Perşembe, Mayıs 30, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberBaşkan Savaş KRT nin canlı yayın konuğu oldu

Başkan Savaş KRT nin canlı yayın konuğu oldu

 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, 8 Şubat Cumartesi günü KRT TV ekranlarında yayınlanan ‘Akşam Haberleri’ programının canlı yayın konuğu oldu.

‘SAVAŞIN BİR AN ÖNCE BİTMESİNİ İSTİYORUZ’

 


İdlib şehrinden Türkiye’ye gelmesi planlanan Suriyeli vatandaşların Hatay’da oluşturacak olumsuz etkilerine dikkat çeken Başkan Savaş, “Şu anda Hatay’da 500-600 bin arasında, Hatay nüfusunun neredeyse üçte birine denk gelecek şekilde Suriyeli vatandaş var. 8 yıla aşkın süredir de misafirmizler. Bu misafirliğin dışında şu anda İdlib’te 4 Milyon civarında insan var. Ordaki savaş o insanları sınır bölgesine doğru yaklaştırdıkça, 4 Milyon insanın bizim şehrimize ve Kilis’e gelme ihtimali artıyor. Bugüne kadar Hatay’da üç kişiye düşen hakkı dört kişiye paylaştırdık. Hatay halkı engin hoşgörüye sahip, empati, sempati ve sevgi zinciri oluşturabilen bir insan topluluğu ile oluşmuş bir şehir. Ama orada ses yok demek sorun yok anlamı taşımaz. Hatay artık psikolojik ve ekonomik anlamda son noktaya gelmiş durumda. Biz kimseyi savaşta mağdur etmek ve zor duruma düşürmek istemeyiz. Suriye’den gelme ihtimali olan vatandaşlar için sınırda güvenli bir bölge oluşturulabilir, bu insanları orada barındırarak, gıda ve eğitim ihtiyaçları karşılanabilir. Oradaki egemen güçlerin el birliği ile masaya oturması ve savaşı bitirmesini; farklı bölgelere yaşayan Suriyeli insanların kendi memleketlerinde huzur içinde yaşayabilmesini istiyoruz. Oradan gelen insanlar mağdur olmasın ama bizim insanımız da insani yaşama çerçevesinde huzur içerisinde yaşasın istiyoruz” dedi.

‘GÖÇ KONUSUNU SADECE SAVAŞA İNDİRGEMEMELİYİZ’

Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin demokratik yapıya etkilerine de değinen Başkan Savaş, “Şu anda sayısal olarak en fazla Suriyeli İstanbul’da sonra Şanlıurfa’da sonra da Hatay’da. Ama nüfusa göre oranladığımız zaman birinci Kilis ikinci Hatay. tabi burada insanlar olaya sanki savaştan kaçan insanlara destek amacıyla bakabilir ama bu işi analiz ettiğinizde bu sekiz yılla kalmayacak. Bundan sonraki süreç içerisinde sadece Suriye’den değil birçok ülkeden daha gelişmiş ülkelere doğru insanların göçünü göreceğiz. Olayı günlük değerlendirmemek lazım. Bir bilim adamı olarak analiz yapacak olursak bu göçlerin üç ana kaynağı var, birincisi iklim değişikliği çoraklaşan topraklar, su kıtlığı, sulama zorluğu ve verim düşüklüğü ile insanların kentlere göçmesi. İkincisi ekonomik problemler, açlık sınırının altında yaşamak zorunda olan insanlar grubu. Üçüncüsü bu ikisinin tetiklemesi ile siyasi iktidarsızlık oluyor. Göç konusunu sadece savaşa indirgememeliyiz. Türkiye bir geçiş noktası ve göç merkezi haline gelebilir. Önlem alınmazsa en az 25 milyon en fazla 1 milyar göç dalgasının oluşabileceği konuşuluyor” açıklamalarında bulundu.

‘EXPO İLE KIRSAL KESİMİ KALKINDIRMAYI HEDEFLİYORUZ’

Geçtiğimiz günlerde Hatay Valiliği önünde gerçekleştirilen intihar vakası sonrasında hayatını kaybeden vatandaş için Allah’tan rahmet dileyen Başkan Savaş, ” Hayatını kaybeden kardeşimizin ekonomik durumu kötüymüş. Hatay’da 200 bin civarında ekonomik durumu iyi olmayan dışarıdan destekle yaşama tutunmaya çalışan insanlar var. Biz bu insanlara imkanlarımız dahilinde yardım etmeye çalışıyoruz. O insanları sadece belediyenin yardımlarıyla ayakta tutmak zor. Kırsal kesimlerde verimliliği arttırıp küresel ısınmayı azaltarak oradaki insanları ayakta tutabilir durumda olmamız lazım. Bu özellikle hem genel hükümetlerin hem de yerel yönetimlerin desteği ile olacak işlerdir. 2021 yılının Nisan ayında Hatay’da gerçekleştireceğimiz Botanik EXPO’su ile kırsal kesimi kalkındırmayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

BAŞKAN SAVAŞ: ANNE ŞEFKATİ İLE HİZMET EDİYORUZ

Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen CHP’li 11 büyükşehir belediyesinin bir araya geldiği toplantı hakkında da bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Kırsal kesimi önemsiyoruz. 11 büyükşehir belediyesi olarak yaklaşık 3,5 aydır bu konu üzerinde çalışıyoruz. Bizden sonra il ilçe ve belde belediyelerimizi de bu konunun içerisine dahil edeceğiz. Kısa bir süre önce depremler yaşadık. Bununla ilgili büyükşehirlerin daha hazırlıklı olması ve birbirleri ile koordinasyon halinde olması için çalışmalar yaptık. Göç konusu Dünya’nın sorunu. Ama en çok etkilenen bölgelerden birisi de Hatay. Bu konuyla ilgili yakın bir zamanda Hatay’da bir çalıştay yapacağız. Bu tek başına yerel yönetimlerin üstesinden gelebileceği bir problem değil ama kendi gücümüz çerçevesinde bir doğal afet durumunda ne yapabiliriz, nasıl yardımlaşabiliriz, bunun altyapısını oluşturuyoruz. Memleket ile ve ülke ile ilgil problemleri nasıl çözeriz el birliği ile nasıl geleceğe taşırız bunların konuşması yaptık. Biz Cumhuriyet Halk Partisi belediyeleri olarak bu işe başladık ama isteriz ki tüm yerel yönetimler yardımlaşmayı en üst seviyede yapabilsin. Çünkü biz yerel yönetimleri anneye benzetiyoruz. Anne demekk şefkat, sevgi ve kucaklama demek. Seçilirken tabii ki bir siyasi partiden seçiliyoruz ama seçildikten sonra hem şehrin hem de oradaki bütün insanları kanaat önderi gibi çalışıp herkesi kucaklama pozisyonunda olmamız lazım. Biz anneye benzeyip anne şefkati ile hizmet etmeyi tercih ediyoruz. Bu işler belli olgunluğa geldiği zaman tüm Türkiye ile paylaşacağız. Diğer partilerden olup da bizim gibi davranmak isteyen arkadaşlarımızı da aramıza almakta bir sakınca görmüyoruz” dedi.

‘BU SENE PLAY-OFF OYNAMADAN ŞAMPİYON OLMAYI TEMENNİ EDİYORUZ’

Son olarak Hatayspor’un durumu hakkında bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Hatayspor belki de tarihinde ilk defa güzel bir ivme yakaladı. Üçüncü lige düşerken biz aldık, ikinci ligde bıraktık ve şampiyon yaptık. Geçen sene birinci lige çıkmak için play-off finalinde Gaziantep ile oynadık, penaltılarda bizi 5-4 eledi. Onları tebrik ediyoruz ve başarılar diliyoruz. İnşallah bu sene play-off oynamadan şampiyon olmayı temenni ediyoruz. Şu anda ligde lideriz. Hataysorumuzun başarısını bekleyen tüm dostlarımızı inşallah sevindiririz. Buradan kar kış demeden her maçta Hataysporun arkasında onu destekleyen bizi yalnız bırakmayan taraftarlarımıza çok teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER