Cuma, Mayıs 17, 2024
No menu items!
Ana SayfaDörtyolBaşkan Eker'den Kerkük Katliamı Mesajı

Başkan Eker’den Kerkük Katliamı Mesajı

İyi Parti Dörtyol İlçe Başkanı Gürcan Eker, 63. Yıl dönümünde yazılı bir mesaj yayınlayarak Kerkük Katliamını kınadı.

İyi Parti Dörtyol İlçe Başkanı Gürcan Eker mesajında Irak hükümet kuvvetleri ile Barzani’ye bağlı grupların ortaklaşa olarak sistematik bir şekilde Türkmenleri katlettiğini belirterek; “7. Yüzyılda bir Müslüman kenti olmaya başlayan Kerkük, 8. Yüzyılda Abbasi Devleti’nin Kurulması ile İslam Devleti’nin bir şehri olmuştur. 9. Yüzyılda Abbasi Halifesinin Türklerden oluşan bir askeri birlik kurduğu ve bu askeri birliğin idarede söz hakkı olmaya başladığı bilinmektedir. Türklerin, Kerkük şehrine yerleşmelerinin başlangıcını bu tarihten başlatmak mümkündür.

Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu Türklerin bölgede varlığını sürdürmesinde önemli rol oynamışlardır. 18. Yüzyılda Kerkük tam anlamıyla bir Osmanlı Türk şehri olmuştur denilebilir. Bugünlere geldiğimizde şehirde Osmanlı eserlerini bulmak mümkündür. Kerkük, 1918 yılında Osmanlı Devletinin fiili olarak sonlandırılmasına neden olan Mondros Mütarekesine kadar yaklaşık 170 yıl Osmanlı Devleti’nin otoritesi içerisinde yer almıştır. Fakat bu tarihten sonra otorite boşluğu meydana gelmiş ve bu boşluğu İngilizler doldurmuştur.

Kerkük’te o toprakların elimizden çıkışından sonra, Türkmenlerin yaşadığı büyük felaketlerden bazıları: LEVİ BASKINI: 4 Mayıs 1924, GAVURBAĞI BASKINI: 12 Temmuz 1946, 1959 KATLİAMI: 1980 İDAMLARI ve 1991 TUZHURMATU SALDIRISI.
Her dönem çeşitli grupların saldırılarına maruz kalan Türkmenler için, 14 TEMMUZ 1959 yılında gerçekleştirilen KERKÜK KATLİAMININ anlamı diğerlerine oranla daha farklıdır. Kerkük Katliamı, sahneye konuş biçimi ve uygulanan vahşet çeşitleri açısından en korkuncu sayılır.

Irak hükümet kuvvetleri ile Barzani’ye bağlı grupların ortaklaşa gerçekleştirdikleri 1959 KERKÜK KATLİAMININ ana hedefi yeni kurulan Irak devletinin demografik yapı planlamasını değiştirmek ve Türkmenleri sindirmektedir.

14 Temmuz 1959’da Irak’ta Cumhuriyetin ilanının birinci yıl dönümü için Kerkük’te kutlama hazırlıkları yapan Türkmenlere yönelik sistemli bir katliam olan bu vahşette asıl önemli konu Türkmenlerin doğrudan hedef alınmış olmasıdır. 3 gün süren bu acı olaylarda pek çok Türkmen’in evine ve iş yerine saldırılmış, “Türkçülük” yaptığı gerekçesiyle “suçlanan” kişiler toplanarak kurşuna dizilmiş, hatta Ata Hayrullah gibi dönemin önde gelen Türkmen liderleri araçların arkasına bağlanarak caddelerde sürüklenmiştir.” Dedi.

İyi Parti Dörtyol İlçe Başkanı Gürcan Eker mesajının son bölümünde ise; “14-16 Temmuz tarihleri IRAK TÜRKMEN ŞEHİTLERİ HAFTASI olarak anılmaktadır. Irak’ta Türkmenler, 1959’daki Kerkük katliamının Türkmen varlığı ve lider kadrosunu hedef alarak, “toplumu öndersiz bırakma girişimi” olduğu konusunda hemfikirken, Kerkük’te yaşananların Türkiye’de galeyan yaratması üzerine Adnan Menderes Hükümeti hiç umulmadık bir iş yaptı ve 1959 Ekim’inde Kerkük olaylarıyla ilgili resim, film ve diğer belgelerin Türkiye’ye girmesini yasakladı. Türkiye’de hala hakkında pek fazla konuşulamayan 1959 KERKÜK KATLİAMI Türk kimliğinin geleceğini etkileyen en önemli olaylardan biri olarak nitelendirilebilir.” dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER