Perşembe, Nisan 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaEkonomiBatık Krediler 150 Milyarı Geçti!

Batık Krediler 150 Milyarı Geçti!

Mayıs ayı ekonomi verilerini değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Nihat Yeşil, ödenmediği için takibe düşen kredi miktarının 150 milyar lirayı geçtiğine değindi

Ödenmediği için kanuni takibe düşen kredi miktarının Mayıs sonu itibariyle 150 Milyar Lira’yı geçtiğine dikkat çeken Nihat Yeşil, batık kredilerin son beş yıl içerisinde sistemli bir şekilde arttığını ifade etti.

Tahsili gecikmiş alacaklarda yılbaşından itibaren yaşanan 1.7 Milyar Liralık düşüşün sebebini 90 günlük asgari gecikme süresinin 180 güne çıkartılmasına bağlayan Yeşil: “Yıllardır batmasın diye yüzdürdükleri batık krediler arşa değdi. En son Covid-19 süreci nedeniyle takip süresini 90 günden 180 güne çıkarttıkları için bu rakamın üzerine ne kadarlık bir batık daha ekleneceğini kestirmek güç. Haziran sonu itibariyle ticari hayat normal seyrine döneceği için çok daha ağır bir sürece giriyor olabiliriz.” dedi.

Batık Krediler 150 Milyarı Geçti!

Kobiler Kan Ağlıyor

Küçük Orta Büyüklükte İşletmelerin (KOBİ) kredi borçlarının Mart ayından Nisan ayına kadar yüzde 14.4 artmasını değerlendiren Yeşil, “İşletmelerimiz kendilerini dahi çevirecek durumda değil. Nisan ayında toplam 758.2 Milyar Liralık bir kredi borcuna ulaşmış durumdalar. Döviz fiyatları yükseldiği için ithal ara malların tedariki konusunda sıkıntı çekiyorlar. Üstelik takibe düşen kredi borçları da 61 Milyar Lira’yı geçti” diye konuştu.

Vatandaş Çözüm İstiyor

Vatandaşların bankalara olan kredi borçlarının 29 Mayıs itibariyle 655 Milyar Lira’yı geçtiğini belirten Nihat Yeşil, “Salgın süresince gelirini kaybeden yurttaşların sorunlarına çözüm bulmak yerine, onları daha da borçlandırarak günü kurtarmaya çalışıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde hükümetler çözüm paketi diye kredi teşvikinde bulunmazlar. Sanki bu krediler geri ödenmeyecekmiş gibi vatandaşı kredi çeksin diye baştan çıkartmaya kalkıyorlar. Üstelik daha da acı olanı Türkiye Varlık Fonu diye bir fon kurdular, bir çok iktisadi kurumu ve kamuya ait işletmeyi bu fonun içine doldurdular. Ne bir denetleyen var, ne de işlerin nasıl yürüdüğünü anlatan. Günü kurtarmak için yurttaşlarımızı borçlandıranlar, yarın iyice sıkıştıklarında bu ne olduğu belirsiz fonun içerisindeki milli değerlerimizin elden çıkartılarak bu borçların ödenmesini sağlamayı aklından bile geçirmesinler.” diyerek sözlerini bitirdi.

ekonomi,CHP,banka,kredi

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER