Cuma, Mayıs 10, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberBaşkan Varan, Körfez'e Anlattı: "İşçiler Coronavirüsten Nasıl Etkilendi?"

Başkan Varan, Körfez’e Anlattı: “İşçiler Coronavirüsten Nasıl Etkilendi?”

Türk Metal Sendikası İskenderun Şube Başkanı ve Türk İş Hatay Temsilcisi Çakır Varan, Körfez Gazetesi’ne coronavirüsün işçiler üzerinde olumsuz etkilerini anlattı. Körfez ailesi olarak, esnafın sorunlarından sonra işçi sınıfının sorunlarını ve beklentilerini kamu oyu ile paylaşıyoruz.

Başkan Varan, Körfez’e Anlattı: “İşçiler Coronavirüsten Nasıl Etkilendi?”

Biz sorduk, Başkan Varan yanıtladı…

Salgın İşçi Sınıfını Nasıl Etkiledi?

Aralık ayından bu yana dünyamızı tehdit eden korona virüsü, ne yazık ki ülkemizde de etkisini göstermeye başlamıştır. Bu virüsten etkilenen ve yaşamını yitiren vatandaşlarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır. Tüm halkımız ve üyelerimiz tedirgindir, kendileri ve sevdikleri için kaygılıdır. Temsil etmekten gurur duyduğumuz tüm üyelerimiz ve aileleri bizim için son derece değerlidir. Bu süreçte üyelerimizden çok dikkatli olmalarını ve bilim insanlarının çağrılarına uyarak kendilerini korumalarını önemle rica ediyoruz.

Yaşanan koşullar gereğince, bir kısım işyerimiz kısa çalışmaya müracaat etmişlerdir. Üretime devam etme kararında olan çok az sayıda işyeri kalmıştır. Üretimin devam ettiği işyerlerinde toplu olarak ve yakın mesafede çalışılması nedeniyle, üyelerimizin bir kısmı fabrikalarda risk altındadır. Tüm üyelerimizin salgından etkilenmemeleri için elimizden geleni yapmaktayız.

Millet olarak çok zor günlerden geçtiğimiz bir gerçektir. Yaşanan ölümlerin ötesinde, dünya ekonomileri bu durumdan çok ciddi olarak etkilenecek, ne yazık ki çalışma yaşamında da ciddi sorunlar yaşanacaktır. Ancak biz Türk Metal Sendikası olarak, üyelerimizi korumak, haklarına sahip çıkmak için gece gündüz çalışmaktan geri durmayacağız. Türk Metal ailesi olarak, başımıza gelen bu büyük salgından en az zararla kurtulmak için ne gerekirse yapacağız.

Yetkili Olduğunuz İşyerlerinde Alınan Önlemler Nelerdir Yeterli midir?

Türk Metal ailesi olarak yetkili olduğumuz bütün işyerlerinde salgınla mücadele için rutin bir şekilde çalışma alanları, yemekhaneler, giriş çıkışlar, soyunma odaları, tuvalet ve lavabolar olmak üzere temas edilen her yer dezenfektan ilaçları ile ilaçlanmaktadır. İşçi servislerinde işe geliş ve gidişlerde her koltukta birer kişi oturmak koşulu ile servisler hareket etmektedir. Bütün üyelerimiz maske kullanmak zorundadır. İşyerlerinde çalışan üyelerimizin sosyal mesafe kuralına uymalarını sağlamaktayız. Üyelerimizin ve ailelerinin sağlığı bizim için çok önemlidir. Bu tedbirleri işyeri temsilcilerimiz sürekli olarak takip etmektedirler. İşverenlerle, temsilcilerimiz ve üyelerimize sürekli irtibat içerisindeyiz. Salgınla mücadele anlamında fikir alışverişi yapıyoruz.

Sendikasız İşyerlerinde İşçi Sağlığı Açısından Neler Yapılıyor?

Sendikasız işyerlerinde çalışan arkadaşlarımızın iş sağlı ve güvenliği açısından kanunen gerekenler yapılmaktadır. Devletimizin açıkladığı önlemlere uyarak çalışan işçi kardeşlerimizin salgından etkilenmemeleri için gereken önlemler alındığını görmekteyiz.

Genel Olarak Hükümetten Beklentileriniz Nelerdir Destek Paketi İstiyor musunuz?

 

Biz Türk Metal olarak Sendikamıza bağlı işyerlerinde çalışan üyelerimizin hiçbir şekilde işten çıkarılmamaları ve ücretsiz izine çıkarılmamaları konusunda işverenlerle görüştük. Ancak sendikasız işyerlerinde çalışan işçiler ücretsiz izne çıkarılabiliyor. Bu süreçte Hükümetten talebimiz, Ücretsiz izne çıkarılarak nakdi ücret desteği sağlanacak işçilerin her türlü zorunlu fatura ve kredi borçları faizsiz olarak üç ay süreyle ertelenmeli. Taslakta öngörülen günlük 39,24 (aylık 1,177,20) lira nakdi ücret desteği de son derece yetersiz. Asgari ücretin günlük brüt tutarının yüzde 40’ına geliyor. SGK’ye bildirilen son 3 aylık prime esas kazanç ortalamasının en az yüzde 40’ı olarak belirlenmeli.

İşçilerin medeni durumuna ve çocuk sayıları esas alınarak bir tutar belirlenmeli. Mevcut şartlarda kısa çalışma ödeneği ödemeleri en az asgari ücretin yüzde 60’ı, en fazla asgari ücretin yüzde 150’si oranında. Bundan daha düşük bir ödeme yapılarak işçinin aleyhine bir uygulamaya dönüşmesine izin verilmemeli. Ayrıca üç ay işten çıkarma yasağı da gelmiştir. Biz bu üç ay sürenin salgın bitene kadar devam etmesini talep ediyoruz.

Dünyanın büyük bir bölümünde etkisini gösteren yeni koronavirüsün (Covid-19) salgını yüzünden ülkemizde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan Rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. Hastalığı devam eden bütün vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Sağlığımız her şeyden önemlidir. EvdekalTürkiye”

Etiketler:  iskenderuniskenderun haber,

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER