Cuma, Mayıs 3, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberBaşkan Tosyalı, Coronavirüsün İskenderun’daki Merak Edilenlerini Körfez’e Anlattı

Başkan Tosyalı, Coronavirüsün İskenderun’daki Merak Edilenlerini Körfez’e Anlattı

Körfez Gazetesi imtiyaz sahibi Erdal Yılmaz, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ile bir araya gelerek, İskenderun halkının tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüse yönelik merak ettiklerini sordu. Başkan Tosyalı’nın samimiyetle cevapladığı ifadelerde, İskenderun’da herhangi bir coronavirüs vakasının olmadığını belirtmesi, İskenderunlulara derin bir nefes aldırdı.

Başkan Tosyalı; “Biz belediye olarak yapmamız gerekenlerden daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz mesela tüm kamu kurumları başta olmak üzere, muhtarlıklarımız olmak üzere, mahallelerimiz olmak üzere bugüne kadar kim bize müracaat etmiş ise ve etmemiş ise bildiğimiz toplu alanların hemen hemen tümünü dezenfekte ettik ve bundan 3-4 ay önce gidip çevre ve şehircilik bakanlığından, konuşup hibe aldığımız sokak yıkama aracımız, öyle bir zamanda geldi ki tam da aradığımız zaman.

Günde 5-6 Mahalle Dezenfekte Ediyoruz

Bir hafta evvel teslim aldık ve aldığımız günden bu yana tüm mahallelerimizde ayırt etmeksizin düşünün ki karayılan’dan Büyükdere ye kadar tabii daha hepsinin bitiremedik günde 5-6 mahalle dolaşabiliyoruz ve bunun içinde yaparken geç vakitlere tercih ediyoruz ki sokaklar daha rahat olsun diye çünkü gündüz biliyorsunuz ister istemez araç trafiği var ve bunları hızla yapıyoruz yani bunları yapmaya aralıksız devam edeceğiz İnşallah.

İskenderun’da Şu ana Kadar Coronavirüs Vakası Yok

Şu ana kadar duyduğumuz kadarıyla İskenderun da bir vaka yok umut ederiz yani çünkü biz İskenderunlu hemşerilerimizin sağlığını çok önemsiyoruz.

Ve gene memnuniyetle söyleyeceğim bir şey İskenderun bu konuda çok hassas ve duyarlı yani ben burada hem tedbirleri alırken işte maske üretimine başladık temizliğe çok önem veriyoruz Çalışanlarımızı genelge kapsamında idare izinlerini verdik şu an elimizde sadece ihtiyacı karşılayacak belediye hizmetlerini aksatmayacak elemanlar tuttuk diğer arkadaşlarımızı da topluluğu, yakın teması engellemek adına evlerine izinlere gönderdik yani şuan belediye olarak yapılması gereken ne varsa en güzel hızla yapmaya çalışıyoruz.

Büyüklerimizin Evlerini Dezenfekte Ediyoruz

Diyologlar kuruyoruz sosyal medya üzerinden yani çağrılarımızda yardımcı olan siz değerli basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum. Aslında bu uyarıları sık sık bir araya gelerek aktarmamız lazım, veya bireysel arkadaşlar sık sık arıyor bu konu ile ilgili toplantılar yapalım diye bide şunları bilmenizi isterim bunları yaparken imkanlarımız var yok demiyoruz yani burada bazı yaptığımız işler normalde kendi sorumluluğumuzda değil ama bu  bizim için bir sebep değil biz dediğim gibi siz olayı takip ettiğiniz ve sizinle sık sık konuştuğumuz için hiçbir şekilde muhtarlık larımızın hepsini dezenfekte ettik hepsine dezenfekte ilacı verdik çünkü buraya insanlar sık sık gidip geliyor her türlü kamu kurumu yani aklınıza neresi geliyorsa alayında tutun hapishanesine tüm kamu kurumlarına kim çağırdıysa gidiyoruz, büyüklerimiz arıyor evine gidip evlerini dezenfekte ediyoruz. Zabıta ekiplerimiz 7/24 tüm alınan genelgeler düşünün ki bu satış yerlerinden tutun fiyat kontrolünden tutun 7/24 pazar dahil aralıksız bu hizmeti veriyor. Şu anda vefa hattımız var kaymakamlığımız ile birlikte kurduk.

Vefa hattında zabıtalarımız hangi büyüğümüz ne istiyorsa parası olanın parasını alıp isteklerini evine teslim ediyor parası olmayanın ise ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Böylece aralıksız hizmet vermeye gayret gösteriyoruz. Yani burada ne biliyor musunuz inanın insanlar özgürlüğün tadının daha çok farkına vardı.

Büyüklerinizi Arayın, Yalnız Olmadıklarını Hissettirin

Bizler bazen birkaç saat daha fazla evde kaldığımızda veya yapacak bir şeyler bulamadığımız da sıkılıyoruz ve biz şimdi büyüklerimizden günlerce evde kalmasını istiyoruz onlar bizim için çok kıymetli, onlar bizleri yetiştirip büyüten insanlar. Şu durumda bile onlar gerçekten çok duyarlar ve bu kurallara uyuyorlar şimdi birçok büyüğümüz beni arıyor, bizler onları arıyoruz hallerini hatırlarını soruyoruz birçoğunun bir ihtiyacı yok yakınları getiriyor inanın onları bir telefonla aramak hallerini hatırlarını sormak bana göre İskenderun’da yapılabilecek en güzel işlerden biri insanlar kendi yakınları başta olmak üzere bildiği tanıdığı kim büyüğü var ise onları arasın, onları aramak çok önemli bizlerin onlara yalnız olmadıklarını hissettirmemiz lazım.”

Çok basit bir şey söyleyeyim size annemin yanına gidiyorum oğlum biraz mesafeli ol diyor dayanamıyorum düşünebiliyor musunuz annemiz bile bizleri düşünüyor bu durumda büyüklerimiz bu kadar hassas iken hatta ben sosyal medyada birkaç olay gördüm çok üzüldüm şu olsaydı yani bu hastalık büyüklere değil de küçüklere etki ediyor olsaydı büyüklerimiz hiç düşünmeden canlarını verirdi o yüzden bizler bunu bir fırsata çevirip ilk başta kendi büyüklerimizi daha sonra ne kadar  tanıdığımız büyükler varsa onları arayalım onlara psikolojik olarak bir destekte bulunalım.”

VEFA Hattını 3 Kurum Olarak Yürütüyoruz: İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Belediyesi ve İskenderun Emniyet Müdürlüğü

Körfez Gazetesi :”Hijyen temizlik konusunda üzerinize düşeni yaptığınızı sosyal medyada paylaşıyorsunuz ve biz de bunu görüyoruz. Peki devlet vefa organizasyonu yaptı belediye polis jandarma kaymakamlık imkânlarıyla bu konuda bir rakam var mı? Yani kaç kişi bizden yardım istemiş ? Belediyeden veya kaymakamlıktan. Ve ne gibi istekler geliyor? Daha çok ne isteniyor? Şunun için soruyorum iki bakanı da izledim bu durum 30 nisan’a kadar uzadığı söyleniyor belki bu durum biraz daha sürecek dezenfekte çalışmaları devam ediyor maske kolonya denetim bu konuda sıkıntı yok ama bazı sosyal problemler çıkabilir biz buna hazırlıklı mıyız?”

Başkan Tosyalı:”Onu şöyle açıklayayım biz bu vefa hattını 3 kurum olarak yürütüyoruz.

İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Belediyesi ve İskenderun Emniyet Müdürlüğü..

Aramızda şu şekilde iş bölümü yaptık;

Sabah 8 akşam 17 arası kaymakamlık gelen talepleri karşılıyor

Akşam 17 gece 24 arası İskenderun Belediyesi

Gece 24 sabah 8 arası İskenderun Emniyet karşılıyor.

Tabii ilk günlerde yaklaşık 130 talep geldi belediyeye ve biz bunların hepsini karşıladık hatta gündüz daha yoğun geldiği için biz kaymakamlığa İskenderun Belediyesi olarak takviye çıktık Bugün tekrar Kaymakam Bey ile görüştüm büyüklerimizin emekli olan yaşlılarımızın aylıklarını evine götürülmesi var. Şunu belirtmek isterim İskenderun’da 65 yaş üzeri 11000 büyüğümüz var bu işi kaymakamlığın tek başına yapması çok zor. Bu yüzden biz de onlara ekip takviye edip bu büyüklerimizin maaşlarını evlerinde almalarına yardım sağlayacağız bunun için şu anda kaymakamlığımıza birlikte organize olmuş durumdayız.

Ben yine bilmenizi isterim bu 65 yaş üzere büyüklerimize 10000 adet kolonya sipariş verdim bunları ayırt etmeksizin ürettiğimiz maskelerle birlikte yaşlılarımıza hediye edeceğim.”

Kızılay’dan Sıcak Yemek İhtiyacı Olan Var Mı?

Körfez Gazetesi :”Bu 11000 aile içerisinde kuru gıda ihtiyacı olan yemek ihtiyacı olan Kızılay’dan sıcak yemek ihtiyacı olan var mı böyle bir talep oldu mu?”

Başkan Tosyalı: “Muhakkak ihtiyacı olan vardır, olmayan da vardır biz bu yaptığımız hizmetlerle şu ana kadar hiçbir talebi karşılıksız bırakmadık bütün taleplere cevap verdik ne isteniyorsa onları evlerine ulaştırdık .Yeri geldi belediye olarak yeri geldi kaymakamlık olarak bu istekleri yerine getirdik süreç dediğiniz gibi uzayabilir uzamasında da bence çok bir sıkıntı yoktur.

Yeter ki bir kaybımız olmasın eğitimin telafisi olur zamanın telafisi olur ama hayatın telafisi olmaz, sağlığın telafisi olmaz o yüzden biz burada sükunetle hareket ediyoruz güzel olan ne biliyor musunuz? Bu ülke bazı konularda bir araya gelmezken böyle bir konuda bir araya geliyor iktidarıyla siyasiyle bir araya getiriyor.

Ben İskenderun belediye başkanı olarak bu görevi gerçekleştirirken her ilde ilçede böyledir diye düşünüyorum. Ya da biz öyle hissetmek istiyoruz. Ben burada her kurumla ilişki halindeyim. Emniyetle, kaymakamla, ilçe milli eğitim müdürlüğümüzle, sağlık müdürlüğümüz ile aralıksız herkesle iletişim halindeyim ve söylediğim tek şey kapımız her zaman 7/24 açık. Her zaman bize ulaşabilirsiniz. İmkanlarımızı maddi ve manevi anlamda bu iş için seferber ediyoruz etmeye devam edeceğiz. Dediğim gibi her şeyin telafisi var fakat sağlığın ve hayatın telafisi yok. İnşallah şu ana kadar İskenderun da bir mağdur duymadım İnşallah duymadan da bu süreci atlatırız inşallah. Yaşanmışlar var, mağduriyetler var.  Bununla sınırlı kalır veya minimum atlatırız diye temenni ediyorum”

İskenderun Vefa Organizasyonu

Körfez Gazetesi:” Vefa organizasyonu için kaç araç ve kaç insan tahsil edildi toplamda? Kaymakamlıktan, emniyetten ve belediyeden kaç kişi, kaç araç ve görevlilerin kişi başına bir telefon verildi mi?”

Başkan Tosyalı:”O konuda genelge var bizim mesela 444’lü bir hattımız vardı durdurduk, çünkü hükümetin veya valiliğin 112, 155 ve 156 çok başlıklı diye böyle olması istendi.

Şuanda 10-12 araç hizmet ediyor ve personel sıkıntımız yok her şeyin en iyisini yapıyoruz az öncede söyledim her şeyin telafisi var bugün şu olay olmadan önce park talebi kaldırım talebi asfalt talebi olanlar şuanda sağlıkta talebinde bulunuyor o yüzden bizde o ekiplerimizi buraya yönlendirdik. Hatta ekibimizi minimum sayıya düşürdük arkadaşlarımızın sağlık güvenliği açısından onların evlerinde zaman geçirmesini sağlıyoruz şu anda personel sorunumuz yok her türlü talebe bu kadroyla yetişebiliyoruz.”

VEFA için Sivil İnisiyatif Kullanılacak Mı? Vefa Grubuna Yardım Edecek Siviller Gönüllü Ekibi Kurulur Mu?

Körfez Gazetesi: “Peki bu durum uzarsa sivil inisiyatifi de bu Vefa organizasyonuna katmak, çağrı yapmak istiyorum. Tabii Kaymakamın, belediyenin, emniyetin ne diyeceğini bilmediğim için harekete geçemiyorum, yoksa bütün partilerin gençlik kolları gönüllü olarak gelsin bu Vefa organizasyonuna yardım etsin. Be bileyim, gençlik merkezinin gençleri gelsin. Üniversitenin öğrencileri gelsin,  yardım etsin. Benim oğlum da burada. Okullardan ara verilip gelen öğrenciler gelsin. Hep beraber yardımda bulunsunlar. Tabi gerekli önlemler de alınsın, testler yapılsın, sağlık sorunu olmayanlarla bir yardım ekibi kurabiliriz.”

Başkan Tosyalı:”Öncelikle bu söylediğiniz çok kıymetli bir şey ve inanıyorum ki sadece İskenderun değil Türkiye de bu iş için herkes gönüllü seferber olur ama şu an bu işin sağlık bakanı işin en başındaki yetkilisi. Ne söylüyor “EVDEN ÇIKMAYIN”…

Bu söylediğinize katılıyorum eğer gerçekten bir yetişmezlik durumu oluşursa zaten ister istemez bu istenir ancak şu anda böyle bir durum yok, şu an kontrollü gidiyor, hayat da devam ediyor kimseye şöyle böyle de diyemiyoruz şu an bizim yapmamız gerek siviller olarak kim olursak olalım görevimiz ne olursa olsun zamanımızı dışarıda değil evde geçirmeliyiz, bütün meselenin özü bu!

Kurallara uyacağız,

Olmamız gereken mesafede bulunacağız,

Toplu alanlarda bulunmayacağız, Çünkü burada söylenen şey gençlerin taşıyıcı olduğu büyüklerin bu hastalığı çok çabuk kapabilecek.

“Bu Ayki Meclis Toplantısını Tedbir Alarak Mecbur Yapacağız”

O yüzden büyüklerimizin maaşına kadar her şeylerini evlerine ulaştırmaya çalışıyoruz. Kim ararsa koşuyoruz bu zamana kadar olumsuz bir durum olmadı. Evet bu durum 30 nisan’a kadar uzatıldı bu 15 nisan da olursa okulları 15 Nisan’da açıyoruz demek zor değil, ümit ediyoruz o tarihlere kalmaz. dün İçişleri bakanı genelge yayınladı mümkün olmadıkça tüm yerel yönetimler toplantılarını 3 ay sureyle sağlık önlemlerinizi alarak gerçekleştirin diye. Çok doğru bir karar bu ay bizim meclis toplantımız var, organ seçimlerimiz var, yasa gereği mecbur yapacağız bu toplantıyı. Fakat tedbirlerimizi alarak yalnızca meclis üyelerimizi ve ilgili müdürlerimizi çağıracağız.

Toplantıda Sadece Müdür ve Üyeler Olacak Ama Şeffaf Olması için Canlı Yayınla Yapacağız

Basından arkadaşlarımız geliyordu bu seferlik onlardan müsaade isteyeceğiz. Biz canlı yayın yapacağız. Ortamda sadece meclis üyelerimiz ve ilgili müdürlerimiz bulunacak. Şeffaflık açısından canlı yayın yapacağız olması gereken mesafeleri koruyarak bu toplantıyı gerçekleştireceğiz.”

“32 Personel Emekli Oldu”

Körfez Gazetesi:”Bu arada belediyelerin bu kesilen İller bankasının veya kredi paydası 3 ay kesilmeyecek değil mi?”

Başkan Tosyalı: “Evet 3 ay kesilmeyecek dürüstçe söylemek gerekirse belediyenin iller bankası’ndan gelen geliri var. Bir de emlaktı, çevre temizlikti, ister istemez öbür tarafta giriş imkanlarımız gevşeme olunca yoksa yapılması gereken şeyleri yapamayız 3 aylık kesintinin olmaması yerinde ve doğru bir karar. Hiç değilse bu şekilde  ödemelerimizde aksama olmaz. Bugün belki duymuşsunuzdur 32 arkadaşımız emekli oldu Can suyu gibi bugün İskenderun piyasasına önümüzdeki günlerde akacak çünkü daha önceden planlanmıştı.  Biz 6.000.000 küsur ödeme yaptık bir seferde. Görevimin başına geldiğim günden bu yana toplam 62 kişinin 10.400.000 bütün haklarını detafen ödedik 6.000.000 küsur bugün hesaplarına geçti önümüzdeki günlerde artık sağlık içerisinde huzurla harcasınlar.

İnşallah Çok Daha Kalabalıklarda Hep Birlikte Güzel Günlerde Bir Araya Geliriz

Körfez Gazetesi :”Teşekkür ederim Başkanım.Peki eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?”

Başkan Tosyalı:” Yok ben çok teşekkür ediyorum sağ olun beni birkaç defa bu hassas dönemde aradınız, neler yapabiliriz diye sordunuz, bundan dolayı çok teşekkür ederim şahsınız ve diğer basın mensubu arkadaşlar da aynı duygu ve dileklerini ilettiler. Ben sizlere teşekkür ediyorum hem ziyaretiniz için hem de bu düşünceleriniz ve duygularınız için. Dediğim gibi İnşallah çok daha kalabalıklarda hep beraber güzel günlerde bir araya geliriz.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER