensel ve ruhsal olgunluğa ulaşmadığı erken yaş evlilikleri temel insan hakları ve kadına yönelik şiddetin en ağır biçimlerinden biri olarak çocuk hakları ve kadın hakları ihlalidir.
Erken yaşta evliliklerin önlenmesinde, kadının bedensel ve ruhsal olarak gelişimini tamamlayarak, topluma ve kendisine yararlı bir birey olabilmesi için eğitim şarttır. Bu sebeple de, temel eğitimin süresinin 12 yıla çıkarılarak zorunlu, kesintisiz ve örgün eğitim haline getirilmesi sağlanmalıdır.
Tüm okullarda ve her yaş grubuna ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ dersi verilmelidir.
Gelişen, sağlıklı bir toplum inşa edebilmek için Çocuk Evlilikleri’nin önlenmesi siyasi bir hedef haline getirilmeli, bu yolda kararlı bir devlet politikası uygulanmalıdır.

TÜBAKKOM olarak, erken yaşta evliliklerin büyük oranda kız çocuklarının sorunu olması nedeniyle, ‘Çocuktan Gelin Olmaz’ diyoruz. Siyasi iktidarı, ilgili kurum ve kuruluşları ve toplumdaki her bir bireyi, bu çok yönlü toplumsal sorunun çözümü için göreve ve duyarlılığa davet ediyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER